2012-02-27

Financial Stealth

Stealth (angl. stealth – „nematomas, slaptas“) – technologija, metodų kompleksas, naudojamas karo aviacijoje ir karo laivyboje siekiant sumažinti objektų aptikimo radarais galimybę.

Naudojamos specialios medžiagos ir konstrukcijos sprendimai sumažina radarų siunčiamo signalo atspindžius, todėl objektai beveik neaptinkami radarais.

Vienas pirmųjų lėktuvų su šia arba labai panašia technologija buvo Antrojo pasaulinio karo metu vokiečių kurtas „Horten Ho 229“ (1944 m.).


Dažniausiai ši technologija pritaikoma aviacijoje – karo lėktuvuose, tačiau naudojama ir karo laivuose.

Vienoj mokslinėj konferencijoj estas klausė manęs (be juokų):

- Ar jūs turit tikrą naikintuvą, kaip lenkai?

- Mes turim dar geresnį, nematomą naikintuvą, tokį, kaip amerikonai, - atsakiau, - tik parodyt negalim - jo gi nesimato.

1999 m. kovo 27 d. – F-117 Nighthawk (serijos Nr. 82-0806), lakūnas pulkininkas Dale Zelko. Numuštas Serbijos karinių pajėgų raketų kompleksu S-125 kovinės operacijos metu. Pilotas katapultavosi, išgyveno, buvo paimtas nelaisvėn, bet vėliau buvo išlaisvintas NATO pajėgų. Lėktuvą pavyko numušti Serbijos armijai atradus, kad ilgomis bangomis veikiantys radarai gali juos aptikti. Iš pradžių JAV armija ketino subombarduoti lėktuvo liekanas, kad jų negalėtų išstudijuoti Serbijos ir ypač – Rusijos mokslininkai. Tačiau vėliau šio plano atsisakyta, ir Nighthawk iki dabar rodomas Jugoslavijos Aviacijos Muziejuje netoli Belgrado.


Jugai išsprendė uždavinį iš esmės.

Ir iš nematomo lėktuvo liko blogai skraidanti dėžė - juk šitokį daiktą reikia dar priversti skristi....

Finansinė vergija.

Karas vyksta.

Pavergimo technologijos slepiamos.

O juk galima uždavinį išspręst iš esmės.

Reiktų ekspilietikams padėt.

Komentarų nėra: