2013-04-15

Skalūniniai miškai

Ką?

Ogi, parasčiausiai, ėmiau ir užsukau girininkijon.

Nes būnu miške, matau tokius vaizdus.


Biokuras!

Pūna.

Sumokėčiau, rinkčiau, pasportuočiau, trobą kieto kuro katilu pigiai šildyčiau.

Iš girininko sužinojau kelias naujienas:

1. Jis nežino, kam priklauso privatūs miškai.

2. Tuo labiau, neužsiima jų priežiūra (tikėjausi už mokestį gaut leidimą valyti mišką šalia savo namų, savąjį gi, esantį per toli, kad apsimokėtų išvartas iš jo temptis, atiduočiau ten gyvenantiems tvarkyti; girininkai juk galėtų būti tarpininkai-prižiūrėtojai).

3. Valstybiniuose miškuose ES direktyva draudžia rinkti išvartas (reikia jas palikti ES vabalams, žmonėms galima atiduoti susirinkti tik mažą tų išvartų dalį - dievaž, nejuokauju, taip girininkas sakė, ir, manau, tikrai nejuokavo).

4. Privačiuose miškuose ES direktyva leidžia rinkti išvartas (nereikia jų palikti ES vabalams, savininkas gali susirinkti visas savo miško išvartas, kurias valstybiniam miške, šiukštu, negalima rinkt - irgi nejuokauju).

Galima dar sykį perskaityt, nuo 1-o punkto.

Cituoju: 

Atsižvelgiant į tai, kad bendras kasmetinis miškų prieaugis sudaro apie 16 mln. kub. m medienos, o iškertama tik maždaug 7 mln. kub. m visų miškų, šalies galimybės gamintis šilumos energiją iš kietosios biomasės nedarant žalos gamtai yra itin didelės.

 Šiuo metu rajoninėse katilinėse centralizuotai apšildyti namus panaudojama tik apie 1,2 mln. kub. m kietosios biomasės. Dar maždaug 1,5 mln. kub. m malkų šildymui panaudoja gyventojai.

„Vadinasi, net dvejų metų iškirtimo norma šiuo metu tiesiog trūnija miškuose ir valdžia nei pati apsiima, nei kitiems leidžia be žalos gamtai ir bioįvairovei efektyviai panaudoti tą medieną“, – tikino  Lietuvos miško savininkų asociacijos prezidentas Algis Gaižutis.


... net dvejų metų iškirtimo norma šiuo metu tiesiog trūnija miškuose ir valdžia nei pati apsiima, nei kitiems leidžia ...

Neleidžia.

Tiesiog Grybų Karalienės laikai!

Siūlau dar sykį perskaityti punktus 1, 2, 3 ir 4.

Ar bedarbiai neturėtų darbo miškuose mažindami augančias šildymo kainas?

Tur būt, turėtų.

...

Betgi tada reiktų skaldyt malkas!

O jei neskils?

Negi daugiau nebeturim ką skaldyt?

Turim!

Žemės rutulį paskaldykim.

Skalūninės ... dujos!

Po nuotrauka parašyta: Skalūnų dujų daugiausia išgaunama JAV.

1947 m. JAV buvo išgręžtas pirmas gręžinys hidrauliniam ardymui (kai kur lietuviškuose tekstuose – hidraulinis plėšymas arba hidraulinis skaldymas). 

XXI a. pradžioje skalūnų dujos JAV tapo svarbiu gamtinių dujų šaltiniu. 2000 m. skalūnų dujos sudarė 1 proc. JAV išgaunamų gamtinių dujų, 2010 m. viršijo 20 proc...


       

1 komentaras:

Marius rašė...

kaip gražu tokie natūralūs.. bet, kad ir kaip ten bebūtų, tokiems irgi reikalinga priežiūra karts nuo karto. miskobrolis.lt