2013-08-05

Dvi tautos III

Šiandien po 15 val. "Klasikos" radijo "Santaros" laidoj vedėja Larisa kalbino porą istorijos žinovų.

Magistrų.

Pirmasis istorijos magistras, vedėjos Larisos paklaustas apie nacionalizmo ir rasizmo apraiškas jaunoje Lietuvos valstybėje XX amžiaus pradžioje, pažvelgė Lietuvos priešaušrin ir papasakojo, kad dar Valančius prastai atsiliepęs apie čigonus irgi vengrus, taigi, tų apraiškų būta.

Betgi, galop, 1918-tais apsispręsta kurti bendrą valstybę - lietuvių ir žydų.

Gal kas nežinojot?

Antroji istorijos magistrė papasakojo apie žydą - siuvimo profesorių, vienintelį tokį Kaune ir Lietuvoj, atnešusį vakarietiškas kirpimo beigi siuvimo technologijas ir madas iš Siuvimo Akademijos, kurią jis baigė Europoje, ir mokiusį tų dalykų visokių tautybių būsimuosius siuvimo meistrus.

Bene ir Palangos Juzę bus amato pamokinęs?

- Dabar Laisvės alėjoj vien kavinės, - pasakojo istorikė, - o kadais buvo vien siuvyklos.

Mat, kaimiečiams (litūviams, negi kam) pasirėdyt buvę itin svarbu.

Kavinės dabar ne tik Kauno širdy, bet ir Vilniuj, kur Curvum Castrum, to biš Krivių Miestas, atrastas, o pensininkas jewellerVokietijos Kähler'is jas lanko ir knygą rašo.

Koks pokštininkas!

- Siuvimo profesorius - dabar tai skamba keistai, - sakė LRT "Klasikos" radijo "Santaros" laidoje istorijos magistrė, nepasakiusi, nei kas jai pačiai suteikė šį titulą, nei koks universitetas siuvėjui suteikė profesoriaus vardą, - bet tokia realybė.

Kaip sakė (visai ne siuvimo, o kito mokslo) profesorius, kas galėtų paneigti tikimybę?

2 komentarai:

audrius rašė...

Kurvyčių kalnas. Skamba žiauriai, tik kas tuos skambalus indėjo galvon. 3 kryžiai X 3 galai galios sviečių viešpačiui geidi minora arba Gedimino sapnas, Gedimino norma, Norma, Goda virsta Norma-Statutu, kaip kad norimą geidimas stato vartų kukonas kurėjo vyčių kalvarijoj. Vyčius yra galas tėvo vardo/po vardė -vičius, -vič, -vit, kaip kad kovas, kauskas, kov, kaip son, sūnus ir tt.
Gediminas kurėjas karovyčius, kirovyčius ir įsikūrė kurvyčių kalnų sode kur Vilijos susiNėria į vieną lietą Viliją daboti transporto mazguvą su aukuru aukoms kurvyčiams ir jo broliams nuo vieno klyno palietiems arba klanui, poliui, kolonai, o vėliau liepė ir kitiems susimesti Lieton kolonadon....

Kryžių kalnas, Devinragio Vėlyko galių galai svietaragio...., Kario žygių kalavijai trys kaupan žemes susmeigti širdin jėgų venejimo nerigijai pasiimti...

1830-40 metai pilis, kryžiai kalne, krivičynas vietoj stovi....

http://www.maps4u.lt/lt/includes/siuntiniai/Z/_Vilnius_2klases_tvirtove_1830-40-s.jpg


Čia interesnas kurėkalnyje organizmas 1940:


http://maps4u.lt/en/maps.php?img=Vilnius_planas_1940-Aukuras&w=600&h=400&zoom=&cat=65


Altorius kūni galių gaudų kurivinijos(kurijos):

http://lt.wikipedia.org/wiki/Altarista


Va tau ir paslaptingoji kreivų kunigų pilis su kabančiais sodais į kurią tik šventieji pakliūva pro petro litos kameninius vartus, kitiems gi aukuras aukot dievams į dangaus sodą iš kur ir vyksta visata kurija vieša nuo kurpilės vėlijas valtelėn ir nėrimi svieton.... Dabar vėlijos eina į vokzala kančia ragį, o kurvykolonys dangų rėžia kitam krante - šnipų... Dabar dievai su šnipais aukštybėse sėdi?:)

audrius rašė...

Va o čia pramonė didžių juniverslitetų, kur Vilnelė virsta ūlyčia, o didingas dievų sodo kalnynas išnyksta, virsdamas lauku, vietoj pOlimpo kur visi limpa, lipa, geidžia, godoja, meileleidžia, meldžia,... Nors gal registratoriams prie švietimo, kūrybos, mokslų pereinant reikėjo nemažai bažnytinio rašalo išliet, kol pajaus erdvę, perspektyvą, juk čia ne zaborus tvert ir bohemijos misterijas kurt dievo kraujo prisisiurbus...

http://historic-cities.huji.ac.il/lithuania/vilnius/maps/braun_hogenberg_III_59_b.jpg

Labai mėgstamas kabinti ant sienų šis turisto atvirukas pas valdžiažmogius ir kitus šiandieninius kurivyčius, bei asabas kurios didžiuojasi savo istorija ir kuriems ne bandyk kitaip sakyti, o tuo labiau, kad Akeksandro-Vyčius ( Aleksandrovič) didysis ant jo sienos, greičiausiai visai kitaip atrodė ar net...:)