2013-10-18

Electric indian III

Premjeras Algirdas Butkevičius teigia, kad naujosios atominės elektrinės statybų parengiamieji infrastruktūros darbai, kuriuos Lietuva įsipareigojusi atlikti savarankiškai, atsieis dvigubai brangiau nei planuota – jų kaina jau siekia mažiausiai 700 mln. litų.

2013 m. kovo 19.

Pramonininkų konfederacijos vadovas „Žinių radijo“ laidoje teigė nepritariantis Visagino atominės elektrinės statyboms. R. Dargio teigimu, tokio masto projektai turi tendenciją nuo jų įgyvendinimo pradžios kelis kartus pabrangti, todėl esą turėtų būti kruopščiai apgalvoti:

„Įdomi istorija yra tos suomiškos atominės elektrinės, apie kurią dažnai šnekam ir kurios niekaip nepastato ir, atrodo, vėl nusikelia jos atidarymas... Kaip keitėsi kaina? Kai pradėjo kalbėti apie jos statybą, kaina buvo 2,5 mlrd. eurų. Pasirašius kontraktą, kontrakte kaina buvo 3,1 mlrd. eurų. Dabar jos kaina yra 8 mlrd. eurų, ir dar negali niekas pasakyti, kad tai yra galutinė kaina.“

Prie ko čia suomiai?

Kovas, tai kovas.

Terminas pratęstas dvigubai.

Kas čia sukiojasi?

Rugpjūtis.

Premjeras vis dar nežino, kada bus apsispręsta dėl Visagino AE.

Spalis.

„Turiu pasakyti, kad tas referendumas buvo organizuojamas dėl atominės elektrinės statybos ir dėl konkretaus projekto, kai buvo pateikta informacija, kiek tas objektas turėtų kainuoti Lietuvai. Dabar jūs tikriausiai girdėjote, kad kaina jo jau ženkliai yra mažesnė negu buvo anksčiau pateikta buvusios Vyriausybės.

Bet gerbiant visuomenę, aš manau, kad bus reikalingas dar vienas referendumas ir žmonių mes turėsime atsiklausti“, - ketvirtadienį Žinių radijui sakė A.Butkevičius.

Jis sakė, kad naujas referendumas galėtų panaikinti senojo rezultatus, tačiau visuomenei reikia pateikti visą reikalingą informaciją.

Jis pabrėžė, kad referendumas vyktų jau dėl kito projekto.

Kad mes apie jį tikriausiai girdėjome, nesako.

Gal kas papasakos?

Keletas esminių dalykų dėl atominio projekto. Branduolinius reaktorius gaminanti japonų kompanija „Hitachi“ gerina tiekimo ir finansavimo sąlygas. Mažėja palūkanos, kurias tektų mokėti už projektui skolintus pinigus. Nuo 4 mlrd. Lt iki 1,32 mlrd. Lt sumažėjo suma, kurią Lietuvos pusė turėtų sumokėti iš nuosavų, o ne skolintų lėšų, už jos akcijų dalį. Japonai įsipareigoja Lietuvoje pastatyti kelias technologinių komponentų gamyklas, kurios gamintų produkciją ne tik Lietuvoje vystomam projektui, bet ir kitiems galimiems „Hitachi“ projektams Europoje, visų pirma Jungtinėje Karalystėje. „Hitachi“ be to žada su branduoliniu projektu tiesiogiai nesusijusių investicijų į šalies ūkį.

Visų pirma Jungtinėje Karalystėje.

Mažėja palūkanos, kurias tektų mokėti už projektui skolintus pinigus.

Valio!


Komentarų nėra: