Кутья́, коли́во, кану́н (укр. кутя́, белор. куцця́, куця́, болг. коливо, варено жито, рум. colivă, серб. кољиво) — ритуальное поминальное блюдо славян, каша, сваренная из целых зёрен пшеницы (реже ячменя или других круп, последнее время — из риса, или, как его называли, сарацинского пшена), политая мёдом, медовой сытью или сахаром, иногда с добавлением изюма, орехов, молока и даже варенья.
У восточных славян и поляков кутью обязательно готовят в кануны Рождества, Нового года и Крещения, так что в Полесье сами праздники-кануны называются Кутья, или Бедная кутья (перед Рождеством), Богатая кутья (перед Новым годом), Голодная (Водяная) кутья (перед Крещением), у русских кутейником называют Рождественский сочельник.
Обычай подношений из крупы и фруктов на похоронах зафиксирован ещё в Древней Греции, хотя предполагается что он является ещё более древним.
!
Kuťa (ruštině: кутья, коливо; ukrajinsky: кутя, коливо; polsky: kutia; litevsky: kučia; bělorusky: куцьця) je tradiční pokrm východoevropské kuchyně, zejména ukrajinské, polské, běloruské a litevské. Jedná se o jeden z 12 tradičních pokrmů, ze kterých se skládá štědrovečerní večeře. Kuťa jí jen o Vánocích nebo v Rusku na pohřebních hostinách.
Kutia – tradycyjna potrawa ukraińskiej, białoruskiej, rosyjskiej, litewskiej i dawniej polskiej kuchni kresowej (obecnie występuje na Białostocczyźnie i na Dolnym Śląsku, przyrządzana jest też przez Kresowian i ich potomków).
Kutia is a sweet grain pudding, traditionally served in Ukraine and some parts of Poland. Kutia is often the first dish in the traditional twelve-dish Christmas Eve supper (also known as Svyatah Vecherya). It is rarely served at other times of the year.
Kutia was also part of a common Eastern Orthodox tradition in the Russian Empire, which had waned in popularity as a result of the official atheism of the former Soviet Union, but has had a subsequent resurgence in Ukraine, Belarus and other former Soviet Republics.
Nowadays other ingredients (which were unavailable or just too expensive in earlier centuries) like almonds and pieces of oranges are added. In some places (like Poland, Ukraine, and western Canada), unprocessed wheat grain for kutia is easily available in stores.
Kūčios (pron.: /ˈkuːtʃoʊs/) is the traditional Christmas Eve dinner in Lithuania, held on the twenty fourth of December. The meal is a family occasion which includes many traditions of both pagan and Christian origin. The name of the feast may be related to the traditional Christmas Eve meal kutia.
Kūčios.
Як кутя, так і дитя.
Kaunas Kovno Kovonė Kown KVN Cown Covboj Cavaljero Kabaljero Gaunė Pagaunė Pagone Pagonėvyti Gunai Gunios Konija Koni Kožokiejus Kovotilietarikija Konioraitija http://www.etymonline.com/index.php? allowed_in_frame=0&search=cav&search mode=none Kauno garbėje taurusis tauras, nors kalbos vijos veja gijas apie koniu, kuzia, gonią, žirgą, kavalerija, ,,,, , o gal apie kaunabojų, kaubojų, karvedį, karviųganytoją, covnboj ir panašiai, tuo labiau, kad in tauro kaktų instatytas tavras, tai yra kryžius, kuom žymimas vergas, o pavergtas taurusis tauras tampa karve. Išvadas darykite patys, linksmų kalėdų:)
AtsakytiPanaikintihttp://m.facebook.com/photo.php?fbid=4479325135655&id=1065810450&set=a.1077641295685.2012046.1065810450&relevant_count=1&__user=100000916910591#!/audrius.kovas?__user=100000916910591
AtsakytiPanaikinti