2013-04-08

Simboliai

Žodis simbolis kilo iš dviejų graikiškų žodžių šaknų: σύμ- (sym- 'kartu') + βολή (bole 'metimas'). 

Pirmą kartą panaudotas homeriškame himne, skirtame Hermiui

Jame Hermis, pamatęs vėžlį, ištaria συμβολον ηδη μοι 'džiaugsmo simbolis man'.

Hermis.

Gal ne tas...

Tas!

Hermis (gr. Έρμης; krūva žyminčių akmenų) graikų mitologijoje – Olimpo dievas, Dzeuso ir Atlanto dukters Majos sūnus, senovės graikų gyvulininkystės dievas, piemenų ir kaimenių globėjas. 
Vėliau buvo laikomas Olimpo dievų pasiuntiniu, sielų palydovu į mirusiųjų pasaulį, prekybos, keleivių ir pirklių, taip pat vagių globėju.

Бог торговли, прибыли, разумности, ловкости, плутовства, обмана, воровства и красноречия, дающий богатство и доход в торговле, бог атлетов. Покровитель глашатаев, послов, пастухов и путников; покровитель магии, алхимии и астрологии. Посланник богов и проводник душ умерших (отсюда прозвище Психопомп — проводник душ) в подземное царство Аида. Изобрёл меры, числа, азбуку и обучил (чему?) людей.



Никто не мог превзойти Гермеса в ловкости, хитрости, воровстве и лукавстве.


Aveles ir piemenis, vadinas, vėliau numetė Hermis.

Metė gyvulėlius Hermis, sėdo prie gausybės rago:

Džiaugsmo simboliu jam vėžlys tapo


Štai jis, turtuolis:)


Kodėl toks vikriojo ir greitojo/apsukriojo Hermio džiaugsmo simbolis?

O vat todėl:)
P.S. Tačiau simbolis nuo ženklo skiriasi tuo, jog ženklas idėją vaizduoja gana tiesiogiai, o simbolis dažniausiai turi platesnę prasmę, jis gerokai turtingesnis asociacijomis (nuoroda ne mano:)) (tiek kultūriškai sąlygotomis, tiek asmeninėmis). 

Tai aišku, kad!

Argi "ženkle" rasi "balistiką"?

Ženklas:)

O vat jei nenorit būti apšauktas asocialiu, turit paskui kažką sektiprobably originally "follower," and related to sequi "to follow" ...

1 komentaras:

  1. Cobbolis
    Kabbala
    ...
    Čia kažkas panašaus apie molio motiejų ar moliažmogio prikėlimą kabalistiniais meto'dais? Kobas, cob, gob,,, yra molio gabalas armuotas šiaudais ar dar kokiom pinavijom sudrėbtas iš gabalų, o bala, bolas, boulys, jobolas,, yra METAS, tai yra laikas kai ateina metas ir kalbos žženklų pagalba, bei užkalbėjimais ikvėpiamą gaja, gyvata į moliažmogį. Kiti turbut buratinus pasidirba, jei medėj gyvena, o jei medė iškirsta "svarbiems-didžiųniškiems" reikalams, tai belieka molis iš kurio zekųratai, babėlės su vavelėms drebiasi, a poto gaivinasi ganytojų bėblėjėmis ir iš to ra dalmūdijimo kalabomis!

    AtsakytiPanaikinti