2021-10-16
2021-10-15
2021-10-12
RadVilos PaGal Kaplūnus
verčia:Nuo 1547 m. Radvilos, vieninteliai iš Lietuvos didikų giminių turėjo Šventosios Romos imperijos kunigaikščių titulą.
Mikołaj Radziwiłł Czarny otrzymuje od cesarza tytuł książęcy.
Kaplūnai PaGal RadVilas
Prieš kelis šimtus metų Lietuvos didikų stalus puošė ištaigingi ir vienas už kitą įspūdingesni patiekalai. Vienas iš jų – specialiai augintas ir paruoštas gaidys, vadinamas kaplūnu. Anot profesoriaus Rimvydo Laužiko, šį prabangų valgį itin mėgo Radvilos – dar 18 a. šaltiniuose randama įrašų apie puotose patiektus kaplūnus, o patiekalo istoriją supa neįtikėtinai skambančios legendos.
Pavyzdžiui, 18 a. I pusės Radvilų atmintinėje dvarų valdytojams nurodyta, kas turi būti parengta laukiant kunigaikščio atvykimo. Tarp įvairiausių kitų produktų, sąraše paminėtas ir kaplūnas. Kitame šaltinyje nurodoma, kad 1783 m. sausio 16 d. vakarienei kunigaikščiui Stanislovui Radvilai buvo patiektas kaplūnas su ryžiais ir kiti patiekalai. Pasak R. Laužiko, patiekalą su Radvilomis sieja dar viena neįtikėtina istorija.
„Ši legendinė istorija, kurios siužetas kiek varijuoja, nutiko Mikalojui Kristupui. Vladislavo Zahorskio „Vilniaus padavimuose“ pasakojama, kad kartą pasninko metu katalikams susirinkus prie Šv. Jono bažnyčios, gretimuose rūmuose protestantai Radvilos iškėlė puotą, kurioje įvykęs stebuklas. Tarnams įnešus sidabriniame dubenyje išpuoštą ir gyvą primenantį kaplūną, užkalbintas Mikalojaus Kristupo, paukštis atgijo ir ėmė giedoti“, – pasakoja profesorius.
Šis įvykis, esą, taip paveikęs kunigaikštį Radvilą, kad jis iš protestantizmo atsivertęs į katalikybę. Pasak R. Laužiko, gastronomijos istorijos požiūriu šis pasakojimas svarbus tuo, kad parodo katalikų ir protestantų pasninko skirtumus, taip pat iliustruoja to meto didikų pomėgį stebinti savo svečius. Kaplūno pagal Radvilas receptai paimti iš seniausios LDK receptų knygos – rankraštinės Radvilų virėjo užrašų knygelės, datuojamos 17 a. pab. (apie 1686 m.). Šaltinyje aprašomi receptai yra barokiniai – ryškių ir įvairių skonių, spalvingi, įmantrūs. Tokie, koks yra ir vilnietiškas barokas architektūroje.
R. Laužikas sako, kad šį patiekalą gaminant šiandien, receptą galima interpretuoti jį artinant prie labiau įprastų, šiuolaikinių skonių. Kaplūną patiekti galima su troškintomis (garuose virtomis ar ant grotelių keptomis) šakninėmis daržovėmis: saliero šaknis, petražolių šaknis, morka, poras, pastarnokas. Su barokiniais patiekalais žalios (termiškai neapdorotos) daržovės nėra patiekiamos.
Profesorius dalijasi Radvilų virėjo užrašų knygelėje randamu kaplūno receptu.
2021-10-10
Europos Kurija
Adresas jos
įdomus, o jau pavadinimas koks:Lietuviškai (jų stiliumi) būtų JevroPėnų Unijos Justicijos KuorasKurija angliškai, latviškai
Kirčiavimas:
1. Kùrija (dktv. mot.gim. vnsk. V.)
2. Kùrija (dktv. mot.gim. vnsk. Įn.)
3. Kùrija (dktv. mot.gim. vnsk. Š.)
BCE Is EuroKong Star!
NOT THIS BCE!
But main ideas are from this BCE:))
Šis BCE yra viso EuroKongo
ŽINIASKLAIDAI DIRIGUOJANTIS BCE:
BCE iš pirmo Žvilgsnio:
Broadcasting Center Europe (BCE) yra žiniasklaidos paslaugų, sistemų integravimo ir programinės įrangos kūrimo lyderis televizijos, radijo, gamybos ir postprodukcijos, telekomunikacijų ir IT srityse Europoje.
Mūsų komanda, turinti didelę patirtį žiniasklaidos rinkoje, teikia aukštos kokybės paslaugas ir visada ras sprendimą, atitinkantį jūsų projektą ir biudžetą.
Daugiau nei 200 aukštos kvalifikacijos ir motyvuotų žmonių BCE aptarnauja apie 400 klientų įvairiuose sektoriuose, tokiuose kaip televizijos kanalai, radijo stotys, filmų platintojai, prodiuseriai, reklamos įmonės, telekomunikacijų operatoriai ir viešosios paslaugos.