2019-01-01

Su Naujais Metais!


Sveikina „Manheteno rytas":

Ar šiuo metu galima įsivaizduoti, kad su aukščiausio rango Rusijos politiniais veikėjais slapta susitikinėtų Lietuvos vadovai – ir dar tarpininkaujant nusikalstamo pasaulio atstovams? Atrodytų, kad tokie susitikimai neįmanomi. Tačiau pirmaisiais Nepriklausomybės metais „Lietuvos rytas“ buvo užfiksavęs ne vieną tokį susiėjimą.

Ir juose dalyvaudavo ne tik socialdemokratų valdomos vyriausybės nariai, bet ir Rusiją kaip didžiausią priešę įvardijantys konsevatorių lyderiai.

Aukštas svečias iš Rusijos 

Vienas toks slaptas Vytauto Landsbergio ir buvusio Rusijos pirmojo vicepremjero bei Federacijos tarybos pirmininko Vladimiro Šumeikos susitkimas įvyko 1996 metų rugsėjo mėnesį.

Vienas įtakingiausių to meto Rusijos žmonių V.Šumeika prieš susitikdamas su V.Lansbergiu ne kartą bendravo su mūsų šalies nusikalstamo pasaulio autoritetais.

Rusų politikas su savo šeimyna bei gausia apsauga į Lietuvą privačiai atvyko 1996 metų rugpjūtį ir apsigyveno ištaigingoje triskart teisto verslininko Vlado Laurinavičiaus,pravarde „Laurytė“, Palangos viloje.

Situaciją įvertino sargybiniai 

Su aukštu svečiu iš Rusijos panoro susitikti ir kitas – tuomet bene įtakingiausias šalyje nusikalstamo pasaulio veikėjas – Jonas Bielskis.
Seni "bajeriai".

Google: Kryminologija.

„Šių fregatų manęs labai prašė V.Landsbergis. Laivai seni, jiems liko plaukioti tik dveji metai, o paskui jie turės būti supjaustyti ir perduoti metalo laužui“, – tuomet teisinosi V.Šumeika.

Tuo tarpu V.Laurinavičius teigė priešingai: „Tai buvo geriausi to regiono 10 metų senumo laivai, kurių plaukiojimo laikas – 25 metai. Nauji jie kainuoja 120 milijonų dolerių, o tuo metu pirkliai iš Indonezijos siūlė po 40 milijonų“, – teigė V.Laurinavičius.

Tarnavo 17 metų

Atrodo, kad V.Laurinavičius buvo teisus. Rusiški laivai „Griša 2“ ir „Griša 3“ buvo pervadinti į „Žemaitį“ ir „Aukštaitį“. Jie 17 metų sėkmingai saugojo Lietuvos pakrantę.
2005 metais, karo su Rusija išvakarėse šiuos laivus norėjo įsigyti Gruzija, tačiau Lietuva fregatas už maždaug 3 milijonus litų pardavė metalo laužo supirkimo įmonei.

Vietoj supjaustytų fregatų mūsų valstybė už beveik 200 milijonų dolerių iš Didžiosios Britanijos nusipirko dar senesnius „Hunt“ tipo laivus, kurie, ekspertų teigimu, pagal savo kovines ir technines charakteristikas gerokai nusileido jau supjaustytiems rusiškiems.

Vieni gyrė, kiti – peikė

V.Šumeika vėliau savo tėvynėje ilgai turėjo aiškintis, kodėl taip pigiai pardavė ginkluotę.

Ypač jam buvo priekaištaujama dėl dviejų fregatų pardavimo už 1,6 milijono dolerių.

Komentarų nėra: