2009-04-19

Bankų gelbėti nereikia

Bankų gelbėti nereikia. Reikia keisti tarpusavio atsiskaitymų sistemą. Siūlau: 2009-04-19 16:41

1. Pasauliniu mastu fiksuoti pinigų kiekį, naujų pinigų nebegeneruoti, palūkininkavimo atsisakyti.

2. Naudoti tik e-pinigus.

3. Atsiskaityti tiesiogiai, be tarpininkų, P2P principu.

4. Bankus uždaryti. Atsiskaitymams naudoti atvirojo kodo programas. Atsiskaitymo sistemos, kurioje visų figūruojančių dydžių suma pastovi, priežiūra nėra sunki.

5. Tą, kas šiandien vadinama finansavimu, ir kuo šiandien užsiima bankai, iš mūsų skolų kurdami savo pinigus ir juos skolindami mums už palūkanas, keisti šitaip:

a) nutarti, kad bendrosioms reikmėms periodiškai renkamų lėšų dalį nustato visuomenė;

b) nutarti, kad visuomenė nustato ir bendrųjų reikmių prioritetus bei skiria toms reikmėms tinkamą surinktų savo lėšų dalį;

c) verslas, kaip ir dabar, verčiasi savo lėšomis, skolinasi arba prašo visuomenės paramos.

Bankai yra juodoji skylė 2009-04-19 16:39

1. Nekontroliuojami visuomenės bankai kuria pinigus iš nieko ir skolina, už palūkanas.

2. Pinigų vienintelė vertė tokia: jais visuomenė privalo tarpusavyje atsiskaityti valdžios parėdymu (Google: Fiat Money).

3. Nukreipdami paskolų srautus (" finansuodami" ), keisdami jų palūkanas, nutraukdami tų paskolų srautus bankai sukelia ekonomikos vystymosi burbulus ir nusavina įkeistą už tas paskolas nuosavybę.

4. Centriniai valstybių bankai, įskaitant Lietuvos banką, veikia valstybių nevaldomi ir nekontroliuojami.

5. Tikrasis centrinių bankų tikrųjų šeimininkų tikslas - visuomenės ir jos nuosavybės valdymas.

6. Visos demokratinio pasaulio valstybės (išskyrus Norvegiją) turi valstybių skolas, jos skolingos pinigų valdytojams.

7. Bankai veikia piramidės, kurios viršūnėje dar stovi FED, principu.

8. Lietuvos bankas sako kad " dengia" litus užsienio valiuta (kuri, savo ruožtu, niekuo nedengta). Tai tereiškia kad jis, pasiskolinęs tos valiutos, moka bankų piramidės viršūnėn palūkanas už teisę generuoti ir skolinti litus.

9. Lietuvos bankas neskelbia savo bazinės palūkanų normos, šitaip nuo visuomenės slėpdamas tą faktą, kad visi apyvartoje esantys litai yra jo paskolinti už tas palūkanas.

10. Pagrindinis deklaruojamas Lietuvos banko tikslas – siekti kainų stabilumo, t. y. kuo mažesnės infliacijos, bet dėl per didelės infliacijos paklusniai aiškinasi Lietuvos vyriausybė, o ne Lietuvos banko valdyba.

11. Pagal įstatymą Lietuvos bankas vykdo pinigų politiką, kredito įstaigų priežiūrą, bet už netinkamą priežiūrą niekaip neatsako: indėlius draudžia valstybės įmonė „Indėlių ir investicijų draudimas“.

12. Pinigai yra niekada neišmokama visuomenės skola bankams. Nes absoliučiai visi apyvartoje esantys pinigai yra paskolinti už palūkanas. Jei visuomenė grąžintų visus pinigus bankams, liktų jiems skolinga. Palūkanas.

P.S. Štai ką rašo vienas iš bankų savo popierėlyje:


Tikrai taip. Galime patys.

Jei taip, kodėl visuomenė turi būti amžinu bankų skolininku?

2 komentarai:

Zenonas rašė...

Retokai skaitau Tavo Dėstytojau, komentarus, bet vis tiek kažikaip geros įdėjos užkrečiamos, lygiai kaip ir blogos. Aš priėjau panašių (beveik įdentiškų) išvadų. Banką nagrinėdmas jo reikšmę laikau kaip varžą (ir truputis kondensatoriaus savybių). Taigi, išėmus varžą (užtrumpinus) visuomenės raidos procesas paspartėtų. O kondensatoriaus prasme - buferis nereikalingas, jei pinigai neturės materialios būsenos, o tik e-sąskaita. Tai sistemai pavadinti neradau nieko geresnio, kaip Elektroninė Kredito Unija. Ir jokių procentų (nebent baudas už parazitinį delsimą padengti skolą).
Tą sistemą įgyventinti jau vos ne dabar galima būtų vienoje "šalyje" t.y. prekybos tinkle, turinčiame elektroninio atsiskaitymo sistemas.
Arba pradžia gali būt dar paprastesnė, panašiai kaip Second Life, ir toliau vyniojama ir plečiama. Kai vienas akiniuotis (berods Butkevičius)pasakė, kad reikia duoti uždirbti lietuviškiems bankams, kai gaunam europines paramas, supratau, kad plobalūs-jie vietoj akivaizdžiai vedančios į bankrotą parazitinės sistemos pasiūlys kažkokią ne taip akivaizdžiai parazitinę. Aš sakyčiau - velniam duot iš viso uždirbti - "bankas - unija" turėtų būt valstybės išlaikomas, tada nekils noro procentais mėgautis.
Ir išviso, tai turėtų būti daroma kartu su mokesčių reforma - tik tada efektyviai sistema suveiktų. Mokesčiai būtų už kažką, o ne kaip valdžios noras privalomai pasipinigauti, paskui taškyti visokiems renginiams VEKS ar SEKS.
OPz - mokymui, karybai, policijai... ir t.t. t.y. mes žinom tiesiogiai, kam skiriami ir kam ne. Galime pasirinkti, ir t.t. Iš to seka tolesnės išvados...

Edvinas rašė...

nereikia išlaikyti, todėl yra kitų platformų per kurias galima investuoti ir statyti savo finansinį saugumą. geros įžvalgos