2011-11-05

The Economist

Politikas skundžiasi, kad vyresnioji dukra keičiasi pavardę į motinos.


Darbo partijos (DP) lyderis, Europos parlamento narys Viktoras Uspaskichas išdalino savo kolegoms europarlamentarams filmo, kuriame teigiama, kad vadinamoji DP byla yra politinė, įrašus, pranešė LNK Žinios.

20. Lietuvos Respublikos įstatymų vertas scenarijus 2011-11-02 22:29IP: 80.240.9.72
Gautų pajamų suma: 6770978,00 Lt. Išskaičiuota (sumokėta) pajamų mokesčio suma: 0,00 Lt. Google: viktor uspaskich vrk 2008

21. Grybauskaitė, Degutienė und Kubilius > 20 2011-11-02 22:31IP: 80.240.9.72
Fsio zakonno!


25. Skaitykit „The Economist“, runkeliai! 2011-11-02 22:37IP: 80.240.9.72
Ministrą pirmininką Andrių Kubilių stebina Lietuvos finansų analitikų raginimai labiau didinti minimalią mėnesinę algą (MMA) bei neapmokestinamą minimumą. Google: Kubilius: atrodo, kad Lietuvos finansų analitikai neskaito „The Economist“.


27. karolukas>25. 2011-11-02 23:13 IP: 78.62.77.254
aš ne runkelis, bet vis tiek nemoku skaityt šito laikraščio. O Tamsta raginat ir runkelius skaityt. Geriau išverstumėt ir paskelbtumėt.

30. to 27 2011-11-02 23:30 IP: 80.240.9.72
Verst nebūtina, žr. 20, 21, 25, dar straipsnio foto pažiūrėkit. Ar manot, kad „The Economist“ sugeba tinkamai paaiškint visa tai, kad reiktų jį skaityt?

31. karolukas 2011-11-02 23:44IP: 78.62.77.254
Žiūrau į foto - ten juokiasi Uspaskich. Supratau kažką.


Trūksta ko?

2011-11-04

Dviračiu važiavo



A. Kubilius: skolintis tarptautinėse rinkose parankiau nei Lietuvoje.

Matyt, tarptautinės rinkos Andriui Kubiliui po ranka, o ne Lietuvos.

Kas jas pakišo mūsų Premjerui po jo ranka?

Visų valstybių užsienis 2011-11-03 09:58:39

Ministras Pirmininkas Andrius Kubilius neatmeta galimybės aktyviau skolintis vidaus rinkoje, ypač jeigu padėtis užsienyje komplikuotųsi, tačiau pabrėžia, kad tarptautinėse rinkose skolinimosi sąlygos yra palankesnės, todėl didžiąją dalį lėšų tenka skolintis būtent iš tarptautinių finansų institucijų.

Lietuvos bankuose dauguma indėlių yra trumpalaikiai, o ilgo laikotarpio paskolas teikia tik tarptautinės finansų rinkos, pabrėžia A. Kubilius.

Nesiimu kalbėti už Finansų ministerijos ar Lietuvos banko ekspertus, tačiau norėčiau pastebėti, kad VISOS VALSTYBĖS, jeigu reikia finansuoti savo išlaidas ar deficitą, stengiasi gauti ilgo laikotarpio paskolų. O tai galima padaryti tik tarptautinėse rinkose, nes jei pažiūrėtume į Lietuvos vidaus skolinimosi galimybes, pamatytume, kad didžioji dalis santaupų bankuose laikoma trumpam laikotarpiui, ne ilgesniam nei porai metų. Tuo tarpu tarptautinėse rinkose skolinamės nuo 5 iki 10 metų laikotarpiui“, – trečiadienį „Žinių radijui“ sakė Vyriausybės vadovas.

Tarp tautų yra rinka, kurioje VISOS VALSTYBĖS SKOLINASI ILGAM.

O gal yra tarptauta, kurios rinkose ir skolinasi valstybės?

Dabar jau ne kokiems nors super projektams, ne plėšinių įsisavinimui, upių tėkmės apsukimui ar skrydžiams mėnulin, o "finansuoti savo išlaidoms ar deficitui".

Vaizdžiai šnekant, "ant alaus" ir kad būtų kuo šį mėnesį už šildymą užmokėti.

Valstybių ilgasis laikotarpis, žinoma, ilgesnis.

Toks gyvenimas?

Kaip kam.

Karvė nemoka dviračiu važiuot 2011-11-03 22:01:04

Šiandien posėdžiavę Amerikos Federalinio Rezervų banko atstovai, kaip ir buvo laukta, nusprendė nekeisti jau ilgą laiką faktiškai ties nuliniu lygiu išliekančios bazinės palūkanų normos. Taip pat buvo pranešta, kad minimo banko atstovai nusprendė sumažinti anksčiau skelbtas Amerikos ekonomikos augimo prognozes, bei padidinti bedarbystės rodiklio prognozes.

Už tai, kad bazinė palūkanų norma, kuri šiuo metu sudaro 0-0,25 procentus, nebūtų keičiama, balsavo devyni Amerikos Federalinio Rezervų banko atstovai, na o vienas pasisakė prieš.

Be to, per šiandieninį posėdį ir toliau buvo nuspręsta tęsti Twist operacijos įgyvendinimą. Šios operacijos, kurios vertė 400 mlrd. dolerių, įgyvendinimo metu FED turimi trumpalaikės trukmės Amerikos valstybiniai skolos vertybiniai popieriai yra keičiami į ilgalaikės trukmės skolos vertybinius popierius.

Simply.

Va kaip.

Mados grįžta, o mūsų Vyriausybė, taip išeina, to nepastebi, jeigu Premjeras šitaip šneka.

Gal jo šokių mokytojai per jauni?

Gal naujausius šokius temoka?

Kokie mokytojai juos pačius išmokino?

Reikia Buškevičių iš Kauno Vilniun išsirašyt, kad Kubilių su Vasiliausku pamokytų.

Tegu tvistuoja kaip amerikonai, mes tada diržus, kur užveržė, atsileisim.

2011-11-03

Superdūda


Europos centrinio banko prezidentas J.C.Trichet: „Kinijos parama euro zonai - normalus dalykas“.

2. Normaliai 2011-10-31 21:25IP: 84.15.179.177
Europos finansinio stabilumo fondo (EFSF) vadovas Klausas Reglingas per savo vizitą Kinijoje mėgino įtikinti Kiniją skirti 100 mlrd. dolerių fondui, bet Vašingtone nemėgino įtikinti JAV skirti 100 mlrd. juanių fondui.

3. Kaltas Kubilius ir investuotojai, labiausiai tai strateginiai 2011-10-31 21:28IP: 84.15.179.177
Savo aštuonerių metų darbą ECB vadovo poste J.C.Trichet vertina „gerai“. „Jeigu ir buvo klaidų, tai jos buvo susijusios su vyriausybėmis ir investuotojais, o ne su banku“, - sakė jis.

4. Supermario! 2011-10-31 21:34IP: 84.15.179.177
Pirmadienį paliekantį savo postą Europos centrinio banko (ECB) prezidentą Jeanas Claude'ą Trichet'ą keičia buvęs Italijos centrinio banko vadovas Mario Dragi, kuris dažnai vadinamas „Supermarijumi“ gal kad po Graikijos eilėj prie straipsnyje minimo fondo stovi Italija? Savaime suprantama, dėl šito kaltas ne Supermario, bet Supersilvio.


5. Superdūda! Vasiliauskas dūdą pūte, prum prum prum 2011-10-31 21:40IP: 84.15.179.177
Kubiliaus finansų Šimonytė irgi visas kabinetas paruošė kitų metų mūsų Tėvynės biudžeto projektą. Kitąmet skolintis numatyta itin daug, apie 9 mlrd. litų. Kiekvienas paskolų palūkanų procentas reiškia 90 mln. litų išlaidų artimiausius keletą metų. Kadangi "tūpi litūviai" skolinasi už 7-9%, tai jie padidina savo 90 mln. litų išlaidas 7-9 kartus. Google: Grynaveisliams lietuviams trūksta žydų litvakų. Kaip pastebėjo amerikonka Monika Bončkutė, toks Benas Bernanke, kai kam amerikoniškus litus šimtais milijardų skolinantis už 0%, yra protingas litvakas.


Gal, sakau, reiktų siųsti tūpą Vasiliauską (???) iš Lietuvos banko Amerikėn, kad tasai pas protingą Bernanke money'jimo kursus palankytų? Sužinotų kaip, grįžęs padirbtų ir paskolintų Lietuvai tuos Šimonytės numatytus 9 mlrd. litų už 0%, ir atsipūstume visi ant Lietuvos. Žiūrėk, net dainą užtrauktumėm: Vasiliauskas dūdą pūte, prum prum prum, nusipirko Vilniuj dūdą prum prum prum, žalvarinę, kad spindėtų, suraitytą, kad skambėtų... Oj, dūda garsi dūda, dul dul dul dul, ram ta ta..

2011-11-02

Kitos Vėlinės

Ilgės – mirusiesiems pagerbti skirta senovės lietuvių rudens šventė su sudėtinėmis vaišėmis.

Švęstos kapinėse ir namuose spalio pabaigoje–lapkričio pradžioje, nuėmus derlių. Būdavo prašoma laukų globėjo Žemėpačio malonių, pasak kitų autorių, aukojama Perkūnui ar pagerbiamas Vaižgantas. Su apeigomis kepdavo duoną, skirtą proseniams (vėliau elgetoms), būdavo aukojami gyvuliai, paukščiai (avys, gaidžiai), vaišinamasi jų virta ar kepta mėsa, grojama, dainuojama, žaidžiama. Mirusiųjų vėlėms po stalais, suolais, į namo kertes numesdavo maisto, nuliedavo gėrimo arba užkasdavo vaišių liekanas.

Įsigalėjus krikščionybei, Ilges pakeitė Vėlinės. Šiaurės rytų Lietuvoje, kaip ir kaimyninėse Latvijoje, Baltarusijoje, iki XIX a. išliko Ilgių šventės paprotys ant kapų padėti valgio ir gėrimo.

Vėlinės daug kur švenčiamos - kad ir Meksikoj.


„Vėlinės" - viso gyvenimo kūrinys, rašytas ne iš eilės, o atskiromis dalimis. Poetas norėjo parašyti paties patirtą, bet ne vien savo, o ir tėvynės dvasios, kovų ir kančių istoriją, siekė tautos atmintyje išsaugoti keliolika metų iš Lietuvos istorijos.

Pavadinimas „Vėlinės" siejasi su ypatingu rudens laiku, kai minimi mirusieji, lankomi kapai. „Vėlinėms" (kaip ir kitiems kūriniams) Mickevičius rašė paaiškinimus: „Vėlinės. Tai pavadinimas iškilmingų apeigų, kurias ir šiandien paprasti žmonės atlieka daugelyje Lietuvos, Prūsijos ir Kuršo pavietų vėlių arba iš viso mirusių protėvių atminimui".

Poetas yra sakęs, kad pradinė poemos idėja yra buvusi „tikėjimas neregimojo, nematerialiojo pasaulio įtaka žmonių veiklos ir mąstymo sferai". Tai romantizmo žymė - bandymas prasiskverbti už jutiminės realybės ribų.

Svarbiausia laikoma III „Vėlinių" dalis, parašyta 1832 metais. Ji susijusi su 1831 metų sukilimu Lenkijoje ir Lietuvoje.

Ši „Vėlinių" dalis Lietuvoje buvo draudžiama.

Dabar nedraudžiama.

Bet Visų Šventų diena šiandienėj Lietuvoj didesnė šventė už Vėlines.

Matyt, mūsų protėviai mums atrodo mažiau svarbūs, negu žmonės, kuriuos Vatikanas po jų mirties paskelbė šventaisiais.

2011-11-01

Tėvologija ir Motinologija

Rio de Žaneire moksleiviai galės lankyti vienos iš 7 religijų tikybos pamokas.

Pasisekė Brazilijos moksleiviams: gali lankyti tradicinių afro-brazilų tikėjimo pamokas.

Lietuvos moksleiviams nepasisekė.

LIETUVOS RESPUBLIKOS
RELIGINIŲ BENDRUOMENIŲ IR BENDRIJŲ
ĮSTATYMAS*

5 straipsnis. Tradicinės Lietuvos religinės bendruomenės ir bendrijos

Valstybė pripažįsta devynias Lietuvos istorinio, dvasinio bei socialinio palikimo dalį sudarančias tradicines Lietuvoje egzistuojančias religines bendruomenes ir bendrijas: lotynų apeigų katalikų, graikų apeigų katalikų, evangelikų liuteronų, evangelikų reformatų, ortodoksų (stačiatikių), sentikių, judėjų, musulmonų sunitų ir karaimų.

Anot mūsų Seimo, protėviai prieš kryžiuočius veltui kariavo: katalikų religijos dvi, evangelikų religijos dvi, rusų religijos dvi, judėjų dvi, musulmonų viena, o lietuvių senojo tikėjimo nėra išvis.

17. Mąstytojas 2011-10-21 10:11IP: 204.8.156.142 4 -2
Šiuolaikiniam mąstančiam žmogui dangus nebereikalingas, ir jis nekuria pasakų apie pomirtinį gyvenimą. Teologija grimzta į misticizmą, abstrakcijas, alegorijas. Veltui lauktume konkretaus atsakymo į klausimus, kur ir kaip egzistuos tariamojoje amžinybėje geras žmogus ar nusikaltėlis. Pavartę oficialius bažnytinius dokumentus, įsitikinsime, kad biblinis mokymas apie tariamą pomirtinį gyvenimą, apie būsimą pasaulinį teismą, tebėra kertinis akmuo, pateisinąs pačią religijos egzistenciją. Atmetus šį tikėjimą, netektų prasmės bet kuri religija, nebūtų reikalo graudinti iš sakyklų liaudį, kaip tą dar iki šiol daro vienuoliai, misionieriai ir kunigai. Panašūs liaudies gąsdinimai dievo teismu, skaistykla, pragaru, taip vadinamų misijų pamoksluose buvo ir tebėra vienuolynų ir klebonijų materialinio klestėjimo šaltinis. Išlaikyti kiek galima ilgiau mases savo priklausomybėje gyvybiškai suinteresuota ne tik Bažnyčia, bet drauge su ja ir visi tie, kurių interesus ji gynė ir tebegina. Gyvybė žemėje atsirado per milijardus metų, vystantis negyvai materijai. Praktika ir mokslas mums aiškiai įrodo, kad gamtoje nieko nėra pastovaus - viskas gimsta, auga, gyvena ir miršta. Gi religija moko, kad pirmąjį žmogų dievas sutvėrė nemirtingą, ir jeigu Adomas su Ieva nebūtų rojuje dievui nusikaltę (suvalgę uždraustą obuolį – ar nejuokinga?), tai ir jie, ir mes, ir visi jų ainiai būtų mėgavęsi šios žemės malonumais ir gyvi nužengę dangun… Deja, Adomas paklausė Ievos vilionių, paragavo " uždrausto vaisiaus" ir buvo nubaustas mirtimi. Nuo tada visa žmonija tapo mirtinga. Taigi labai žiauriai nubaudė pirmąjį žmogų “gerasis” dievulis už “obuolio” paragavimą. Šventasis raštas teigia, kad dievas visagalis ir nepaprastai geras. Reiškia, jis galėjo sukurti žmogų tokį tobulą, kad jis nenusikalstų. Jeigu žmogus nusidėjo, tai dievas ne visagalis, nes tobulesnio žmogaus, matyt, negalėjo sukurti. Biblija šlovina begalinį dievo teisingumą. Kitur sako: „Teisingas esi, Viešpatie, ir teisūs tavo nuosprendžiai”. Bet jeigu “gerasis” dievas už vieno žmogaus menką nuodėmę pasmerkė milijardus žmonių baisiausiems vargams, ligoms, sunkiam darbui, kančioms ir mirčiai, tai kur čia jo teisingumas? Taigi jau religinis mirties kilmės aiškinimas griauna pačią dievo sąvoką, neigia jo esminius požymius: visagalybę, išmintį, gerumą, teisingumą. Deja, teologai, Bažnyčia bando pateisinti dievą, nubaudusį žmoniją mirtimi...

19. Tėvologija ir Motinologija to 17 2011-10-21 11:17IP: 80.240.9.72
Dabar pripažįstam Tėvologiją: Dieve Tėve, kurs esi Danguje. Motiną nuleidom žemyn, sakom - Motina Žeme. O juk atsirandam Pasauly iš Jų Dviejų: Tėvo ir Motinos. Maždaug nuo 2700 m. pr. m. e. pradėta garbinti Hator, vaizduojama kaip pasaulį sukūrusi dangiškoji karvė, kurios viduje – Saulė ir visa tikrovė.


Taip pat ji laikyta mirusiųjų pasaulio karaliene, kurios žinioje gyvastį teikiantis dausų penas ir į Dangų vedančios kopėčios. Motinologijos laikai. Egipte. Indijoj karvė tebėr šventa. Tai gal ne vien Tėvologiją, bet ir Motinologiją studijuokim?

* Pabandykit LIETUVOS RESPUBLIKOS RELIGINIŲ BENDRUOMENIŲ IR BENDRIJŲ ĮSTATYMĄ rasti Seimo serveryje.

2011-10-31

Amerikietiškiausias Helovinas

Kas geriau gali žinoti, kaip švęsti amerikietišką (???) šventę Heloviną, nei patys amerikiečiai? Kur geriau Lietuvoje įmanoma pajusti šios šventės nuotaiką, nei Tarptautinėje Amerikos mokykloje Vilniuje, kur amerikoniukai sudaro net 20 proc. visų mokinių? „Pati geriausia šventė pasaulyje!“ - viena per kitą šaukia ir šioje mokykloje besimokančios lietuvaitės, spindinčiomis akimis išnėrusios iš siaubo kambario.


Pats amerikietiškiausias Helovinas.

He established laws based on the political ideology he had formulated, called the Third International Theory and published in The Green Book. It was partly inspired by Islamic socialism and Arab nationalism and partly by the principles of direct democracy. After establishing the jamahiriya ("state of the masses") system in 1977, he officially stepped down from power and had since then held a largely symbolic role within the country's official governance structure. Rising oil prices and extraction in Libya led to increasing revenues. By exporting as much oil per capita as Saudi Arabia and through various welfare programs, Libya achieved the highest living standards in Africa; though not as high as several similarly oil-rich Gulf countries, Libya remained debt-free.

In 2008 a meeting of traditional African rulers bestowed on him the title "King of Kings".

33. Hillary Clinton: We came, we saw, he died 2011-10-30 09:48IP: 84.15.191.61 2 -1
Muammar Muhammad Abu Minyar al-Gaddafi was the official ruler of the Libyan Arab Republic from 1969 to 1977 and then the unofficial " Brother Leader" of the Libyan Arab Jamahiriya from 1977 to 2011 (Wikipedia). Jokių oficialių postų Libijoje nuo 1977 metų neužimantis "Brother Leader" šiemet ėmėsi žudyti savo "brolius nelyderius" ir todėl NATO naikintuvams teko skristi Libijon "neskraidymo zonos" daryti? Till now we have about 16 thousand flights of NATO aviation, 16 thousand flights against the army which has only 30 thousand people. It means one flight of NATO aviation for each two soldiers in government army in Libya. Čia citata iš 2011 liepos 28-os dienos straipsnio. Tai iki šiol jau bus ant kiekvieno Libijos kareivio po NATO lėktuvą atskridę. Kad jie, tie kareiviai, neskraidytų "neskraidymo zonoj". Labai jau baltais siūlais viskas siūta. "You may recall that Saddam switched from dollars to euros about a year before the war. 12 months later Iraq was invaded, Saddam was hanged, and the dollar was restored to power. Gaddafi made a similar mistake when he initiated a movement to refuse the dollar and the euro, and called on Arab and African nations to use a new currency instead, the gold dinar". Maištą prieš dolerį "Brother Leader" tarp arabų ir Afrikoj kėlė, todėl jį ir nužudė, be teismo. Koks teismas - dar prišnekės visko per tą teismą. Ir užkast reikia slapta tokį. Gal prieš Vėlines tinka pagalvoti, kas tokie nužudytuosius slapta pakasa? Google: We came, we saw, he died.

What happens in Libya is a harbinger of what the West has in store for Africa. True independence and African unity will not be tolerated. Africa is too rich in resources that the world needs to be allowed to control its own destiny. This war is not just about Gaddafi. It is an opening salvo in a war to reclaim the continent for foreign interests, just as it was in 1896 in the Scramble for Africa.”


Veikiausiai, kad šiandien švenčiamo Helovino pagrindinis šaltinis − tai keltiška Sauino šventė. Keltų naujieji metai prasidėdavo lapkričio 1 d. O šventė, kuri prasidėdavo Naujųjų metų išvakarėse būdavo rengiama keltų mirties viešpaties Samhaino garbei. Ši šventė pažymėdavo šalčio, tamsos ir gedimo sezono pradžią. Natūraliai ją pradėta asocijuoti su žmogaus mirtimi. Keltai tikėdavo, kad Samhainas tą vakarą leisdavo mirusiųjų sieloms sugrįžti į savo namus.

Kai kuriose vietovėse vis dar įprasta per Sauiną padengti stalą mirusiesiems, pasakoti apie protėvius.

Manoma, kad galų kalendorius dalijo metus į dvi dalis: "tamsioji" prasidėdavusi Samonios mėnesiu (spalis - lapkritis), "šviesioji" - Giamonios mėnesiu (balandis - gegužė).

2011-10-30

Augsas

Seniausios žinomos monetos buvo nukaldintos apie 700 m. pr. m. e. Lydijoje (dabar – Vakarų Turkija),- šioje senovės valstybėje jos gamintos iš vadinamojo elektrumo, t. y. tam tikro aukso ir sidabro lydinio.


Elektrumas, elektronas (angl. electrum; rus. электрум; lenk. elektron) - natūraliai pasitaikantis aukso ir sidabro lydinys, turintis vario ir kitų metalų priemaišų, arba analogiškas dirbtinis lydinys. Elektrumo spalva priklauso nuo sidabro kiekio ir būna nuo blyškiai iki skaisčiai geltonos. Kietis 2−3; tankis 12—15 g/cm³.

Natūraliame Vakarų Anatolijos elektrume aukso yra nuo 70% iki 90%, o senovės Lydijos monetų elektrume aukso yra 45–55%. Tuo remiantis spėjama, kad monetas imta kaldinti tam, kad gauti pelno iš kaldinimo aukso monetų, kurios aukso turėjo mažiau negu natūralus regiono auksas.

Kai ką primena.

Tai tie vakarų anatolijai - bene pirmieji leišių lėšintojai?

Эле́ктрум (также электр, лат. electrum, от др.-греч. ἤλεκτρον — янтарь, назван в связи с цветом) — минерал, разновидность самородного золота; представляет собой сплав серебра с золотом (Ag, Au).

Va tai tau!

Gintaras.


Panašu, kad senovės graikai ἤλεκτρον - gintarą turėjo, iš mūsų, matyt, paskum elektrumą jo vardu pavadino, pagal panašumą, paskum dvejojo, kurį rinktis - mūsų gintarą, ar tą elektrumą.

Galop pasirinko elektrumą, taip išeina.

Gal auksakaliai savo išmone graikus suviliojo?

O gal gintarą išlėšinti neišmoko?

Nematė biznio perspektyvos, augimo, taip sakant.

Koks biznis be išlėšinimo?

Lith. augu "to grow," aukstas "high, of superior rank;" Gk. auxo "increase," auxein "to increase;" Goth. aukan "to grow, increase;"

Paskui ir mes, pamiršę ir protėvius, ir gintarą, tą vakarų anatolijų elektrumą, graikų pavyzdžiu auksu pavadinę, gainiotis ėmėm, tikėdamiesi pralobti, lėšų daugiau turėti tikėdamiesi.

Nesupratom, kad tas lėšas lėšintojai išlėšina?

Atrodo, kad turtas užauga, o iš tikrųjų - ne.

Ir išvis, tas gintaras iš sakų, tie sakai iš medžio, tas medis pradžioj užaugti turi. Užauginti reikia, ilgai laukti...

Kam auginti, tiks ir paaugsuotas!


Augsas juk taip gražu!


Nuostabu!


Ar ne?


Jei jau tas jų elektrumas mums tebėr brangesnis už mūsų elektroną, bent jo lietuviško pavadinimo rašybą atitaisykim.

Augsas, ne auksas.

Augso, augso!


O gal braliukai geriau išmano?