2019-01-12

Kaimas



*tkei-

kseti "abides, dwells;" Armenian shen "inhabited;" Greek kome, Lithuanian kaimas …


Lietuva išliko kaime.

Kas yra Lietuvos miestas?

Kieno jis - miestas?

Ar susimąstom, kodėl ir kaip miestas valdo kaimą?

Kaip Lietuva tapo Europos Kaimu?

Pinigai...

Ar matėt girdėjot pinigų kalyklą besant kaime?
EthUWA.

Keista Diena


Ji buvo vakar.

2019-01-11
(Lietuvos) Konstitucinis Teismas penktadienį paskelbė, kad Lietuva turi suteikti leidimą gyventi užsieniečiui vyrui, kitoje valstybėje sudariusiam santuoką su tos pačios lyties lietuviu, nors Lietuva pati ir neleidžia homoseksualų santuokų.

Ne užsienis privalo mūsų sprendimus pripažinti, bet atvirkščiai - mes privalome pripažinti užsienio sprendimą.

Ir tai mūsų Kartu Stovėjimas?

2019-01-10

Ašaros Dėl Krokodilo


Hindustan Times
Paskelbta 2019-01-10

On Tuesday morning, the residents of Bawamohatra, a village in Bemetra district of Chhattisgarh, gathered near the community pond and started weeping after they saw that a crocodile, called Gangaram, had died.

The over three-metre-long reptile was buried in the village after his last rites were performed by the villagers.

A forest department official estimated that the crocodile was 130 years old.

RK Sinha, sub divisional officer (forest), told Hindustan Times the post-mortem was conducted in the presence of the villagers, after which the body was handed over to them. The crocodile died of natural causes.





2019-01-08

Žydai - Liaudžiai?


Ar Žydų Liaudies?

Betgi aiškiai parašyta: Žydų Bankas!

Tai kas tą Liaudį čia prikergė?
Lietuvos žydai nuo seno vertėsi pinigų skolinimu už palūkanas. Jau Vytauto Didžiojo 1388 m. suteiktoje privilegijoje Brastos žydams ne tik užtikrinama teisė išpažinti ir praktikuoti judaizmą, bet ir suteikiamas leidimas verstis palūkininkavimu (kreditavimu), tuo metu Lietuvos Didžiojoje kunigaikštystėje dar gana nauja ekonomine veikla.

Už suteiktą kreditą, kaip nurodyta Brastos privilegijoje „ (...) žydas gali kaip įkaitą priimti visokį jam atneštą daiktą, nesvarbu kaip tas daiktas vadintųsi, apie jį nieko neklausdamas, išskyrus kruvinus ir šlapius drabužius bei bažnytinius drabužius ir indus, kurių jokiu būdu neturi imti“.
Žydų bankas Kaune

Kelis šimtmečius žydai buvo pagrindiniai visuomenės kreditoriai: „gelbėję“ bėdos prispirtus kaimynus, skolindami jiems pinigus, be abejo, už nemenkus procentus.

Nepriklausomos Lietuvos paskelbimas 1918 m. vasario 16 d. joje gyvenusiems žydams tapo palankia dirva plėtoti įprastus bei kurti naujus, jaunai valstybei reikalingus, verslus. Žydai, kaip jokia kita tauta, pasinaudojo šiomis galimybėmis: jie siekė atkurti ir plėtoti iki Pirmojo pasaulinio karo savo turėtas krautuvėles, amatų dirbtuves, fabrikus. Nemaža jų dalis drąsiai pradėjo verslą ir net dažnai pirmieji Lietuvoje ėmėsi mažai žinomos ar visai nematytos tais laikais veiklos.

Tačiau vien gerų norų ekonominės veiklos plėtrai nepakako – reikėjo ir finansinių resursų. Pirmaisiais pokario metais Lietuvos žydams pinigais daug padėjo jų giminės bei fondai iš JAV ir kitų turtingų valstybių. Tačiau tikėtis vien tik paramos iš užsienio buvo neverta. Ir tai puikiai suprato aktyvioji žydų bendruomenės dalis.

Kaip nurodo vienas žymiausių Lietuvos žydų litvakų* istorijos tyrinėtojų Dov Levin: „nemažai vidurinio sluoksnio žydų, ir ypač inteligentija, (...) ėmėsi palengvinti žydų pragyvenimą, tvirtinti ekonominį socialinį žydų masių pagrindą, Ekonominei tarybai prie Žydų reikalų ministerijos paskatinus bei padėjus, o „Foundation“ parėmus, buvo įsteigta valstybinė kooperatyvinių kredito įstaigų finansinė sistema.“ Kredito kooperatyvai „Folksbankim“ ( liaudies bankai) buvo steigiami visoje šalyje – 1920 m. pabaigoje jie veikė 44 miestuose ir miesteliuose ir turėjo didžiulę įtaką smukaus ir vidutinio žydų (ir ne vien jų) verslo skatinimui ir palaikymui.

1920 m. kovo 15 d buvo įkurtas Centralinis Lietuvos žydų bankas kooperacijai remti (trumpiau vadinamas Centraliniu žydų banku), tapęs žydų kredito kooperatyvų finansiniu centru. Jo steigėjais buvo S.Goldbergas, O.Finkelšteinas, M. Rabinas, N.Rachmilevičius, T.Šapira. Bankas savo veiklą pradėjo tik po metų – 1921 m. lapkričio mėnesį.
Taigi - Žydų Liaudies.

* Iš kur atbridot per Brastą, litvokai - bene iš paliokų?













Tiesiog Netikėtumas


2019-01-08 14:28
Rusijos dujų koncerno valdybos pirmininkas Aleksejus Milleris netikėtai pareiškė, kad Kaliningrado srityje pradėjus veikti suskystintų gamtinių dujų (SGD) terminalui nutraukiamas dujų tranzitas per Baltarusiją ir Lietuvą į Rusijos anklavą prie Baltijos jūros.

„Gerbiamas Vladimirai Vladimirovičiau, schemoje dabar matyti, kad visiškai atjungta tiekimo magistraliniu dujotiekiu Minskas–Vilnius–Kaunas–Kaliningradas sistema, ir Kaliningrado sritis gamtinėmis dujomis visiškai aprūpinama per SGD terminalą“, – kreipdamasi į Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną pabrėžė „Gazprom“ vadovas.

Antradienį V. Putinas per oficialią ceremoniją simboliškai nurodė įjungti Kaliningrado SGD terminalą ir požeminę dujų saugyklą.

Rusijos žiniasklaida anksčiau skelbė, kad plaukiojančio SGD terminalo Kaliningrado srityje projekto pagrindinis tikslas – užtikrinti anklavo energetinį saugumą, apsisaugant nuo hipotetinės dujų tranzito per Lietuvą nutraukimo rizikos.

Dar Kiaulės metai (kinų gi!) neprasidėjo, o jau reikia nert
prie Kiaulės Nugaros
ir „Independence" už inkaro laikyt -
kad anoji nenuplauktų:)


The Economist Pranašystės: 2019


Palyginkim:
2018
ir 2017.

2019-01-07

2019-01-06

Vierchai Ir Vergai


Верхи And Vierchai.
Kaipgi šis duetas atsirado: Vierchai Ir Vergai?


Верхи And Vierchai


Верхи And Vierchai ...
„Google“
плохо 
 знает 
русский?


Vierchas reikšmė

+ -
Kokios nors žmonių grupės (kiemo, rajono ir pan.) lyderis

 :))

Tai kieno gi Donald  Tusk?
EuroKongo
Prezidentas!

Lydintis Lyderis?

Goga?

Kas gi yra
 Valdžia?

В День Таллинна низы и верхи Эстонии встретились на Короткой ноге
По уже сложившейся традиции столичный градоначальник встретил эстонского премьер-министра на средневековой улочке c забавным названием, соединяющей правительственный Вышгород и Нижний город.

Kas gi mus nuvijo
nuo Viršaus?
Vierchai...