2012-01-20

Laisvės keliu

Kas būtų tada tuom patikėję...

O šituo?


mastýti, mãsto, mãstė
6. refl. BŽ53, PnmR, Ar stengtis išsisukti iš sunkumų, bėdų, griebiantis gudrybių: Mastýkis, žmogau, kaip išmanydamas Rk. Jau iš visų pusių skolinykų suimtas, vis dar mãstos, nepasiduoda Kp. Vagis kaip mãstėsi, bet sugavo Svn. ^ Kad kiškis nesimastýtų, kiekvienas šuo pagautų Kp. ║ verstis, suktis, manytis: Jie mastos dar šiaip taip Slm. Mastýkis kaip nori, o iš manęs nieko negausi Všk.

1. Susimastykime 05:38 01-20 IP: 208.94.245.130
Miela zurnaliste, primink ka veike Grybauskaite pries tapdama Prezidente? Gal vadovavo ES finansams t.y. buvo atsakinga ir uz visa eurozona? O kas atsitiko po jos kadencijos? Ar ne krize eurozonoje prasidejo? O ka veikia ji Lietuvoje? Ar jai valdant krize nestipreja, ar zmones nustojo begti is Lietuvos? Kiek klausimu, ir ne vieno atsakymo...

3. to Susimastykime 06:20 01-20 IP: 80.240.9.72
Dar anksčiau ji dėstė partinėje mokykloje, politinę ekonomiją (TSRS variantą). Iki pat Sąjūdžio laikų. Užtat 1991 m. Džordžtauno (Vašingtonas) universiteto Tarptautinių ekonominių santykių institute baigė specialią programą vadovams. Po to patapo ES Biudžeto ir finansinio programavimo komisare. Stebuklai? Google: While Lenin, Trotsky, and the rest were publicly condemning ‘capitalism’, they were being financed by the Brotherhood bankers of Wall Street and London, the same people who would later support Hitler.

Paskaitykim, kad ir čia.

4. to Susimastykime
06:47 01-20 IP: 80.240.9.72
TSRS, kaip pamenat, žlugo, nes finansų valdytojai pinigų srautus iš naftos sektoriaus nukreipė į akcijų biržas (lengvai tuo įsitikinsite pažiūrėję perestroikos laikų naftos kainų ir, tarkim, Dow Jones chart'us), o sovietai nuo Izraelio karo su arabais laikų "sėdėjo ant naftos dolerių adatos." Mūsų, gyvenančių sovietyne, gerbūvis jiems nerūpėjo nėkiek. Kaip ir Lenino laikais, kaip ir Gorbačiovo laikais, taip ir šiandien finansus valdo iš Londono ir JAV. Nesunku pastebėti, kad Londonas ir Vašingtonas labiausiai šiandien šneka apie eurozonos krizę. Atseit, pas juos tokių bėdų nėra - pasikėlė skolos lubas, pasidarė "quantitative easing" , ir tuo problemos baigėsi. Ironiška, kad iš proamerikietiškos ir probritiškos (irgi nesunku pastebėti) Lietuvos kaip tik ten ir emigruojama. Nes mūsų gerbūvis jiems, pinigų valdytojams, nerūpi nėkiek, o mūsų žmonių darbštumas praverčia. O kas rūpi mūsų Prezidentei ir Premjerui?

5. to Susimastykime 06:57 01-20 IP: 80.240.9.72
Prezidentė 2011 metų gruodžio 22 dieną, pasirašė Elektroninių pinigų ir elektroninių pinigų įstaigų įstatymą. Gal visuomenės nuomonės klausė? Gal TV ar žiniasklaida apie jį pasakojo? Gal Seimas viešai diskutavo? Ar aplamai girdėjot apie tokį? 1 straipsnis. Įstatymo paskirtis 1. Šis įstatymas nustato asmenis, turinčius teisę leisti elektroninius pinigus Lietuvos Respublikoje, elektroninių pinigų leidimo ir išpirkimo sąlygas, elektroninių pinigų įstaigų ir užsienio valstybių elektroninių pinigų įstaigų filialų licencijavimo, veiklos, jų pabaigos ir veiklos priežiūros tvarką, kad elektroninių pinigų įstaigų sistema būtų stabili, patikima, veiksminga ir saugi. 2. Šio įstatymo nuostatos suderintos su Europos Sąjungos teisės aktais, nurodytais šio įstatymo priede. Ir t.t., ir pan. O gal Premjeras pasakojo, kam toks įstatymas reikalingas? O gal jis mums nėkiek nesvarbus?

Nesvarbus?

Kur čia mūsų Seimo pirmininkės, Prezidentės, Premjero žodžiai tautai, kur Delfi, balsas.lt, lrytas.lt, alfa.lt?

Kur iškiliųjų bankų prezidentų patarėjų, vyr. ekonomistų ir šiaip analitikų, didžiai išmanančių finansus ir ekonomiką, išaiškinimai mums, neišmanėliams?

Nėr.

Tik direktyvų numeriai (juos rasit apačioj) yr.

Kur pradingo demokratija?

O įstatymas įdomus.

Paskaitykim dar ir jo 34 straipsnį.

Šita priežiūros institucija šitaip prižiūrės?

Galėsim visi pasismaginti?

Vietoj didelių finansinių burbulų burbulenciją darysim?

Centro Direktyvas vykdydami?


Užburbuliuokim vienas kitą!

Laimikis!

LT!

Paaiškinkit mums, paklusniesiems, kad yra ne taip.

7. Ir dar susimastykime 07:21 01-20 IP: 80.240.9.72
Google: Lietuvos skola. 42,2 milijardų lt šia dienai. Per porą metų padvigubėjo. 2012 metų Lietuvos (deficitinio, žinoma) biudžeto pajamos 21 milijardų lt plius 7 milijardų lt ES paramos. Kitaip sakant, vieną savo pačių uždirbtą metinį biudžetą prasiskolinom per dvejus metus. Arba - kasmet išleidžiam daugiau negu pusantro karto daugiau, negu uždirbam. Vadovaujami "krizę suvaldžiusio" Premjero bei "politinės ekonomijos" specialistės Prezidentės. Kurie, anot komentuojamo rašinio, vienas kitą remia ir palaiko. Kas toliau?


Pirmyn Laisvės keliu?

Per daug primastyta?

O kur primeluota?

Nepatinka - atmastykim.

Kaip?

Permąstykim.

Pradžiai.

pérmąstyti tr. K mintimis peržvelgti, įvertinti, pergalvoti: Kaip gera po ilgų dienos darbų ir rūpesčių neskubant permąstyti visa, kas atlikta šią dieną ir ką dar reikės padaryti ryt rš.

Tada pasiūlykim vieni kitiems.

Paskum pasitarkim.

Aš tai siūlau.

2012-01-19

Шайбу, шайбу!

gentė̃ sf. J žr. gentis:
1. Kur giesmių (dainų) nėr, miršta gentė ta prš. Senovėje lietuviškai kalbančios gyveno gentės Bs.
2. Teip jog visi, teip gentės kaip ir mokytiniai jo, o ant galo ir tikrasis tėvas jo prastojo jį DP144.

Bandau giedot giesmę dėl savo gentaičių.

Žmona - wife - gena.

Be jos nėr genties.

Artimos gentys jungiamos į stambesnį sistematinį vienetąšeimą...

Kada būsim gentį su šeima vietom sukeitę?

O čia, kaip sako - iš didelio rašto...

Be genos nei genų perduosi, nei gentis atsiras, nei genealogiją galėsi studijuoti.

Ir pats būsi neviežlybas.

Kaip kokis krūmas negenėtas.

Vienžo, reikia genytis.

Geniali mintis!

Genezės be genų ir be abiejų talijų būt, ko gero, nebuvę.

Kaip kad yr pasakyta, įžengsime į Reimsą, šventa mergele, sugentėsime.

Tokia nebenauja jau gena siunčia saviškį genių krautuvėn, sako:

- Parnešk du dalykus - dešros ir batoną. Ar atsimeni - du. Pakartok.

Tasai, šitiek metų genėtas, kartoja:

- Dešros ir duonos, du dalykus.

Ir išeina.

Po valandos pareina, su kliuška (pirmas variantas - genotas/genėtas juk).

Gena, pamačius, kad ims rypaut:

- Vai vai, kam aš su tavim sugentėjau, kas mane tan Reimsan nešė - juk sakiau: du dalykus! Šaiba - kur?

Шайбу, шайбу!

Tai negi šeivą...

2012-01-18

Burgundų princesė

Budapeštui – Europos rykštė.

Ne Maskvos šįsyk.

Ir ne Europos, o Europos Komisijos.

O kas būtų, jei būtų?

Už ką rykštė?

20. Visų šalių lombardininkai! 14:29 01-18 IP: 84.15.183.203
The practice of Lombard credit is still commonly used in central banking, where central banks lend against marketable securities, such as government bonds. Todėl centrinio banko (lombardo) nepriklausomybė labai svarbi: "Pavojus iškilo ir Vengrijos centrinio lombardo (banko) nepriklausomybei." Vengrijos centrinis lombardas (bankas) turi priklausyti ne Vengrijai, o Evropos Centriniam lombardui (bankui). Lietuvos bankas (lombardas) nuosavybės teise priklauso Lietuvos valstybei. Ar Lietuvos bankas (lombardas) yra Vyriausybės padalinys? Ne. Lietuvos bankas (lombardas) yra valstybės centrinis bankas (lombardas), nepriklausomas nuo Vyriausybės ir kitų Lietuvos valstybinių institucijų. Visų šalių lombardininkai! Kam priklauso jūsų lombardai?

21. Bausti negalima pasigailėti 14:39 01-18 IP: 84.15.183.203
Pagal 2011-ųjų pradžioje įsigaliojusį naują įstatymą ... televizijoms gresia 700 tūkst. eurų, laikraščiams ir naujienų portalams – 36 tūkst. eurų, o žurnalistams – 7250 eurų baudos. Ir Europos Komisija gali eiti toli – pavyzdžiui, skirti šaliai baudas ...

22. Apynasris paruoštas 14:41 01-18 IP: 84.15.183.203
Mat Budapeštui būtinai reikia tęsti derybas su ES ir Tarptautiniu valiutos fondu dėl maždaug 20 mlrd. eurų paskolos.

23. Juokingiausia istorijos vieta 14:43 01-18 IP: 84.15.183.203
Google: Europos finansinio stabilumo fondui (EFSF) reikia "sustiprinto" kreditabilumo, kad jis būtų patikimesnis, antradienį pareiškė Europos Komisija (EK).

Atilos palikuonis, dievaž!

Spėjama, kad hunai buvo vakarinė šiongnu genčių atšaka, kuri pradėjo migracijas iš Mongolijos plynaukštės, Han laikotarpio Kinijai vykdant agresyvius užkariavimus. Jie susiformavo Kazachų stepės teritorijoje, iš kur ir pradėjo savo migracijas į vakarus.

V a. pradžioje hunai įsikūrė Panonijoje (Romos provincija dešiniajame Dunojaus krante, dabartinė Vengrija), puldinėjo Bizantiją ir iki V a. buvo romėnų sąjungininkai prieš germanų gentis. Graikų autoriai hunus vadina vienaakiais, matyt, iškreipę informaciją apie siauras azijiečių akis.

433 m. mirė hunų vadas Rugila. Valdžia atiteko jo brolio vaikams – Atilai ir Bledai. Valdant Atilai ir Bledai, hunų imperijos politika labai pasikeitė. 441 m. hunai įsiveržė į Balkanus ir nusiaubė 70 miestų. 445 m. Atila nužudė brolį Bledą ir ėmė valdyti vienas. 451 m. Atila įsiveržė į Graikiją. Jo kariuomenę sudarė ostgotai, gepidai, herulai, rūgai, alemanai, dalis frankų, burgundų ir tiuringų.

Jungtinė kariuomenė.

JK.

Be rasistinių prietarų.

Gal kariauna?

Kas juos vienijo?

Vėliau hunai sutriuškino burgundų karalystę dabartinės Prancūzijos pietuose, pasiekė Orleaną ir pasuko į šiaurės vakarus.

452 m. Atila patraukė į Italiją, nutaręs priešus mušti po vieną. Romėnai bijojo į pagalbą kviesti tuos, kurie jiems talkininkavo Galijoje – pastarųjų bijojo ne mažiau nei hunų. Atila paėmė pačią svarbiausią Romos tvirtovę Akvilėją, nusiaubė Po upės slėnį ir patraukė prie Romos. Romėnai pasiūlė Atilai išpirką, kasmetinę duoklę ir separatinę taiką.

Net popiežius ėmėsi vadovauti valsybei (dar neŠventajai Romai) ir net palūkininkams biznelį uždarė.

Pačiam tokia mintis kilo, ar Atilos JK - tada jau ne kariauna, o kariuomenė - tą mintį pamintyti jam pasiūlė?

453 m. Atila vedė burgundų princesę ir pirmąją naktį staiga mirė.

Бургундская хитрость?

Jordanas sako, kad Atila buvo išgėręs labai daug vyno.

Kam taip prisigerti?

Ir dar pirmą naktį?

Gal princesė labai strošna buvo?

Tai kam su tokia ženytis?


Einam, įdomu, ką biurokratas Jordanas apie tai mano.

Glasnost for the United States of America!

Imagine a World

Without Free Knowledge

For over a decade, we have spent millions of hours building the largest encyclopedia in human history. Right now, the U.S. Congress is considering legislation that could fatally damage the free and open Internet. For 24 hours, to raise awareness, we are blacking out Wikipedia.

Glasnost.

For U.S.!


Why is Wikipedia blacked-out?

Wikipedia is protesting against SOPA and PIPA by blacking out the English Wikipedia for 24 hours, beginning at midnight January 18, Eastern Time. Readers who come to English Wikipedia during the blackout will not be able to read the encyclopedia. Instead, you will see messages intended to raise awareness about SOPA and PIPA, encouraging you to share your views with your representatives, and with each other on social media.

What are SOPA and PIPA?

SOPA and PIPA represent two bills in the United States House of Representatives and the United States Senate respectively. SOPA is short for the "Stop Online Piracy Act," and PIPA is an acronym for the "Protect IP Act." ("IP" stands for "intellectual property.") In short, these bills are efforts to stop copyright infringement committed by foreign web sites, but, in our opinion, they do so in a way that actually infringes free expression while harming the Internet. Detailed information about these bills can be found in the Stop Online Piracy Act and PROTECT IP Act articles on Wikipedia, which are available during the blackout. GovTrack lets you follow both bills through the legislative process: SOPA on this page, and PIPA on this one. The Electronic Frontier Foundation, a non-profit organization dedicated to advocating for the public interest in the digital realm, has summarized why these bills are simply unacceptable in a world that values an open, secure, and free
Internet.

Why is the blackout happening?

Wikipedians have chosen to black out the English Wikipedia for the first time ever, because we are concerned that SOPA and PIPA will severely inhibit people's access to online information. This is not a problem that will solely affect people in the United States: it will affect everyone around the world.
Why? SOPA and PIPA are badly drafted legislation that won't be effective at their stated goal (to stop copyright infringement), and will cause serious damage to the free and open Internet. They put the burden on website owners to police user-contributed material and call for the unnecessary blocking of entire sites. Small sites won't have sufficient resources to defend themselves. Big media companies may seek to cut off funding sources for their foreign competitors, even if copyright isn't being infringed. Foreign sites will be blacklisted, which means they won't show up in major search engines. And, SOPA and PIPA build a framework for future restrictions and suppression.

Does this mean that Wikipedia itself is violating copyright laws, or hosting pirated content?

No, not at all. Some supporters of SOPA and PIPA characterize everyone who opposes them as cavalier about copyright, but that is not accurate. Wikipedians are knowledgeable about copyright and vigilant in protecting against violations: Wikipedians spend thousands of hours every week reviewing and removing infringing content. We are careful about it because our mission is to share knowledge freely. To that end, all Wikipedians release their contributions under a free license, and all the material we offer is freely licensed. Free licenses are incompatible with copyright infringement, and so infringement is not tolerated.

Isn't SOPA dead? Wasn't the bill shelved, and didn't the White House declare that it won't sign anything that resembles the current bill?

No, neither SOPA nor PIPA is dead. On January 17th, SOPA's sponsor said the bill will be discussed in early February. There are signs PIPA may be debated on the Senate floor next week. Moreover, SOPA and PIPA are just indicators of a much broader problem. In many jurisdictions around the world, we're seeing the development of legislation that prioritizes overly-broad copyright enforcement laws, laws promoted by power players, over the preservation of individual civil liberties.

How could SOPA and PIPA hurt Wikipedia?


SOPA and PIPA are a threat to Wikipedia in many ways. For example, in its current form, SOPA would require Wikipedia to actively monitor every site we link to, to ensure it doesn't host infringing content. Any link to an infringing site could put us in jeopardy of being forced offline.

I live in the United States. What's the best way for me to help?

The most effective action you can take is to call your representatives and tell them you oppose SOPA and PIPA, and any similar legislation. Type your zipcode in the locator box to find your representatives' contact information. Text-based communication is okay, but phone calls have the most impact.

I don't live in the United States. How can I help?

Contact your local State Department, Ministry of Foreign Affairs, or similar branch of government. Tell them you oppose SOPA and PIPA, and any similar legislation. SOPA and PIPA will affect sites outside of the United States, and actions to sites inside the United States (like Wikipedia) will also affect non-American readers -- like you. Calling your own government will also let them know you don't want them to create their own bad anti-Internet legislation.

Is it still possible to access Wikipedia in any way?

Yes. During the blackout, Wikipedia is accessible on mobile devices and smart phones. You can also view Wikipedia normally by disabling JavaScript in your browser, as explained on this Technical FAQ page. Our purpose here isn't to make it completely impossible for people to read Wikipedia, and it's okay for you to circumvent the blackout. We just want to make sure you see our message.

I keep hearing that this is a fight between Hollywood and Silicon Valley. Is that true?

No. Some people are characterizing it that way, probably in an effort to imply all the participants are motivated by commercial self-interest. But it's obviously not that simple. The proof of that is Wikipedia's involvement. Wikipedia has no financial self-interest at play here: we do not benefit from copyright infringement, nor are we trying to monetize traffic or sell ads. We are protesting to raise awareness about SOPA and PIPA solely because we think they will hurt the Internet, and your ability to access information online. We are doing this for you, because we're on your side.

In carrying out this protest, is Wikipedia abandoning neutrality?

We hope you continue to trust Wikipedia to be a neutral information source. We are staging this blackout because (as Wikimedia Foundation Trustee Kat Walsh said recently), although Wikipedia’s articles are neutral, its existence is not. For over a decade, Wikipedians have spent millions of hours building the largest encyclopedia in human history. Wikipedia is a tremendously useful resource, and its existence depends upon a free, open and uncensored Internet. SOPA and PIPA (and other similar laws under discussion inside and outside the United States) will hurt you, because they will make it impossible for sites you enjoy, and benefit from, to continue to exist. That's why we're doing this.

I have a question that isn't answered here, or, I would like to send feedback to Wikipedia.

You can reach Wikipedia editors at info-en(at)wikimedia(dot)org. If you need a response, please be patient: we may have trouble keeping up with the mail.

2012-01-17

Bardzo nie bardzo

Lombardija (itališkai Lombardia) – regionas šiaurės Italijoje, tarp Alpių ir Po slėnio.

Krašto sostinė – Milanas.

Какие милочки!

II a. pr. m. e. žemes užkariavo romėnai ir įkūrė Cizalpinės Galijos provinciją. V-VII a. provinciją puldinėjo ostgotai, Bizantija, langobardai. Būtent iš jų pavadinimo kilo ir dabartinis regiono pavadinimas. Langobardai (dar vadinami ir lombardais) kalbėjo germanų kalba.

Vėl galai, tautiečiai.

- Ratavok, kuningai! - šaukėsi senoviškai germaniškai.

Nuo Lombardijos pavadinimo istoriškai yra kilęs visiems žinomas terminas "lombardas" - įmonė, skolinanti pinigus (nes pirmieji lombardiniai kreditai dar viduramžiais paplito iš Lombardijos, kur pirkliaiužstatą skolindavo pinigus).

Viskas nutiko todėl, kad Winnili buvo jauni ir narsūs, tad atsisakė mokėti duoklę.

Bruzdėjo bardzo.

Ród dawny Borzdobohatych.

Nagi iš tų, barzdočių, kur dūmojo, genties jie buvo.

Borzi buvo.

Ne tik duoklės nemokėjo, dar ir savo biznį išsuko.

Langobardinį.

Italijoj.

Emigravo, ką darysi.

Bardzo dobrze.

Maždaug XV a. išeiviai iš Lombardijos (vadinami lombardais) Prancūzijoje pradėjo steigti su bankais konkuruojančias skolinimo įstaigas, kurias vietos gyventojai praminė "lombardo namais" (prancūziškai "maison de lombard"), kol ilgainiui pavadinimas sutrumpintas iki "lombardo".

Betgi kiti sako, kad šitoks biznelis dar už Bizantiją senesnis.

Tai kodėl senaisiais vardais jo nevadina?

O bardai - iš kur?

Iš galų, būk tai, lyg tyčia.

Suprasi...

A Londra, tuttora, la via dove avevano sede tali banchieri prende nome di Lombard street e in vari paesi si designa tuttora lombard l'operazione di anticipazione su titoli di credito e tasso lombard il relativo tasso applicato.

Oho.

Как и Уолл-стрит в Нью-Йорке, Ломбард-стрит является символом, олицетворяющим деловую жизнь города и страны.

The practice of Lombard credit is still commonly used in central banking, where central banks lend against marketable securities, such as government bonds

Perkeltume ir mes savo Lietuvos banką, būtų pigiau, daug pigiau - bet kad nėra kur...

Nėr tradicijos.

Bruzdesni Langobardijon kadais iškūrė, kiti sukilimuos pražuvo, kas liko - bardais svajotojais patapo, dar kiti - tik bardakus temoka daryt...

Žiūrim ką turim.

Lombardas Swedbank.

Lombardas Lombas.

Tas pats.

The Mosaic Law struck at the root of pawnbroking as a profitable business, since it forbade the taking of interest from a poor borrower, while no Jew was to pay another for timely accommodation. And it is curious to reflect that, although the Jew was the almost universal usurer and money-lender upon security of the Middle Ages, it is now very rare in Great Britain to find a Jewish pawnbroker.

Gal Londros Lombard stryte rasit kokį?

Ne viduraamžiai gi, kad lombarde sėdėtų, o ir anglikonai popiežiaus parėdymų senai nebeklauso.

Ne popiežiaus Leono I-jo dabar laikai.

Jo pontifikato metu žlungančią Vakarų Romos imperiją siaubė barbarai, todėl Leonas I reiškėsi ne tik kaip Bažnyčios, bet ir kaip valstybės vadovas – 452 m. derėjosi su hunų, 455 m. – su vandalų vadais, kad šie nežudytų žmonių ir nedegintų Romos.

Besiderėdamas su tais niekadėjais, geriesiems palūkininkams uždraudė lupikauti, kažkodėl.

Kas tiems geradariams beliko daryti?

Patapo jie lombardininkais...

Kiekvienam laikui - savo metodai.

Идею залога имущества продвигала церковь, что было связано с желанием обеспечить для бедняков возможность получения денежных ссуд.

Bažnyčia, matyt, nusprendė, kad Jėzus pasikarščiavo mainikautojus iš šventyklos išvydamas.

Saint Nicholas is the patron saint of pawnbrokers.

Va kaip.

Vą ką Santa Klausas myli.

Ir yra už ką.

Ką be lombardo darytum nusivylęs moterimis?

В XIX появляются так называемые «обувные ломбарды», куда рабочие сдавали свои выходные ботинки в понедельник (на неделе они все равно не нужны), а в пятницу, получив недельное жалование, выкупали ботинки и шли на танцы.

Bardzo dobrze.

Labai patogu.

Dantys kasdien irgi nereikalingi - putrą galima ir be jų srėbti; o kai labai norisi - gali pasirodyti ir visam gražume.

Jei, žinoma, tuos dantis išsipirksi: процентные ставки в таких ломбардах, фактически являются заградительными, снижая вероятность выкупа обратно владельцем сданной вещи.

Kažkur girdėta.

Pawnshop, hockshop.

pawn (1)
"something left as security," late 15c. (mid-12c. as Anglo-L. pandum), from O.Fr. pan, pant "pledge, security," also "booty, plunder," perhaps from Frank. (cf. O.H.G. pfant, Ger. Pfand, M.Du. pant, O.Fris. pand "pledge"), from W.Gmc. *panda, of unknown origin. The O.Fr. word is identical to pan "cloth, piece of cloth," from L. pannem (nom. pannus) "piece of cloth," and some feel this is the source of both the O.Fr. and W.Gmc. words (perhaps on the notion of cloth used as a medium of exchange).

pawn (2)
"lowly chess piece," late 14c., from Anglo-Fr. poun, O.Fr. peon, earlier pehon, from M.L. pedonem "foot soldier," from L.L. pedonem (nom. pedo) "one going on foot," from L. pes (gen. pedis) "foot" (see foot). The chess sense was in Old French by 13c. Figurative use, of persons, is from 1580s.

Šit kodėl Swedbank ne lombardu save vadina...

Ne lygis...

O gal todėl, kad neįsileido jo į Lombard Street Landynėj?

Gal švedbankininkų protėviai senoviškai germaniškai nemokėjo, kaip Rotšildo?

hock (n.3)
"pawn, debt," first recorded 1859 in Amer.Eng. as in hock, which meant both "in debt" and "in prison," from Du. hok "jail, pen, doghouse, hutch, hovel."

Oj niedobrze panowie, niedobrze...

A może dobrze?


В настоящее время многие крупнейшие банки и другие финансовые институты переехали в новую деловую часть Лондона — на Собачий остров, в район старых верфей и доков Кэнэри-Уорф в восточной части Лондона.

Cобаке под хвост?

Почему собака виляет хвостом?
Потому что она умнее хвоста.
Если бы хвост был умнее, то он вилял бы собакой.

Oна умнее хвоста.

O mes...

2012-01-16

Дело Нибелунгов


Der Ring des Nibelungen.

Rusijoj.

Впервые в России «Кольцо нибелунга» было исполнено немецкой труппой А. Поймана в Петербурге и Москве в 1889 г.

С 1907 г. «Кольцо нибелунга» исполнялось в Мариинском театре полностью.

Muzika - mėgstamiausio Hitlerio kompozitoriaus.

Впервые в истории российского театра Гергиевым была осуществлена постановка тетралогии Вагнера «Кольцо нибелунга» (2003) на немецком языке, европейская премьера которой в Баден-Бадене (2004) была отмечена германскими СМИ как поистине историческое событие в музыкальной культуре.

Roma Nova.

Techno
.

Nybelungų giesmė.

Нибелу́нги (нем. Nibelungen, сканд. Niflungar, «дети тумана») — бургундская королевская династия, жившая в городе Вормсе на левом берегу Рейна.

Burgundų skandinavišką kilmę remia vietovardžiai ir archeologiniai kasinėjimai. Daugelis šią nuomonę laiko teisinga. Tikriausiai todėl, kad Skandinavija, buvo už anktyvųjų Romos šaltinių horizonto, įskaitant Tacitą (kuris pamini tik vieną skandinavų gentį – Suiones), romėnai nenurodė iš kur kilę burgundai ir pirmieji paminėjimai nurodo juos esant į rytus nuo Reino.

Во второй половине IV века бургунды обитали в долине реки Майн. Согласно легендам, именно у них где-то в районе Байройта или Гёсвайнштайна хранилась легендарная чаша Грааля с кровью Христовой. Бургунды, в отличие от язычников алеманнов, были уже крещены. Под влиянием готов они крестились по арианскому обряду.

... между немецкими племенами распространяется слух о смерти страшного завоевателя Аттилы ...

The title under which the poem has been known since its discovery is derived from the final line of one of the three main versions, "hie hât daz mære ein ende: daz ist der Nibelunge liet" ("here the story takes an end: this is the lay of the Nibelungs"). Liet here means lay, tale or epic rather than simply song, as it would in Modern German.

Dominuoja mokslininkų nuomonė, kad rašytinė Nybelungų giesmė yra anoniminio poeto, gyvenusio Dunojaus teritorijoje tarp Pasau ir Vienos 1180–1210 m., tikriausiai Pasau vyskupo Volgerio von Erlos (užėmė pareigas 1191–1204 m.) rūmuose. Daugelis mano, kad autorius turėjo literatūrinį ir bažnytinį išsilavinimą, o poemos klausytojai buvo tų rūmų dvasininkai ir kilmingieji.

Visi burgundai nužudomi išskyrus Hageną ir Giunterį, kurie surišami ir Dytricho iš Berno laikomi belaisviais. Jie atvedami prieš Krimhildą ir ji liepia užmušti savo brolį Giunterį. Net matydamas Giunterio galvą Hagenas atsisako pasakyti ką padarė su Nybelungų lobiu. Įsiutusi pati Krimhilda nukerta Hagenui galvą. Senasis Hildebrandas, Dytricho iš Berno patarėjas, įsiunta dėl gėdingos burgundų mirties. Jis sukapoja Krimhildą į gabalus. Rankraštyje B jis kerta vieną stiprų smūgį į krūtinę, bet ji nepajunta skausmo ir pareiškia, kad jo kardas nenaudingas. Hildebrandas pameta žiedą ir įsako Krimhildai jį pakelti. Kai ji pasilenkia, jos kūnas subyra į gabalus. Dytrichas, Etzelis ir visi rūmų žmonės apverkia tokios daugybės herojų mirtį.

Честь первого строго научного исследования нибелунгов принадлежит К. Лахману. Горячий приверженец теории Вольфа в гомеровском вопросе, убеждённый, что народные песни сами по себе — верх художественности, что их портят и разбавляют водой поздние поэты-собиратели, Лахман задался мыслью отделить в Нибелунгах подлинные песни от позднейших добавлений. Материалом для этого послужила тщательная критика текста Нибелунгов.

Из трёх древнейших (XIII в.) пергаментных рукописей каждая представляет особую редакцию:

одна (гогенемская, ныне мюнхенская, А) значительно короче всех других;
другая (санкт-галленская, В; в ней, как и в А, поэма называется «Der Nibelunge nôt» — Горе Нибелунгов), к которой примыкает большинство рукописей позднейших и которая поэтому может считаться вульгарной, стоит в этом отношении посредине;
третья (прежде тоже гогенемская, ныне в Донауэшингене, С — «Der Nibelunge liel» — Песнь о Нибелунгах) представляет текст наиболее пространный.

Лахман заключает, что A ближе всего к песням, а В и С — её позднейшие распространения; с помощью приёмов, несомненно остроумных, но иногда искусственных, из 2316 строф рукописи А он выбрасывает 745, а остальные 1571 разделяет на 20 песен, которые, по его убеждению, явились на свет между 1190 и 1210 годами (все остальные переделки, до С включительно, произошли в последующее 10-летие). Так как Лахман в то же время разъяснил основу поэмы и определил её отношение к скандинавским сказаниям о Нифлунгах, то его выводы до 1850-х годов считались общепринятыми.

Но в 1851 году обратили внимание на курьёзное обстоятельство, скрытое Лахманом: число строф в каждой песне оказалось делимым на 7 — а он был известен как сторонник гептад, в своих работах по истории греческой поэзии. В 1854 против теории Лахмана выступили независимо друг от друга два германиста: Гольцман («Untersuchungen ueber das Nibelungenlied») и Царнке («Zur Nibelungenfrage»); они отвергли возможность механически слеплённых народных песен и пришли к заключению, что С ближе всех к оригиналу, а В и А — его сокращения. Разгорелась полемика (имевшая, кроме специального, весьма важное общее значение: дело шло об участии личности в создании памятников народной поэзии), так как на защиту теории Лахмана выступил его ученик Мюлленгоф («Zur Geschichte der Nibelunge na ôt», 1855).

В 1865 году появилось исследование Барча («Untersuchungen ueber d. Nibelungenlied»), который, приняв остроумную догадку Пфейфера, что автором Песни был австрийский рыцарь Кюренбергер, писавший размером Песни, отнёс создание поэмы к 1150 году, а первую её переделку — приблизительно к 1170-му; из неё вышли независимо В и С, А же есть только плохое сокращение популярного текста В, который и должно класть в основу издания. Исследователи конца XIX века сходятся между собой в том, что первоначальную редакции поэмы в настоящее время восстановить невозможно, а следует стремиться к её историческому объяснению и выделению разнообразных элементов, из которых сложил эту поэму единый автор; в настоящем своём виде поэма предназначалась не для пения, а для чтения в придворных кругах Австрии.

What's opera, doc?

2012-01-15

Defenzyva ir ofenzyva

In England and Wales, the term "offence" means the same thing as, and is interchangeable with, the term "crime".

An offensive is a military operation that seeks through aggressive projection of armed force to occupy territory, gain an objective or achieve some larger strategic, operational or tactical goal.

ofenzyvà [pranc. offensive < lot. offensa – smogimas],

operatyvinis arba strateginis kariuomenės puolimas, apimantis visą frontą arba didžiąją jo dalį.

defenzyvà1 [pranc. défensive < défendre — ginti], psn. kar. gynimosi taktika, gynyba.

defenzyvà2 [lenk. defensywa < lot. defensivus — gynybinis], buržuazinės Lenkijos 1918—39 polit. policija (kontržvalgyba).

When applied to military units, defense implies use of defensive tactics that seek to negate enemy offensive tactics.

Fendere.

Defense news
.

Petras Dusburgietis kariniu požiūriu prūsų visuomenę skirsto į raitelius - kilminguosius ir pėstininkus - nekilminguosius. Šis tikrovę atitinkantis skirstymas taip pat žymi du pagrindinius karinių pajėgų telkimo būdus - kariauną ir visuotinį liaudies šaukimą, kurių pagrindiniai uždaviniai yra skirtingi.

Pirmiausia apie Žemės kariuomenę. Žemės kariuomenė savo telkimo būdu yra tam tikra prasme demokratinė.


Kariauna buvo antra karinių jėgų rūšis. Skyrėsi ir kariuomenės rūšių pobūdis. Žemės kariuomenei buvo būdinga defenzyva, o kariaunai - ofenzyva, nors užpultą kraštą gindavo ir kariaunos pajėgos.

Tai Vytis - kariaunos simbolis?

Su ginklu rankoj.

Puldavo, bet gindavosi?

XIII a. pabaigoje prasidėjusiems lietuvių kariaunų žygiams, surengtiems ne vien į krikščionių kaimynų žemes, buvo skirta pakankamai dėmesio, nes kronikininkai apie juos paliko žinių.

chronicle (n.)
c.1300, from Anglo-Fr. cronicle, from O.Fr. cronique (Mod.Fr. chronique), from L. chronica (neuter plural mistaken for fem. singular), from Gk. ta khronika (biblia) "the (books of) annals," neut. pl. of khronikos "of time." Ending modified in Anglo-French, perhaps by influence of article. The verb is from mid-15c. Related: Chronicled; chronicler; chronicling. O.E. had cranic "chronicle," cranicwritere "chronicler."

Iki XIII a. pabaigos lietuviai gynėsi, kariuomenėmis, po to prasidėjo jų kariaunų žygiai.

Pagal Šventosios Romos taisykles, ar tik jos metraštininkų aprašyti?

Prekyba visur, taip pat ir Rytų bei Vidurio Europoje, dėl karinių priešiškumų nebuvo saugi, tačiau niekad nesustojo, bet XIII a. pr. Lietuvai dar buvo toli net iki "prekybos karo ir taikos zonoje". Prekybos pajungimas karui aiškiai buvo matyti iš popiežių draudžiamo prekių sąrašo. Taip pat tuo požiūriu paminėtini Livonijos pirklių skundai dėl juos apiplėšusių pskoviečių ar kitų rusų, kurie jų turtą perdavė lietuviams, turėdami tikslą, geriausiai perteiktą Livonijos magistro žodžiais: "propter quod dicti Lettwini, qui quasi viribus omnimo defecerant, infinita pecunia locupletati nunc longe validius quam hactenus fidem christianam impugnant".

Ką tik Rygoj buvo atsiradę taikūs Livonijos pirkliai, po Kalavijuočių ordino sparnu...

Defenzyvinis ordinas ir ofenzyviniai lietuviai su pskoviečiais bei kitais rusais.

O kaip dabar?

Defenzyvą mums laiduoja su ofenzyva defenzyviškai ofenzyvistų žemėse besitvarkantieji?

Tik reikia susimokėti, 2%?

Tiktai?

Yra ir tokio veikimo pavadinimas – pilietinė gynyba (civilian based defence).

Socialinių tinklų ir išmaniųjų telefonų laikais pilietinė gynyba įgauna naują kokybę. Piliečius galima mokyti pilietinės gynybos būdų, kaip kad jie mokomi naudoti šaunamąjį ginklą.

... kalbama ... apie tai, kad keli šimtai tūkstančių žmonių žinotų, ką jiems veikti agresijos prieš Lietuvą ir šalies okupacijos sąlygomis.

Ar jūs, gerbiamasis skaitytojau, ką nors girdėjote apie panašius dalykus?

O apie civilian based offense?

Mindaugas, savo valdžią įtvirtindamas karine jėga, padarė ryžtingą žingsnį dirbtinės giminystės primato iškėlimo kraujo giminystės sąskaitos vardan ir sugebėjo asmeninėje kariaunoje susieti giminės solidarumą ir tarnišką paklusnumą.

Čia jau ne valstiečių valsčius, ne valdovų valdos, o valstybininkų valstybė.

Tam tikroje konkrečioje teritorijoje gyvuojanti politinė organizacija.

Dabar tokia.


Kieno daina?