2015-10-31

Jei jau Reformacijos diena

Jei jau Reformacijos diena šiandien -
čia krikščionių reformatų, su kuriais kovoti Vilniun ir Lietuvon atsikviesti jėzuitai, antkapiai, sudaužyti, Rasose.

Šoferis


chauffeur (n.) 


1896, originally "a motorist," from French chauffeur, literally "stoker," operator of a steam engine, French nickname for early motorists, from chauffer "to heat," from Old French chaufer "to heat, warm up; to become hot" (see chafe). The first motor-cars were steam-driven. Sense of "professional or paid driver of a private motor car" is from 1902.
The '95 Duryea wagon, which won the Chicago contest Fall, was exhibited at the Detroit Horse Show last week. Charles B. King, treasurer of the American Motor League, acted as "chauffeur," as the French say. ["The Horseless Age," April 1896]

From Middle French chauffer, from Old French chaufferchaufer, from Latin calefacere, present active infinitive of calefaciō.

From caleo +‎ facio

Nieko sau...
Šoferis.

Šoferiai.


Hell Never Wins II

Karrr...

Koks sutapimas - Helovyno Reformacijos diena jau buvo prasidėjus.

Netiesa, kad nieko nepadariau vairuotojo pažymėjimui atgauti.

Ši istorija prasidėjo prieš 5 (taip taip, prieš penkis) metus, kai šitų mokslo metų pradžios proga buvau apkaltintas, beišvažiuodamas iš tuo metu dar nesudegusios Centrinės ūkininkų turgavietės,
savo automobilio dešiniųjų galinių durelių moldingu brūkštelėjęs kito, prieš eismą, kairiąja išvažiavimo iš turgavietės puse, pačiu jos pakraščiu, į tą tuo metu sausakimšą turgavietę lindusio, automobilio galinio bamperio dešinįjį kampą - apgadinęs porą kvadratinių centimetrų to bamperio dažyto paviršiaus ir pabėgęs.

Apie kaltinimus aš sužinojau iš draudimo bendrovės, kurioje buvau apdraudęs savąją vairuotojo civilinę atsakomybę: sužinojau, kad, esą, būdamas girtas, smarkiai sudaužiau svetimą automobilį Ukmergės gatvėje Vilniuje ir pabėgau.

Tai išgirdęs kreipiausi į policiją.

Ten, beje, vėliau man protokolą surašęs tyrėjas klausė - kaip sužinojai?

Matyt, mane turėjo pagaut?

Po mėnesio, policijos aikštelėje apžiūrėjus abu - mano ir mane apkaltinusio JAV ambasados Vilniuje apsauginio - automobilius, man surašė protokolą, kuriame buvau įvardintas kaipo pažeidęs KET, ir pasiuntė teisman. Protokolas buvo surašytas remiantis to automobilio savininko kaltinimu, jo turimomis savo automobilio nuotraukomis ir, taip išeina, pačiu laiku atsitiktinai pro šalį Ukmergės gatve tuo metu važiavusio kaltintojo bendradarbio, irgi JAV ambasados Vilniuje apsauginio, mačiusio tai, ko jis fiziškai, pagal optikos dėsnius matyti negalėjo - juk mano automobilis, sukantis ton Ukmergės gatvėn, dešinėn, jam, važiuojančiam irgi ta pačia kryptimi, irgi dešinėn, paprasčiausiai užstojo jo bendradarbio automobilį - liudijimu.

Mėnesį maždaug prieš tai, dar kitas JAV ambasados Vilniuje apsauginis, jau trečias, buvo parmetęs mane žemėn - čia tai jau visiškai atsitiktinis sutapimas, suprantama.

Buvau patapęs JAV ambasados Vilniuje apsauginių atraktorium
- per mėnesį trys tokie apsauginiai aplink mane susibūrė, ir visiškai ne saugot mane ketindami.

Jei JAV ambasadoj Vilniuje apsauginių būtų bent jau 10 000, gal ir mažiau tuo stebėčiuos.

Bet vis vien labiau negu štai kuo.

To, antrojo, JAV ambasados apsauginio liudijimo ir kaltintojo automobilio nuotraukų teisme prireikė, nes tas kaltintojo automobilis, kaip minėjau, po mėnesio, surašant protokolą, buvo jau smarkiai sudaužytu dešiniuoju galinės dalies kampu - (aš teisme tebuvau, skirtingai negu draudimo bendrovėj pradžioj girdėjau, kaltinamas tik truputėlį dažyto paviršiaus apgadinęs, o ir mano girtumo teisme nebeliko, kurį, girtumą, dar paslaptingai - nes taip ir nepaaiškino man, iš kur ta PZU Lietuva rašte minima policijos pažyma apie mano girtumą - pamatysit draudimo bendrovės popieriuose, jei nepatingėsit juos perskaityt - atsirado). Teisme, man paklausus, kaltintojo žmona paaiškino, kad po to, kai kaltintojo automobilio bamperio kampe aš „su baisiu trenksmu“ nubraukiau tą dažų lopelį, jis, jos vyras, įvažiavo tvoron atbulas prie „Akropolio“, tuo pačiu dešiniuoju kampu, kurio porą kvadratinių centimetrų dažyto paviršiaus aš, esą, prieš tai apgadinau, ir taip įvažiavo, kad visą galinį sparną sugrūdo.

Taigi, esą, prieš kaltintojui pačiam susigrūdant savo automobilio galą, aš nubraukęs ta dažų lopinėlį, poros kv.cm., kaip rodė jo turimos (dar nesugrūstu galiniu sparnu) nuotraukos, kai, anot jo paties rašytinio mane kaltinančio paaiškinimo, aš savo automobiliu tą žymę jo automobilio bampery padariau, tuo metu padariau, kai jis prieš eismą, kairiąja išvažiavimo iš turgavietės puse, į tą automobilių prisikimšusią turgavietės stovėjimo aikštelę važiavo,

Tai kas, kad jis taip važiavo - „pirmasis patepimas“ buvo surašytas man.

Likau kaltas, nors kaltintojo automobilis, kaip minėjau, abiejų automobilių apžiūros metu, surašant protokolą, jau buvo antrąsyk ir labai smarkiai sulamdytas, nors liudytojas, kaltintojo bendradarbis JAV ambasadoje Vilniuje, teisme galop teigė autoįvykio nematęs, (kurio - jei jis, įvykis, ir būtų buvęs - fiziškai negalėjo matyti, remiantis jo paties rašytiniu liudijimu); likau kaltas.

Na, negi todėl, kad mano kaltintojas ir jo žmona savo liudijimus surašė ant vieno solidaus banko logotipu papuoštų lapų?

Na, šiaip ar taip - du metus bylinėjausi, praradau daug laiko ir pinigų, nelaimėjau nieko, nei teisme, nei skųsdamas nutartį.

Keletos tūkstančių litų bauda ir vairuotojo pažymėjimo netektis net 3 metam - netikit?

Be reikalo - toks įstatymas, tokia bausmė už pasišalinimą iš autoįvykio vietos.

Plius šitokia sąskaitą už porą kvadratinių centimetrų dažyto bamperio paviršiaus:
Sąskaitą teko apmokėt, mat, teisingasis teismas pripažino mane bėgliu, kas kad negirtu, priešingai, negu parašyta draudimo bendrovės rašte.

Plius šitas registruotu paštu siųstas raštas, į kurį negavau atsakymo.
Šitas Lietuvos pašte, nebe pasiuntinių pašte, pradingęs atsakymas į mano raštą.
Kas, kad ir šito, ir to, apie kurį dabar pasakoju, teismų nutartyse mano girtumo nėra - popieriai tai liko.

Gandai pasklido.

O kaip yra su ta mistine policijos pažyma, apie kurios egzistavimą PZU Lietuva rašo savo pretenzijoj, bet jos, pažymos, man nerodo, Kelių policija savo rašte rašo, kad tokios pažymos nerašė, o šį raštą tik savo atkaklumo dėka tegebu gaut - mat, Lietuvos paštas registruotu laišku nsiųstą atsakymą man pradangint sugeba.

Iš kur ta pažyma atsirado PZU Lietuva rašte?

Klastotė?

Ar galima įtart Štazi metodus?

Tepk 

tepk, ir ištepsi...

O kaip gyvenimą apsunkina?

Pacientas.
Po tokios, ir tokios, ir tokios, ir tokios, ir tokios, ir tokios, ir tokios asmeninės patirties mūsų teisėtvarka LABAI PASITIKIU.
Hell Never Wins!

Reformacijos diena – palūkanų era pasibaigė

Palūkanų
era ...

Pernykštę reformacijos dieną įrašyta.
Synoikos.

2015-10-30

Aktyvas

aktỹvas sm. col. (2) veikliausi kurios nors organizacijos (partijos, profsąjungos, įstaigos) nariai: Politiniai skyriai suspėjo atlikti didelį darbą, ugdydami kolektyvinių ūkių aktyvą (sov.) rš.

aktỹvas sm. (2) DŽ įmonės balanso dalis, kurioje parodomos visos materialinės vertybės (pinigai, prekės), skolos ir kt.


2015-10-29

«За рулём»

2010
... Leningradas, 2010-tieji.

2011
Keine Politik, natürlich.

Автомобили, просто автомобили, они.

В рубрике «Советы бывалых» (ранее «Шоферская смекалка») с января 2002 года дают призы за лучший совет.

Head of MI5 warned


PUBLISHED: 22:11 GMT, 28 October 2015 | UPDATED: 07:47 GMT, 29 October 2015

Head of MI5: Britain faces an unprecedented terror threat from Islamic State and al Qaeda fanatics, Andrew Parker
(pictured) warned last night.

Andrew Parker says current level of threat from homegrown jihadis the highest he has seen in a career spanning 32-years

TVF mirksi juaniui

Aug. 19, 2015
The International Monetary Fund
signaled that China’s yuan won’t be added to the IMF’s influential basket of reserve currencies for at least a year.

:(

October 23, 2015
The IMF has given Chinese officials strong signals in meetings that the yuan is likely to win inclusion in the current review of the Special Drawing Rights,
the fund’s unit of account, said three people who asked not to be identified because the talks were private.

26 Oct, 2015
IMF ready to add yuan to reserve currency basket.
:)

Kryžiuočių keliais

Keliauja mūsų Prezidentė.
Šiek 
tiek
apie
Maltos
ordiną.

Finansinio fronto linija

Министерство финансов ужесточило подход к наказанию за выпуск и оборот криптовалют. Ведомство Антона Силуанова разработало поправки в Уголовный кодекс, по которым нарушителей будут сажать в тюрьму на четыре года. Ранее Минфин предлагал более мягкое наказание за выпуск и оборот криптовалют — штраф до 500 тыс. руб­лей или исправительные работы сроком до двух лет. Об этом «Извес­тиям» рассказали в пресс-службе Минфина.

O Europoj - atvirkščiai, bitkoinui paskelbti visuotiniai atlaidai.

Tokia tad tiesias finansinio fronto linija.

Bit?

Бить!

2015-10-28

Swedish microwaves

People in Sweden are hiding cash in their microwaves as it gets closer to being the first cashless society with negative interest rates.

So Sweden may become the first country where its citizens may have to accept negative interest rates (probably in the form of higher bank charges or fees) or be forced to spend their money in order to "save" it from those rates.

A resistance is forming, and some people are protesting the impending extinction of cash. Björn Eriksson, former head of Sweden’s national police and now head of Säkerhetsbranschen, a lobbying group for the security industry, told The Local, “I’ve heard of people keeping cash in their microwaves because banks won’t accept it.”

Stockholms
Banco:(

Teismas Liuksemburge

1. Liuksemburge
įsikūręs Europos Teisingumo Teismas – aukščiausiasis Europos Sąjungos teismas.

2. Aukščiausiojo Europos Sąjungos teismo manymu, Liuksemburgas gali būt prasiskolinęs kitiems net 34 (ne procentais, o kartais) BVP - juk Liuksemburgas!
3. Aukščiausiasis Europos Sąjungos teismas kai
ko
nepastebi.

4. Teisme Švedijos valdžios pareigūnai užginčijo šią nuostatą teigdami, kad bitkoinai nėra reali valiuta, todėl neatitinka pagal ES galiojančius standartus keliamų sąlygų.

Liuksemburge įsikūręs Europos Teisingumo Teismas su tokiais teiginiais nesutiko.

Daugiau negu trečdalis bitkoinų dar neiškasti.

Liuks!

2015-10-27

CERN & Cernunnos

The European Organization for Nuclear Research (French: Organisation européenne pour la recherche nucléaire), known as CERN (/ˈsɜrn/; French pronunciation: ​[sɛʁn]; derived from the name "Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire"; see History) is a European research organization that operates the largest particle physics laboratory in the world.
Cernunnos, or the "horned god"...

Nothing is known about the god from literary sources, and details about his name, his followers or his significance in Celtic religion are unknown. Speculative interpretations identify him as a god of nature or fertility.
CERN vargu bau su vaisingumu ką bendro turi...

Atlaidai bitkoinui Europos Sąjungoje

Europos Teisingumo Teismas (ETT) ketvirtadienį nusprendė, kad bitkoinai yra ne prekė, o valiuta, todėl jų keitimas Europoje turėtų būti prilyginamas mainams tradicinėmis valiutomis ir operacijai neturėtų būti taikomas joks pardavimų mokestis. Apie tai praneša „EUbusiness“.

Pagal Europos Sąjungoje galiojančius įstatymus visoms su valiutomis susijusioms pervedimo operacijoms, banknotais ir monetomis atliekamiems legaliems sandoriams visame regione nėra taikomas pridėtinės vertės mokestis (PVM).

Teisme Švedijos valdžios pareigūnai užginčijo šią nuostatą teigdami, kad bitkoinai nėra reali valiuta, todėl neatitinka pagal ES galiojančius standartus keliamų sąlygų.

Tiesa, Liuksemburge įsikūręs Europos Teisingumo Teismas su tokiais teiginiais nesutiko.

„Teismas nustatė, kad šioms operacijoms PVM nėra taikomas pagal nuostatas dėl „valiutos, banknotų ir monetų, naudojamų kaip atsiskaitymo priemonė“, teigiama oficialiame dokumente.

Išties - kokia gali būt valiutiniams žaidimams pridėtinė vertė?
Dabar nebe 0,17 vertės šitokiu būdu pridedama, daugiau.

When it comes to bitcoin, Europe’s highest court and the US’s major tax agency don’t agree on exactly what it is.

In a decision last week, Europe’s Court of Justice effectively decided that bitcoin is a currency, and therefore transactions in which bitcoins are exchanged for other currencies are exempt from value-added taxes. All exchanges relating to bank notes, coins and currencies are exempt from value-added taxes under European law. (Full judgement is available here.)

There’s a different view across the pond. Last year, the IRS decided that bitcoin is essentially is property for tax purposes. Separately, the US Commodity Futures Trade Commission last month argued that bitcoin is a commodity like gold or silver, and as such fell under its own regulatory purview.

As Dow Jones Newswires note, the decision by the Court of Justice eliminates some uncertainty over the treatment of bitcoin within the EU. “While the UK’s tax authority had taken the position that bitcoin is a currency, tax authorities in some countries, such as Sweden and Germany, had argued that it should be treated more like a commodity, making transfers of it subject to sales taxes,” Dow Jones reported.

But the differing approaches of regulators in the EU and the US highlight the ongoing uncertainty faced by both governments trying to manage the growth of the cryptocurrency and the myriad start-ups, investors and companies eager to incorporate bitcoin into their businesses and portfolios, while staying on the right side of the law.

Taigi:

praraja, pokštas, narkomafija, anarchistai beigi samdomi žudikai, bankų ir teisėtvarkos priešinimasis, MMM klonas, bankų neapykanta ir ... atlaidai bitkoinui visoje Europos Sąjungoje.

Ar tik ne lochelistus visaip kaip gąsdino tais bitkoinais, pakol kai kas juos „kasė“?

Sir...

Štai ji, Velinė

Tik vadinas dabar Gródek Nadbużny.
Tai Balynė ar Velinė?

Velinė

Manoma, kad Voluinės (Volynės) pavadinimas kilo iš metraščiuose minimos Velinės (Велиня) vietovės, kuri buvo prie Gučvos upės, 20 km nuo dabartinio Vladimiro.

В Луцке появилась «Интерактивная стена любви».

Для того чтобы простая стена превратилась в стену любви, в нее уже вмурован камень, привезенный из древнего поселения Велинь. Легенда рассказывает, что влюбленные смогут касаться его только на протяжении минуты, а их чувства друг к другу будут вечными, словно этот камень.

Balynė

Žiū:
Manoma, kad Voluinės (Volynės) pavadinimas kilo iš metraščiuose minimos Velinės (Велиня) vietovės, kuri buvo prie Gučvos upės, 20 km nuo dabartinio Vladimiro.

Betgi:

Beveik trys ketvirčiai Voluinės srities teritorijos yra pelkėta Polesės žemuma...

Palios.

balỹnė sf. (2) pelkėta vieta: Kas gali augt tokioj balỹnėj – bežiūrint prigeria Grž.

Ir dabar balyne tebėr ta b į v pakeitusi Volynė...

2015-10-26

Gintaro karštinė Volynėj

Gintaro karštinė, 


Ukrainoj,
Volynėj.
Ten 
pat.
Then Vytautas decided to held congress in Lutsk due to its unofficial status of second capital of Lithuania.

Lubart's Castle (Lutsk) was the seat of the medieval princes of Volhynia.









Edeno sodas

Èdenas (hebr. Eden – sodas; akad. Edin; šum. = Eden) – Biblijoje aprašyta vieta, kurioje Dievas apgyvendino pirmuosius žmones Adomą bei Ievą ir iš kurio už nepaklusnumą išvarė.
Vaizduojamas kaip sodas, kuriame teka upės, auga gyvybės, gėrio ir blogio pažinimo medžiai.

O štai mums šiuolaikinis savas, lietuviškas,
„Edeno sodas“.

Tinkamas, tiesa?

Nuo ankstyvosios krikščionybės laikų Edenas pradėtas tapatinti su rojumi.

Edenas apibrėžtas Pradžios knygoje Senajame Testamente kaip sodas, plytintis į rytus nuo Izraelio, toje vietoje, kurią užlieja upė, išsišakojusi į keturias upes: Pisoną, Tigrą, Eufratą ir Gehoną.

Ach, štai kur rojus...

Naudos sodas

naudīgs
Tāds, kam ir daudz naudas.

naudīgsnaudingas

Gūglės vertėjas...

Naudas sods.

Braliukai seniau už mus dvigalviui tarnauja, tai ir turi tokį.

Gal ir mes tokį auginsim?

Naudos sodas.

2015-10-25

Naudas sods

nauda f (4th declension)
  1. money (specific good used as a generally accepted means of exchange)
    metāla, papīra nauda — metal, paper money
    naudas maks — wallet (lit. money wallet)
    sīka nauda, sīknauda — small money (= change)
    liela nauda — big money (i.e., a large amount)
    krāt naudu — to save money
    izdot, tērēt naudu — to spend money
    pelnīt naudu — to earn, to make money
    aizdot, aizņemties naudu — to lend, to borrow money
    maksāt skaidrā naudā — to pay cash (lit. in clear money)
    (iz)mainīt naudu — to change money (into smaller pieces)
    (ap)mainīt naudu — to change money (into another currency)
    viltot naudu — to falsify money
    spēlēt kārtis uz naudu — to play cards for money
    naudas sods — money penalty, a fine
    naudas ekonomiskās funkcijas — the economic function of money
    naudas apgrozība — the circulation of money
    naudas sistēma — monetary (lit. money) system
    preču vērtības naudas izteiksmē — the value of goods in terms of money

  2. paymentfees (money given or paid for a purpose)
    biedru nauda — membership fees (lit. members' money)
    īres nauda — rent (lit. rent money)
    atvaļinājuma nauda — holiday pay
    apdrošināšanas nauda — insurance payment
    kabatas nauda — pocket money
    dienas nauda — daily allowance, per diem (lit. day money)
    slimības nauda — sickness money (i.e., sick pay, money given to sick people)
    zieda, ziedu nauda — flower money (= money traditionally donated by guests of a wedding, baptism, or funeral, to the newlyweds, to the newborn, or to the relatives of the deceased)

naudīgs īp.
  1. Tāds, kam ir daudz naudas. N. vīrs.
    Atvasinājumi:
    • naudīgums v.