2011-01-28

Lietuvos banko galas

Kas yra Lietuvos bankas ir ką jis veikia?

Lietuvos bankas yra šalies centrinis bankas, kuris vienintelis išleidžia į apyvartą ir išima iš apyvartos Lietuvos Respublikos pinigus.

Pinigų išleidimas ir išėmimas iš apyvartos.

Pinigų emisijos teisę Lietuvoje turi tik Lietuvos bankas. Jis išleidžia ir išima iš apyvartos Lietuvos Respublikos pinigus.

Lietuvos bankas taip pat nustato pinigų nominalus, skiriamuosius, apsaugos ir mokumo požymius, pakeičia juos kitais, organizuoja pinigų gaminimą, gabenimą bei saugojimą, nustato susidėvėjusių ir sugadintų pinigų išėmimo iš apyvartos, jų keitimo bei naikinimo tvarką, sudaro atsarginius banknotų ir monetų fondus, atlieka litų banknotų ir monetų bei centų monetų ekspertizę.

Siekdamas, kad apyvartoje būtų tik kokybiški pinigai, Lietuvos bankas naudoja modernią, visiškai automatizuotą banknotų ir monetų apdorojimo įrangą.

Kaip matot, Lietuvos bankas savo tinklalapyje aiškina, kad litai, kuriuos jis išleidžia apyvarton ir kurių kokybe taip rūpinasi, yra popieriniai arba metaliniai.

Nenujaučia Lietuvos bankas kas jo laukia.

Štai kas laukia.

Grynųjų pinigų teks atsisakyti.

Vyriausybės šis sumanymas.

Ką ji sau galvoja, nežinia.

Anksčiau netgi pjesėse veikėjai savo ekonominį-finansinį-ūkinį entuziazmą kaip demonstravo?

- Taigi grynas pinigas!!!

O tuoj bus:

- Imk.

- Taigi negrynas tas pinigas...

Kad ir išgryninsi...

Vyriausybės užmojį mažinti grynųjų pinigų atsiskaitymus šalyje bankai pasiryžę paremti ir atitinkamomis finansinėmis investicijomis.

Kodėl, įdomu, bankams taip patinka?

Bankai pažymi, jog, nustačius grynųjų pinigų operacijų apribojimus, būtų užtikrintas piniginių operacijų skaidrumas, bei žada plėsti banko paslaugų infrastruktūrą, mažinti elektroninių banko paslaugų įkainius bei keisti žmonių įpročius.

Įpratimas, papratimas - antras prigimimas.

Papročiai irgi gali pasikeisti.

Jei už kiekvieną judesį teks bankams mokėti.

6. Snukis 12:37 01-27 IP: 78.158.11.11
Kokias čia nesąmones rašo: atsiskaityti grynais yra didesni mokesčiai. Čia tik bankai ir tik bankai yra įvedę tokius mokesčius už pinigų išgryninimą ir sąskaitų grynais apmokėjimą banke. Jei pilietis A sumoka piliečiui B grynais, joks pilietis C neprieina ir nepareikalauja jam sumokėti dar kelis litus už šitą transakciją.

Tikrai, kadaise, kai dar nebuvo banko kortelių ir net "grynųjų" pinigų sąvokos, apmokant kokius nors mokesčius, nereikėjo dar ir bankui sumokėti, papildomai.

O jei paprašydavai banke savo pinigų, tai tiek, kiek duodavo, tiek ir nurašydavo iš sąskaitos.

Be "išgryninimo" mokesčio.

Pinigai buvo tokie, kokie Lietuvos banko tinklalapyje aprašyti, grynieji.

Išgryninimo mokestį vėliau sugalvojo, bankai, žinoma.

7. Snukiui 15:25 01-27 IP: 84.15.185.59
Bankai pamatė šią " neteisybę" ir nori, kad piliečiai A ir B jiems sumokėtų už tai, kad vienas su kitu tarpusavyje atsiskaitė.

Projektuojama šitaip: grynųjų mažės kol neliks.

Lietuvos bankui teks juos pasiimti iš apyvartos.

Ką tada veiks?

Juk nebeturės ką leisti apyvarton.

Perrašys tinklalapį ir pradės pasakoti, kad pluša prakaituoja leisdami apyvarton negrynus litus?

Tai darbelis!

Kaipgi Lietuvos bankas užtikrins negrynųjų litų kokybę ir kokius jų mokumo požymius nustatys ir mums aiškins?

Bėda su tais negrynaisiais.

Negrynas kokybiškas samagonas.

Įsivaizduojat tokį?

Kaip pateisins Lietuvos bankas savo 800 žmonių nepigios komandos užimtumą - e-pinigų gaminimu, gabenimu bei saugojimu, susidėvėjusių ir sugadintų e-pinigų išėmimo iš apyvartos darbais, jų keitimo bei naikinimo tvarkos nustatymu, e-pinigų atsarginių fondų sudarymu, e-pinigų ekspertizių atlikimu?

Ar “ECBS konfidencialumo režimoužtikrinimu?

Vai vai.

Ir aplamai, su kuo apie tuos negrynus reikalus ... ne, ne taip.

Su kuo apie tuos negrynųjų reikalus skaidriai kalbėjosi Vyriausybė?

Manot, su Lietuvos banku?

Ne, kažkodėl.

Nors Lietuvos banko misija – puoselėti šalies pinigų, kredito ir atsiskaitymų sistemų patvarumą ir vientisumą, jų stabilų, patikimą ir efektyvų funkcionavimą, siekiant sudaryti palankias sąlygas optimaliai šalies makroekonominei plėtrai.

Ketvirtadienį Vyriausybėje Premjeras Andrius Kubilius bei finansų ministrė Ingrida Šimonytė su banko „Swedbank“ atstovais aptarė ir grynųjų pinigų operacijų apribojimus bei šio tikslo įgyvendinimui reikalingas priemones.

Gal Vyriausybė nebe Lietuvos, o Swedbanklandijos?

Gal ir skaidriai apie negrynuosius su geraisiais žuvėdais kalbėta, bet Lietuvos publika kažkodėl nedžiūgauja.

Algis
Labai jau mūsų bankai protingi. Parduotuvese juk mokedami už prekes kortele kiekvieną kartą nuo nuskaičiuotos sumos sumokame 3 procentus, kurie yra įkalkuliuoti į prekės kainą ir yra sumokami bankams. Estų parduotuvės prieš kokius 2 metus pabandė taikyti nuolaidą 3 procentus tiems, kurie moka grynais. Greitai bankai šį dalyką užgniaužė. Reikia tik pagalvoti kokios pinigų sumos prasisuka bankams.

praeivis

Būtent, jau kam kam, o bankam tas skaidrumas mažiausiai rūpi. Jiems e-atsiskaitymai neša tik pelną... ir kuo daugiau, tuo geriau. Ir dar, man, kaip žmogui, visai nesinori, kad bankų darbuotojai ar dar kas kitas matytų, kur ką ir kaip perku. Tai yra asmeninė info, kurią bala žino, kam ir kas gali panaudoti...

zzz
nebent butu sukurta nepriklausoma nuo banku (su nario moesciu nedideliu) internetine mokejimu sistema, tada galima sakyti uz, bet bankams babkes atiduoti uz dyka yra negerai

Naujiena
Neteisėtai ribojama žmogaus pasirinkimo teisė, remiami bankai. Gal ponai, nustatysite, kiek kubinių metrų oro galima bus įkvėpti ir iškvėpti per vieną parą?

Pasak Ministro Pirmininko patarėjo ekonomikos ir finansų klausimais Mykolo Majausko, grynieji pinigai yra būtent ta terpė, kuri sudaro sąlygas egzistuoti šešėlinei ekonomikai.

„Tokie dalykai, manau, modernioje ekonomikoje neturėtų egzistuoti, ir tai turėtų po truputį mažėti. “, – teigė M. Majauskas.

Lietuva - drąsi šalis.

Čia kiaušinis vištą mokina.

Kodėl taip?

M.Majausko darbo banke „Barclays Capital“ specifika buvo didelių bendrovių bei vyriausybių finansavimas. M.Majauskui yra tekę spręsti ir Lietuvos Vyriausybės finansavimo klausimą.

O!

Sprendė Lietuvos Vyriausybės finansavimo klausimą.

Solidu.

(Kur klausimas, beje:)?)

O ką tas Lietuvos bankas?

Piš...

Nesprendė Lietuvos Vyriausybės finansavimo klausimo.

Sako, kieno pinigai, tas ir muziką užsako.

Pinigai - geras tarnas, bet blogas šeimininkas.

Lietuvių liaudies išmintis.

Ėėė!

Solidus taigi grynas!

Kaip bus su solidumu, ponios ir ponai, beigi panelės su ponaičiais, kai grynųjų neliks?

A?

O čia kažkokie žilesn ... gal bailesni?

Kad nerodo savo jaunųjų patarėjų?

Ar patys sugeba paaiškinti savo fokusus?

Kurgi ta moderni ir skaidri ekonomika?

Asociacijos „Visa Europe“ duomenimis, Lietuva yra viena saugiausių Europoje: neteisėtų atsiskaitymų dydis Lietuvoje sudaro tik 0,004% nuo bendros atsiskaitymų kortelėmis sumos, o Europoje siekia apie 0,06%.

Dar banko atstovai patvirtino, kad jų klientai dažniausiai nukenčia Turkijoje ir Didžiojoje Britanijoje. Tačiau su Turkijos bankininkais informacija keičiamasi sklandžiai ir problemos išsprendžiamos greičiau, o su ES šalimi Jungtine Karalyste procesas vyksta ilgai ir nuobodžiai.

Tai kas, kad ilgai.

Jeigu aplamai pavyksta atgauti, ką anie nugvelbė, tai pažanga akivaizdi.

Komentarų nėra: