2011-01-17

Inflection point

America and China have arrived at a critical juncture, a time when the choices we make both big and small will shape the trajectory of this relationship.

Sausio mėnesio 19 dienos Kinijos prezidento Hu Jintao vizitas artėja tuo metu, kai ekonominis konfliktas tarp Kinijos ir Jungtinių Valstijų tapo vienas iš daugiausiai nerimo keliančių pasaulinių reiškinių. Visus praėjusius metus JAV spaudė Kiniją pervertinti savo valiutą, o Kinija kaltino JAV Federalinį Rezervų Banką (FED) dėl (politikos) „kiekybinio palengvinimo“ politikos.

JAV ekonomikai reikia didesnio produktyvumo, tačiau šalies kompanijos, kurios nors ir veikia labai pelningai, tačiau tik kaupia pinigus, vietoj to, kad juos investuotų.


Spartus Kinijos augimas ir toks pat greitas JAV galios ir įtakos praradimas sukūrė pavojingą situaciją. Su retomis išimtimis, kuomet po Pirmojo pasaulinio karo Didžioji Britanija draugiškai užleido pasaulio vadovavimą JAV, tokie pasaulio galių pasikeitimai visuomet apimdavo ir karinius konfliktus.


Pasauliniai pusiausvyros sutrikimai, nulėmę 2008 metų žlugimą, nebuvo atstatyti ir, tiesą sakant, kai kurie jų netgi dar labiau išaugo. JAV vis dar suvartoja daugiau nei pagamina, taip skatindama chronišką savo deficitą.

Vartojimas išlieka per didelis, apie 70 proc. BVP, lyginant su Kinijos 35,6 proc. BVP. JAV šeimos yra pernelyg įsiskolinusios ir turi labiau taupyti.

Kinija pasielgė įžvalgiai, kai priėmė taikaus vystymosi doktriną, tačiau pastaruoju metu ji vis nukrypsta nuo jos. Galbūt pokyčių tempas buvo per didelis, kad Kinijos vadovai galėtų prie jų prisitaikyti. Kinijos valdžia yra susirūpinusi savo gyventojų, kurių dauguma vis dar gyvena skurde, poreikių tenkinimu.

Tačiau Kinija tapo didele galia kartu su savo įsipareigojimais išlaikyti ir pasaulinę tvarką, nesvarbu, ar vadovybė su tuo sutinka, ar ne.

Kai JAV prezidentas Barackas Obama lankėsi Kinijoje 2009 metų lapkričio mėnesį, jis pripažino spartų Kinijos augimą ir pasiūlė bendradarbiauti išlaikant ir gerinant pasaulinę tvarką. Tačiau Kinijos vadovai atmetė šį pasiūlymą, aiškindami tuo, kad Kinija yra besivystanti valstybė, kuri vargiai gali patenkinti savo gyventojų poreikius.

Ši nesantaika yra netinkama, nes gyvenimo sąlygų gerėjimas Kinijoje turėjo eiti kartu su Kinijos dalyvavimu kuriant naują pasaulio tvarką.


Kalbant apie karinę galią, Kinija dar kurį laiką negalės lygintis su JAV.


Jei abi pusės nesiims protingų veiksmų, kad pasiektų geresnį tarpusavio supratimą, tuomet pasaulio laukia neramūs laikai.

Komentarų nėra: