2011-06-07

Pontijus Pilotas

Viešoji įstaiga - juk ne valstybinė įstaiga, tiesa?

Valstybės įmonės pavadinime turi būti jos teisinę formą nusakantys žodžiai „valstybės įmonė“ arba šių žodžių santrumpa „VĮ“.

Įmonė (valstybinė) yra ribotos civilinės atsakomybės viešasis juridinis asmuo.

:)

Žr. 41-jo straipsnio trečiąją dalį.

Pontijus Pilotas - tuometinis Judėjos valdytojas prie imperatoriaus Tiberijaus, romėnų prefektas, kurio įsakymu buvo pradėtos spausdinti monetos su Romos valdžios simboliais, Jeruzalėje - iškabintos imperijos vėliavos su imperatoriaus atvaizdu.

Ir nors žydų aukštieji kunigai, seniūnai ir minia spaudė Pilotą pasmerkti Jėzų myriop, bet jis turėjo pakankamai galių priimti tokį sprendimą, kokio pats norėjo. Tačiau išgirdęs: Jei šitą paleidi, nebesi ciesoriaus draugas. Kiekvienas, kas skelbiasi karaliumi, yra ciesoriaus priešas (Jn 19,12), jis atidavė Jėzų nukryžiuoti ir, nenorėdamas rizikuoti, nusiplovė savo rankas visomis prasmėmis.


Yra duomenų, kad Pilotas buvo kilęs iš žemesniųjų Romos diduomenės sluoksnių. O viduramžių laikų smalsuolių pasakojimai liudija apie tai, kaip Romoje jis susidraugavęs su prancūzų karaliaus sūnumi, tačiau vėliau ir šį nužudęs. Už tai buvęs išsiųstas į Ponto salą, kurioje paskirtas šios salos valdytoju. Iš čia kilusi jo pravardė Pontietis arba Pontijus. Žiauriai valdydamas jis atkreipė karaliaus Erodo dėmesį, ir šis paskyrė jį Judėjos valdytoju.

Komentarų nėra: