2016-07-19

Neįmanoma nustatyti darbdavio vietos

Juokauju?

Aš tai ne.

Tūkstančiai gyventojų gali netekti sveikatos draudimo

Šiuo metu užtenka pasirašyti darbo sutartį ir apie tai pranešus „Sodrai“ gyventojai laikomi apdraustais – net jei įmokos už juos nemokamos ir kiti duomenys neteikiami. Nuo liepos ši tvarka keičiasi ir dėl to keli tūkstančiai darbuotojų gali netekti draustumo.

Pagrindinė naujovė ta, kad įrašą apie darbuotojo socialinio draudimo pabaigą į registrą galės įrašyti teritorinis „Sodros“ skyrius. Nuo tos dienos gyventojas neteks teisės naudotis sveikatos priežiūros paslaugomis, kurios finansuojamos iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo. Draudimas bus naikinamas tiems darbuotojams, apie kuriuos mažiausiai 3 mėnesius darbdavys neteiks duomenų. Tiesa, numatytos tam tikros papildomos sąlygos. Prieš panaikindama darbuotojo draustumą, „Sodra“ turės bent du kartus pareikalauti darbdavio pateikti atitinkamus duomenis. Be to, pats darbuotojas turės būti iš anksto informuotas, kad jo darbdavys neteikia duomenų apie jo draudžiamąsias pajamas ir valstybinio socialinio draudimo įmokas.

Tokiu atveju draudimas bus nutrauktas, jei gavęs šią informaciją darbuotojas nesikreips į Valstybinę darbo inspekciją dėl darbo santykių pabaigos kai neįmanoma nustatyti darbdavio vietos (Darbo kodekso 124 str. 1 d. 4 p.).

Teisybė, šiais laikais Lietuvoj, būna pasitaiko, neįmanoma nustatyti ir darbuotojo vietos:

... dalis apdraustųjų gali būti emigravę iš Lietuvos, tačiau dėl darbdavių aplaidumo nėra pateikti pranešimai apie jų atleidimą.










Komentarų nėra: