2017-03-29

Slope

slópti-sta, -o intr., slõpti Š
1. BzF172, G110, Jn, NdŽ, DŽ, Kv, Slnt trokšti dėl oro stokos, dusti: Aš slópstu, kad negaliu atsigauti, kad troški, kad mane smaugia J. Slópsta širdis nuo garų J. Virtuvėje, slopdamos dūmuose ir degintų taukų garuose, darbavosi dvi moterys LzP. Dusuliuodamas, užtrokšdamas, slópdamas kosa Škn. Nebžinau ką ir gerti nū kosulio – suvisam slópstu kosėdamas Vkš. Teip pat kaip šiandieną karšta, žmonys slópo Kl. Panešti nieko nebgaliu, tujau slópstu Ms. Slópstu žemė[n] teme (tame) gare Vgr. Neatsigaunu, slópstu žemėn ant vietos, i viskas Trk. Bitys pradeda slópt i nūslopsta, kad neprydaboji Prk. Slopsta žiuvaitės be vandenėlio, teip aš be matušėlės LTIII433(Sln). 
|
 prk.: Vokietija ir Austrija slopo, slegiamos karo ir maisto krizės rš.
2. SkŽ317 gesti: Žarijos slópsta 1Slópo slópo ir užslopo ta ugnelė Ms. Papūsk ugnį: ar nematai, kad slópsta – gal dar įsigaus Vkš.
3. 1 rimti; darytis dusliam, negarsiam: Vakaras. Gamta vis labiau slopsta Vaižg. 
|
 Žmonių balsai ir riksmas ėmė slopti rš. Jis seniai girdi jos žingsnius ir alsų, slopstantį juoką rš.
4. mažėti intensyvumui, pamažu silpnėti: Šilima jau slópsta Rm. Vibratoriuje atsiranda slopstantieji aukšto dažnio virpesiai rš.
5. prk. smarkiai nebesireikšti: Gėla pamažu slopo V.Bub.
6. K.Būg, NdŽ alpti, silpti.
7. NdŽ labai norėti, trokšti: Tokia karšta diena, gyvoliai slópte slópsta gerti Vkš. 
|
 prk.: Jeigu muno sūnus Marės nebūtų taip visa širdžia slópęs, rasintais būtų ir negavęs Vkš.
apslópti intr.
1. Š apsilpti, apglebti: Ko tokia apslópusi sėdi? Akm. Apslópę žmonys esam, ir gana Plng. Ant galo apslópsta kaip vištos vakarą, pradeda visi žiovaut BM24(Č).
2. nuleipti, nualpti: Išeinu oran ir apslópstu Rdš.
išslópti intr.
1. Dov, Lkž ištrokšti: Teip išslópau [gerti], širdį trauka Trk. Taip smarkiai geria vandenį, kaip išslópęs Pkl. Kad karvė yr išslópusi, geria Prk. O muno tie arkliai išslópę gerti! Klk. Naktyje gerti išslopęs atsikėlė ir tamsoje stuboje bevaikščiodamas parpuolė LC1887,37.
2. Ser trūkstant oro, daugeliui ar visiems žūti, ištrokšti: Eketės neiškirtom, ir išslópo žuvelės Mžk. 
ǁ
 išmirti (apie bites): Keturi auliai buvo išslópę Krg.
3. prk. labai norėti, geisti: Ak jau i pats tų mergų išslópęs! Trk.
nuslópti intr. Š
1. BzF172, Jn, J.Jabl, NdŽ, Kv trūkstant oro uždusti, nutrokšti: Mažne nuslópau, t. y. nutroškau, kad smaugti pradeda dusulys J. Kitą kartą visi buvo pačių austi iš linų, stori dalykai, i vis tiek žmonys buvo, nenuslópo nė vienas Krtn. Bengam nuslopti nū dūmų, duris atidarykiat – atsigausma Vkš. Netruksiva čia, kad nenusloptuva LzP. Kalnakasiai toj duobėj … bene nuslopę TP1880,42. Jei banginis pabūtų neiškilęs ilgiau kaip pusvalandį, tai visai nusloptų rš.
2. pasidaryti vos girdimam, paduslėti: Nuryja sprangias seiles ir ištaria nuslopusiu balsu: – Girdžiu V.Bub. Užtekėjus saulei, jo (varpo) gausmas nuslops P.Vaičiūn. Tyluma, kai tik nuslopsta garsas, darosi vis iškilmingesnė sp.
3. apgeibti, nustėrti: Pareina tas tėtė, mama pasako[ja] nuslópusi, ka ten tokie stebuklai buvę Klk.
4. prk. pamažu pranykti, nebesireikšti: Vėl sukilo nuslopęs pyktis J.Avyž. Niekada nenuslopo siekimas numesti vergijos pančius sp.
5. prk. nuskursti: Prabagotėt nesunku, bet ir nuslopt lengva Žg.
prislópti intr., prislõpti Š
1. BzF172 pridusti, prisilpti: Prislópusi buvo, akušerė atgaivino Krš. Buvęs jis jau be žado (prislopęs) TP1881,35. Tas anos vyrelis kaip prislópęs (menkas) Krš.
2. prigesti: Plėvojanti liepsnos šviesa, sušvisdama ir prislopdama, pro eglišakių plyšelius įeina į palapinę ir žaidžia, jaukiai mirgėdama rš. Jie dūmoję ugnę prislopusią būsiant TP1881,4.
3. pasidaryti negarsiam, suduslėti: Aidi kruvino putino krūmuos girios strazdo prislopus daina E.Miež. Daina tai sustiprėdavo, tai vėl prislopdavo rš.
4. prk. veikliai nebesireikšti, sumenkėti: Jo polėkiai ir užmojai prislopę rš.
suslópti intr. susilpnėti: Žemoj ir tamsioj kūtėj kumeliukams akys suslopsta rš.
užslópti intr., užslõpti Š
1. NdŽ, Vkš, Dov trūkstant oro uždusti, užtrokšti: Užslópo po kailiniais Žg. Ką vedvi lekav šiandien į autobusą: užslópo, rankos tik virpa Trk. Esą jis gausiąs vėjo ir paskui užslopsiąs I.Simon.
2. užgesti: Anglys užslópo Štk. Kam uždarei pečiaus dureles – pečius užslópo, ugnis nebdega Vkš. Kas čia y[ra], ka ta prosa slopo žemė[n] ir užslópo Jnš.
3. suduslėti: Šaukdavo užslopusiu iš pasiutimo balsu LzP. Martynas sukosti, ir jam atrodo, kad net iš jo gerklės išeinąs garsas užslopsta I.Simon. 
|
 prk.: Neužslopo poeto žodis, nenutrūko skambi daina E.Miež.
4. prk. nustoti veiklumo: Lietuvoje slopintas [kultūrinis] gyvenimas užslopo dar labiau S.Čiurl.


слабаяслабоеслабслаба́сла́бо.
1. Отличающийся отсутствиемнедостатком силымалой силой (физическойтелеснойпсихической). Слабый ударСлабо (нареч.) ударитьСлабый голосСлабое течениеСлабые мышцыСлабая память«Никогда не пропустят случая напасть на слабый отряд Пушкин«Бессильному не смейсяслабогообидеть не моги Крылов«Мартышка в старости слаба глазами стала Крылов«Платон Михайлычмой здоровьем очень слаб»Грибоедов.
|| Больнойнездоровый«И грустно видетькак иные бледныслабы НекрасовСлабый ребенокслабаягрудьСлабое сердце.
|| Бессильныйвыражающий упадок сил«Поражена потерей невозвратнойдуша моя уныла и слабаНекрасовСлабый вздохСлабая улыбкаСлабо (нареч.) улыбнуться.
|| Обладающий недостаточной или незначительной двигательной силойСлабый моторТехника слабыхтоков (смток (1).)
2. МалыйнеприметныйнезначительныйСлабая привязанностьПострадавший доставлен в больницу сослабыми признаками жизниОстались только слабые надеждыСлабое здоровье.
|| Недостаточныйскудный«На небехотя и слабо (нареч.), но светились звезды Л.ТолстойКоридоросвещался слабым светом керосиновой лампы.
3. Лишенный достаточной душевной крепостиморальной устойчивостинеспособный противиться чему-нСлабый характерСлабая воля«Зачем же хладной красотой ты сердце слабое тревожишь Пушкин.
|| Не проявляющий достаточной волиэнергиинастойчивоститвердости в чем-нСлабый начальникСлабая дисциплина вносит развал в работу.
4. Недостаточныйне достигающий соответствующей целиплохойСлабый надзорСлабое лекарствоСлабая помощьСлабые результатыСлабо (нареч.) работает.
5. НеискусныйнедаровитыйплохойСлабый писательКнига написана слабо (нареч.). Он слабо (нареч.) играет в шахматы.
6. Не крепкийне насыщенныйСлабый табакСлабый чайСлабое виноСлабый раствор.
7. Не тугойне плотныйсвободныйСлабая струнаСлабо (нареч.) затянутая петля«Для многих поясмой был слишком слаб БрюсовКанат слабо (нареч.) натянутСлабая пробка.
8. перенНедостаточноплохо налаженныйСлабое звено в работе.
9. Мягкийнепрочныйне плотныйСлабая горная породаСлабый гранит.
 Слабый желудок (разг.) – склонность к поносуСлабая струна (струнка), слабая сторона или слабоеместо кого-чего – чей-ннедостатокчья-нслабость (смслабость в 4 знач.).


Толковый словарь Ушакова 1935-1940.
slope (plural slopes)
  1. An area of ground that tends evenly upward or downward.
    I had to climb a small slope to get to the site.
  2. The degree to which a surface tends upward or downward.
    The road has a very sharp downward slope at that point.
  3. (mathematics) The ratio of the vertical and horizontal distances between two points on a line; zero if the line is horizontalundefined if it is vertical.
    The slope of this line is 0.5
  4. (mathematics) The slope of the line tangent to a curve at a given point.
    The slope of a parabola increases linearly with x.
  5. The angle a roof surface makes with the horizontal, expressed as a ratio of the units of vertical rise to the units of horizontal length (sometimes referred to as run).
    The slope of an asphalt shingle roof system should be 4:12 or greater.
  6. (vulgar, highly offensive, ethnic slur) A person of Chinese or other East Asian descent.

Komentarų nėra: