2017-08-01

Luftwaffe Lietuvoje 2005-aisiais

NATO pajėgoms Lietuvoje vadovauja Vokietija.

4 July 2005, KALININGRAD - Russian President Vladimir Putin, German Chancellor Gerhard
Schroeder
and French President Jacques Chirac
met for talks Sunday on the fringes of the 750th anniversary (:((() celebrations of the Russian enclave of Kalinin
grad.

Russian
enclave?
Cituoju:

Since the early 1990s there have been hopes it would develop as a special Russian economic zone given that it is now totally surrounded by European Union member countries.

1990s...

2005 m. rugsėjo 15 d

Sekmadienį Lietuvos tarpžinybinė komisija, tirianti Rusijos karinio orlaivio avarijos priežastis, atlikdama kasinėjimo darbus, avarijos vietoje rado dvi raketas. Krašto apsaugos ministerijos teigimu, raketos buvo neutralizuotos ir toliau yra saugomos.

Rusijos įgaliotojo atstovo ekspertai stebėjo komisijos darbą įvykio vietoje.

Krašto apsaugos ministerijos gynybos štabe vykusiame susitikime Lietuvos komisija Rusijos įgaliotąjį atstovą supažindino su pirmine tyrimo informacija apie Rusijos karinio orlaivio avariją Lietuvos teritorijoje ir tolesnius tyrimo planus. Kariuomenės vado generolo majoro Valdo Tutkaus teigimu, rusams bus leidžiama stebėtojų teisėmis dalyvauti tyrime, visų pirma - klausantis juodųjų dėžių įrašų.
Į Lietuvos oro erdvę ketvirtadienį atklydęs ir Šakių rajone sudužęs Rusijos naikintuvas "Su-27" (su dviem raketom) šalies oro erdvėje išbuvo maždaug 20 minučių ir "nekėlė karinės grėsmės", teigia Lietuvos kariuomenės vadas generolas majoras Valdas Tutkus.

NATO oro policijos misijos Baltijos šalyse grafikas:
Data (nuo)Karinės oro pajėgosOrlaivis
2004 m. kovo 30 d.Belgija Belgijos KOPF-16AM Fighting Falcon
2004 m. rugpjūčio 1 d.Danija Danijos Karališkosios KOPF-16AM Fighting Falcon
2004 m. spalio 1 d.Jungtinė Karalystė Jungtinės Karalystės Karališkosios KOPPanavia Tornado F3
2005 m. sausio 1 d.Norvegija Norvegijos Karališkosios KOPF-16AM Fighting Falcon
2005 m. kovo 30 d.Nyderlandai Nyderlandų Karališkosios KOPF-16C Fighting Falcon
2005 m. birželio 1 d.Vokietija Vokietijos KOP (Luftwaffe)F-4 Phantom II

Zokniuose dislokuoti NATO sąjungininkės Vokietijos kariškiai agentūrai ELTA tvirtina taip pat laiku reagavę į pranešimą apie neteisėtai šalies oro erdvę kirtusį Rusijos naikintuvą, kuris vėliau sudužo.

Kaip pasakojo Vokietijos karinių oro pajėgų junginio atstovas majoras Karlas Heinzas Smuda, du Zokniuose dislokuotų naikintuvų nelaimės vietą pasiekė praėjus vos 8 minutėms po įspėjimo signalo. Tuo metu naikintuvas SU-27* jau buvo nukritęs, o pilotas spėjęs iššokti su parašiutu. Pasak kariškio, net policininkai atvyko vėliau už vokiečius.

„Pagal galiojančią tvarką mes turime 15 minučių reaguoti į kompiuterinės sistemos pranešimus apie galimą pažeidimą ar nelaimę. Mums pakako 8 minučių. Pilotai tuo labai didžiuojasi“, - agentūrai ELTA kalbėjo K. H. Smuda. „Tai juk buvo ne karas, ne ginkluota ataka. Viskas baigėsi laimingai - pilotas liko gyvas, nors lėktuvas, deja, jau nebetinkams naudoti“, - pridūrė majoras.

Apgynė mus Luftwaffe ar neapgynė?

A?

Sudužusio Rusijos naikintuvo liekanas ir raketas Lietuva atidavė Rusijai.

* Su-27 in Syria in 2016
















Komentarų nėra: