2018-11-06

„Cambridge Analytica“ Skandalistai Lietuvoje


Socialinį tinklą „Facebook“ 2018 m. pradžioje supurtė skandalas. Pasklidus informacijai, kad Donaldo Trumpo rinkimų štabas 2016 m. JAV prezidento rinkimų metu sugebėjo gauti daugiau negu 50 mln. „Facebook“ vartotojų asmeninius duomenis ir juos pasitelkti kandidato reklamai, o patys vartotojai apie tai nieko nežinojo, amerikiečiai reikalauja atsakymų, o dalis jų netgi palieka „Facebook“.

Tačiau kas iš tikrųjų čia įvyko? Kaip su D.Trumpo rinkimų štabu dirbusi bendrovė „Cambridge Analytica“ sugebėjo gauti šiuos duomenis, kiek tame esama „Facebook“ kaltės ir ar tai išties padėjo D.Trumpui laimėti rinkimus.
Didžiosios Britanijos duomenų analizės įmonė „Cambridge Analytica“ atsidūrė skandalo epicentre, kai paaiškėjo, kad ši Jungtinių Valstijų prezidento Donaldo Trumpo rinkimų kampanijos atstovų pasamdyta įmonė esą kaupė ir netinkamai panaudojo milijonų „Facebook“ vartotojų asmeninius duomenis.

„Cambridge Analytica“ yra britų firmos „Strategic Communication Laboratories“ (SCL) antrinė bendrovė, turinti savo padalinius Londone, Niujorke, Vašingtone bei Brazilijoje ir Malaizijoje.

Kuo užsiima „Cambridge Analytica“?

Bendrovė giriasi tuo, kad „gali surasti jūsų rinkėjus ir paskatinti juos imtis veiksmų“, rengiant duomenimis paremtas rinkimų kampanijas. 
Juodosios politinių rinkimų technologijos

Iš sukauptų psichometrinių duomenų, kiekvienam vartotojui buvo sudarytas psichologinis portretas – pagal tai, ką jie mėgsta Facebook, kokia jų šeimyninė padėtis, politinės ar religinės pažiūros, išsilavinimas, darboviečių istorija ir pan. A. Koganas šiuos duomenis perdavė politinių konsultacijų įmonei „Cambridge Analytica“, kurią vėliau rinkimų kampanijai pasamdė Donaldo Trumpo rinkimų štabas. Manoma, kad būtent tai ir galėjo nulemti daug kam nepatikusią JAV prezidento rinkimų baigtį. Nes turėdama tokius duomenis, „Cambridge Analytica“ galėjo parinkti, kokias reklamas ir kokį turinį socialiniuose tinkluose reikia rodyti specialiai kiekvienam žmogui, norint paveikti jo nuomonę vienu ar kitu klausimu. Taip pat manoma, kad tokiu pat būdu buvo formuojama rinkėjų nuomonė prieš Brexit referendumą Jungtinėje Karalystėje.
Šimašiaus Ožys
- iš Kembridžo!

3 komentarai:

Audrius rašė...

Šimaš- ką capt!?😉

С козлом связан и бытующий на Украине этнофолизм для русских «кацап», который происходит от бессарабского выражения «как цап» (цап, рум. ţap — козёл) — называли так русских из-за того, что те носили характерные бороды[5]. По другой версии этот термин происходит от турецкого «kasap» — «мясник», что первоначально относилось к русским пехотинцам XVI—XVII вв. и было обусловлено их обычным вооружением того времени — бердышами[6]

https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D0%BE%D0%BC%D0%B0%D1%88%D0%BD%D1%8F%D1%8F_%D0%BA%D0%BE%D0%B7%D0%B0

Audrius rašė...

https://youtu.be/jMdxOsB9bEc

https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%BE%D0%B7%D1%91%D0%BB_%D0%BE%D1%82%D0%BF%D1%83%D1%89%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8F

Audrius rašė...

Azazel...

https://vimeo.com/134538674