2019-03-30

Kieno Revoliut?


Seimo Biudžeto ir finansų komitetas trečiadienio posėdyje svarstys dėl nutarimo kreiptis į komisiją, kuri turėtų atlikti pakartotinį Jungtinės Karalystės startuolio „Revolut“ atitikimo nacionalinio saugumo interesams vertinimą. Tačiau tai darys už uždarų durų.

Taip nuspręsta balsuojant per posėdžio darbotvarkės tvirtinimą. Už tai, kad posėdis šiuo klausimu būtų uždaras, balsavo 8 komiteto nariai, prieš - 4.

Komiteto narys konservatorius Mykolas Majauskas* norėjo, kad klausimas apskritai būtų išbrauktas iš darbotvarkės.

„Lietuvoje yra bent 100 tūkst. vartotojų. Klausimas, kokį signalą mes siunčiame jiems, priiminėdami tokius sprendimus, kokius jūs siūlote, ir ar tikrai mes esame pasirengę pasakyti, kad tai yra nesaugu naudotis („Revolut“ paslaugomis. - ELTA)? Klausimas buvo ne vieną kartą apsvarstytas, nacionalinio saugumo komisija yra du kartus įvertinusi, jos pirmininkas posėdžio metu čia yra sakęs, kad nemato prasmės dar kartą nagrinėti. Nežinau, ar tikrai mes turėtume tą daryti, skatindami nepasitikėjimą nacionalinėmis institucijomis. Siūlau šį klausimą išbraukti iš darbotvarkės“, - sakė M. Majauskas, tačiau balsavimu komiteto nariai nepritarė jo siūlymui.

Po to komiteto narys konservatorius Andrius Kubilius* iškėlė retorinį klausimą, ar panikos kėlimas bankų sektoriuje yra baudžiamas.

„Nežinau, ar galima daryti tokius posėdžius atvirus, nežinau, iš ko kyla panika bankų sektoriuje, bet kai Seimo komiteto posėdyje pradedama svarstyti vieno iš bankų reikalai, nematau kitos išvados, kaip tik tokią, kad taip galima sukelti paniką. Noriu pasiūlyti, kad tokį klausimą bent jau svarstytume uždarame posėdyje“, - sakė A. Kubilius.*

Komiteto pirmininkas Stasys Jakeliūnas teigė, kad jo siūlymas grįstas tuo, jog visa informacija yra vieša, jis yra pateikęs informacijos šaltinių sąrašą.

„Neteiksiu jokios slaptos informacijos. Jeigu tokia būtų, suprantama, kad sprendimas būtų kitoks“, - kalbėjo S. Jakeliūnas.

Vis dėlto komiteto nariai balsavo už tai, kad klausimas būtų svarstomas uždarame posėdyje.

Kaip Eltai anksčiau sakė S. Jakeliūnas, komisijai, kuri, jo nuomone, turėtų dar kartą patikrinti „Revolut“ atitiktį nacionalinio saugumo interesams, nepriėmus sprendimų bus inicijuojamas platesnis licencijavimo tyrimas, į komitetą bus kviečiami Lietuvos banko atstovai, o vėliau gali būti kreiptasi į ES instituciją.

„Jei ta komisija

nepriims sprendimo, inicijuosiu procesą ir jo pagrindu svarstysiu galimybę Seimo vardu kreiptis į Europos instituciją, kuri užsiima priežiūros institucijų priežiūra. Į ją kreipėsi Europos Komisija dėl „Danske Bank“ įvykių, pinigų plovimo. Dabar tyrimą vykdo ši institucija, kuri atsakinga už priežiūros institucijų standartų laikymąsi, jų vientisumą visoje ES“, - Eltai sakė S. Jakeliūnas.

ELTA primena, kad Lietuvos bankas pernai gruodį išdavė „Revolut” specializuoto banko licenciją.

„Revolut” Lietuvoje planuoja teikti indėlių ir paskolų paslaugas. Tačiau „Revolut” iš užsienio žiniasklaidos anksčiau sulaukė kritikos dėl to, kad esą buvo išjungęs apsaugos mechanizmus, ir dėl to esą nebuvo suvaldyta keli tūkstančiai įtartinų pervedimų.

„Revolut” aiškino, kad sistemų keitimai iš tiesų tebuvo papildomai diegiamos saugumo sistemos prie veikiančių, kurių darbas dėl to nenutrūko.

S. Jakeliūnas anksčiau yra kreipęsis į valstybės tarnybas dėl galimų „Revolut“ ryšių su Rusija.

Lietuvos bankas tuo metu teigė, kad S. Jakeliūno minima informacija buvo žinoma, potencialus investuotojas ilgai vertintas kompetentingų institucijų ir įvertintas kaip patikimas.

* Konservatoriai nebijo Rusijos:))


Komentarų nėra: