2020-06-27

Britų Studijų (Pa)Skolos 2020




Pacituosiu:

A. Jefimov teigimu, prieš tai Europos Sąjungos studentai studijuodami Anglijoje galėjo pasiimti paskolą, ji pilnai padengdavo visą studijų kainą. Anot specialisto, paskolą reikėdavo grąžinti tik tada, kai studentas baigdavo studijas, ir uždirbdavo daugiau nei 1400 eurų per mėnesį. „Jeigu žmogus po studijų neuždirbdavo šios sumos, jam paskolos grąžinti nereikėdavo.

Jeigu per 30 metų jis paskolos negrąžina, ji pilnai anuliuojasi ir galima sakyti, kad žmogus studijavo nemokamai. Jeigu jis uždirba daugiau, tada paskolą grąžina po truputį. Baigi studijas Anglijoje, grąžini tuos pinigus, kuriuos Anglijos vyriausybė sumokėjo už tavo mokslą.

Tai buvo labai patrauklu, viliojo studentus, 100 procentų studijuoti vykusių žmonių tas paskolas imdavo. Tai galiojo tiek bakalauro, tiek magistro studijoms. Ši paskola nuo 2021 metų rugsėjo stojimo nebus teikiama. Taip pat studentams teks sumokėti tarptautinių studijų mokestį“, – aiškina jis.

A. Jefimov teigimu, vietiniams studentams studijų kaina siekia 9200 svarų per metus, tokia ji buvo ir Europos Sąjungos nariams, o tarptautiniams studentams, priklausomai nuo programos, ji svyruoja apie 13500 svarų per metus. Anot jo, po priimto sprendimo studentams iš Lietuvos kaina iš karto šoktelės apie 4000 svarų sterlingų.

„Šitie esminiai pasikeitimai daro įtaką didžiajai daliai žmonių, kurie planavo studijuoti Anglijoje. Žiniasklaida Anglijoje daro prielaidą, kad stojančiųjų skaičiai iš Europos nukris apie 60-70 procentų, jie ėmė ir kitas šalis: Vokietiją, Ispaniją, Daniją, kuriose yra didesni atlyginimai. Jeigu imti Lietuvą, manau, kad studijos Anglijoje taps tik turtingų šeimų galimybe, kritimas gali būti ir 90 procentų, ypač pirmais metais. Manau, kad tai bus šokas ir pirmais metais bus didžiulis kritimas, po kokių 4 metų, kai žmonės susigyvens su ta idėja, kad reikia mokėti, tie skaičiai gali šiek tiek išaugti“, – prognozuoja specialistas.











Komentarų nėra: