2020-10-31

DĖL LR SEIMO RINKIMŲ 2020 M. SPALIO 11 D. PRIPAŽINIMO NEGALIOJANČIAIS

 

Lietuvos Respublikos Vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininkei

Laurai MATJOŠAITYTEI


eugenijaus palioko, KandidatO į seimo narius 2020 m. spalio 11 d. Lietuvos Respublikos Seimo rinkimuose, pažymėjimas Nr. D-4-17, 

skundas 

dėl rinkimŲ pripažINIMO  negaliojančiais 

2020 m. spalio 31 d.

Vilnius

Aš, Eugenijus Paliokas, 2020 m. spalio 22 d. dalyvavau išankstiniame Seimo rinkimų balsavime. Balsavimo voko priėmimo kvitą pridedu (priedas 1).

Iš VRK pirmininkės žodžių, pasakytų spaudos konferencijoje 2020-10-12 d., sužinojęs, kad rinkėjas gali pakeisti savo nuomonę ir ketindamas vykti į Lenkiją, 2020 m. spalio 23 d. užpildžiau VRK informacinėje sistemoje prašymą balsuoti LR Konsulate Seinuose ir ši VRK informacinė sistema man leido dalyvauti rinkimuose antrą kartą, o spalio 24 d. gavau VRK patvirtinimą, kad esu registruotas dalyvauti rinkimuose Seinuose, Lenkijoje, antrą kartą (priedas Nr. 2). Tokiu būdu buvo pažeista LR Seimo rinkimų įstatymo 35 straipsnio 1 dalis, nurodanti, kad „Apygardos rinkimų komisija patikrina, ar rinkėjas įrašytas į rinkimų apygardos rinkėjų sąrašą, ir imasi priemonių užtikrinti, kad jis negalėtų du kartus balsuoti“, nes VRK informacinė sistema neužtikrino LR Seimo rinkimų įstatymo 35 straipsnio 1 dalies nuostatos nepriekaištingo vykdymo.

Vengdamas COVID-19 protrūkio Lenkijoje, kelionės atsisakiau, todėl 2020 m. spalio 25 d. atvykau į savo rinkimų apylinkę Nr. 44 Nemenčinės rinkimų apygardoje Nr. 55 balsuoti antrą kartą ir išreikšti savo galutinį pasirinkimą Lietuvos Respublikos Seimo rinkimuose. Atvykęs sužinojau, kad esu išbrauktas iš rinkėjų sąrašų ir įrašytas į Pasaulio lietuvių apygardą Nr. 71. Aš paaiškinau, kad buvau užsiregistravęs balsuoti pakartotiniame balsavime Seinuose, nes ketinau vykti į Lenkiją, bet kelionės atsisakiau ir noriu balsuoti savo apylinkėje. Apylinkės komisijos pirmininkė susisiekė su apygardos komisija, po to užpildžiau būtinus dokumentus (priedas Nr. 3 ir Nr. 4), gavau rinkimų biuletenį ir balsavau pakartotiniame balsavime antrą kartą, nors Seimo rinkimų įstatymo 35 straipsnio 1 dalyje nurodyta „Apygardos rinkimų komisija [...] imasi priemonių užtikrinti, kad jis negalėtų du kartus balsuoti“. Kadangi aš visus veiksmus atlikau legaliai, nemeluodamas, tai tokius pat balsavimo veiksmus – du kartus balsuoti 2020 m. spalio 11 d. Seimo rinkimuose galėjo neribotas rinkėjų skaičius absoliučiai visose rinkimų apygardose.

 Remiuosi nuorodos  https://www.vrk.lt/2020-seimo/rezultatai?srcUrl=/rinkimai/1104/1/aktyvumas/lt/aktyvumas.html

informacija: iš anksto balsavo 11,64 % visų rinkėjų, iš viso balsavo 47,16 % visų rinkėjų, tad iš anksto balsavo beveik ketvirtadalis visų balsavusiųjų: 100*11,64/47,16= 24,68%.  Taigi, turėjo galimybę balsuoti antrą kartą net 24,68 % balsavusiųjų ir tai turėjo ir turi ženklią įtaką rinkimų rezultatams. Iš to seka, kad vadovaujantis LR Seimo rinkimų įstatymo 91 straipsnio 3 dalies nuostata, neįmanoma neginčijamai nustatyti rinkimų rezultatų, leidžiančių nustatyti esminius rinkimų rezultatus.

Mano pastebėti aukščiau minėti LR Seimo rinkimų įstatymo pažeidimai yra pirmojo rinkimų balsavimo turo tęsinys, nes jokie LR Seimo rinkimų įstatymo pakeitimai, vadovaujantis 11 straipsniu, negalimi nuo eilinių Seimo rinkimų datos paskelbimo dienos, todėl 2020 m. spalio 18 d. paskelbti Seimo rinkimų rezultatai trijose vienmandatėse apygardos yra niekiniai ir, vadovaujantis LR Konstitucijos 63 straipsnio 6) skirsnio nuostata, turi būti pripažinta, kad šie paskelbtieji galutiniai rinkimų rezultatai trijose rinkimų apygardose yra negaliojantys, nes buvo šiurkščiai pažeidžiamas LR Seimo rinkimų įstatymas.

 

Dėl aukščiau paminėto reikalauju:

1.      Pripažinti, kad 2020 m. spalio 11 d. Seimo rinkimų balsavimai tiek pirmame, tiek ir antrame balsavime surengti netinkamai, pažeidžiant LR Seimo rinkimų įstatymą.

2.      Pripažinti, kad 2020 m. spalio 18 d. VRK galutiniais skelbti Seimo rinkimų rinkimų rezultatai trijose rinkimų apygardose yra negaliojantys.

3.      Pripažinti, kad VRK, sutinkamai su LR Vyriausiosios rinkimų komisijos įstatymo  2 straipsnio 1 dalimi, būdama LR valdžios įstaiga, pažeidžia LR Konstitucijos 5 straipsnį, nes nėra pajėgi tarnauti žmonėms.

Patvirtinimui, kad VRK informacinė sistema veikia nepatikimai arba su nuolatiniais trikdžiais papildomai turėjau galimybę įsitikinti bandant pateikti šį skundą per https://www.rinkejopuslapis.lt/ Tačiau dėl VRK informacinės sistemos gedimo (klaidą matote paveikslėlyje žemiau), skundo registruoti per oficialią VRK informacinę sistemą nepavyko.

 

Eugenijus Paliokas


Komentarų nėra: