2012-09-06

Dvigalvis, Dviveidis, Dvikėdė

Lietuvoje nuo 1997 m. veikia privalomasis indėlių draudimas, tam buvo įkurta ir valstybės įmonėIndėlių ir investicijų draudimas“. Bankai ir kitos kredito įstaigos, priimančios gyventojų bei juridinių asmenų indėlius, moka nustatyto dydžio draudimo įmokas, kurios yra kaupiamos Indėlių draudimo fonde. Esant reikalui, jos naudojamos sugrąžinant indėlius. Maksimali grąžinama indėlio suma bei laikotarpis, per kurį asmuo turi teisę atgauti savo indėlį, yra nustatyta įstatymu. Pavyzdžiui, net jeigu indėlis siekė pusę milijono litų, tai pagal įstatymą, galiojantį 2010 m., sugrąžinama gali būti tik 345 tūkst. litų – tokia yra šiuo metu nustatyta maksimali suma. Ši sistema galioja visoje šalyje ir indėlius draudžia komerciniai bankai, užsienio bankų skyriai (filialai) ir kredito unijos.

Toji valstybė nacionalizavo banką.

Paskyrus laikinąjį administratorių, laikinai sustabdyta banko veikla bus atnaujinta artimiausią pirmadienį. Indėliai yra saugūs.

Ne visi saugūs, tik neviršijantys 345 tūkst. litų.

Saugūs, nes privalomai apdrausti nuo 1997 metų draudimo įmokas kaupiančioje VĮ "Indėlių ir investicijų draudimas".

Taip būtų galima manyti.

Nors 2002 metais VĮ Indėlių draudimo fondo pavadinimas pakeistas į VĮ „Indėlių ir investicijų draudimas“, lrytas.lt 2012 metais šitą VĮ vadina senoviškai, fondu, o tos VĮ vadovę A.Mažintienę bevelija tituluoti "Snoro" Kreditorių komiteto vadove.

9. Janus Geminus Dvikėdis 07:01 09-06 IP: 84.15.177.98
Indėlių draudimo fondo laikinoji vadovė Aurelija Mažintienė nesakė, kad vykdant savo įsipareigojimus „Snoro” indėlininkams – grąžinti pinigus bankui bankrutavus – valstybei teko skolintis, nes Indėlių draudimo fonde nebuvo tiek pinigų, ji sakė, kad didesnio už nebankrutavusio „Teo LT” generalinio direktoriaus atlyginimą N.Cooperio atlyginimo suma su Finansų ministerija ar Vyriausybe nebuvo derinama, o jinai pati jį skyrė ne kaip Indėlių draudimo fondo laikinoji vadovė, bet kaip „Snoro” kreditorių komiteto pirmininkė.

Su dvigalviu draugauja dvikėdė.

Anoniminei/iam lrytas.lt žurnalistei/ui toks dvikėdiškumas nė kiek neužkliuvo.

O tas fondas/VĮ nuo 1997 metų, regis, nieko nesukaupė, nes valstybė skolinosi jo reikalams 4 milijardus, kai prokuratūra "Snoro" valdytojams iš trečio karto 1,7 milijardo ieškinį tepateikė.

O Seimo Audito komiteto vadovė, regis, nė kiek neprieštarautų, jei Lietuva būtų tų išreitinguotųjų tarpe, kuriems Bernankė skolina už 0%:

10. O kas grąžins skolą?
07:05 09-06 IP: 84.15.177.98
Audito komiteto vadovė Loreta Graužinienė priminė, kad vykdant savo įsipareigojimus „Snoro” indėlininkams – grąžinti pinigus bankui bankrutavus – valstybei teko skolintis, nes Indėlių draudimo fonde nebuvo tiek pinigų. „Čia mūsų visų reikalas, o ne tik draudimo, mes visi mokėsime palūkanas”, – pareiškė parlamentarė.

Apie pasiskolintų pinigų grąžinimą Audito komiteto vadovė Loreta Graužinienė net neužsimena; kaip manot, kodėl?

Kaip manot, kodėl?

Komentarų nėra: