2013-04-17

Pavilgas

Šiandien prie stalo kalbos žinovai mane paprotino, kad žodžiai "esu" ir "ėdu" - vienos kilmės, o žodis "valgyti" nuo "vilgyti":

- Ar atsimeni, kaip iki stipendijos trūkdavo?

Paklausiau pagalvojęs - o kodėl tebeėda gyvuliai ir dar kai kas, o mes, kažkodėl, valgyt ėmėm, jei ir ėdėm kadaise?

Neatsakė.

Tai pargrįžęs žodynan pažiūrėjau.

pavilgas
pavilg|as audeklo ar marlės gabalas, sumirkytas vaistais ir dedamas ant nesveikos vietos: Uždėk šaltąpavilgą.

Va tai tau.

Regis, kitaip pamenu.

Reikia rimtesnian žvilgtelt.

pãvilgas sm. (3b), pavìlgas (1)
1. žr. pavilga 1: Su sausom bulvėm neapseisi, reikia ir pavìlgo Vb. Pasiskerdėm kiaulę, dabar turėsim ir pavilgo Pn. Ką pavilgo dėsim į sriubą? Kt. Pavìlgas visai baigiasi, o ruduo dar toli, negreitai pradėsim avis pjauti Šl. Ubagas prie sausos duonos prašo pridėti ir pavilgo Kp. Valgys ir silkės uodegą kai didelis, kad tik nebegaus iš tėvo pavìlgo Skr. Kur tu čia tokiais metais apie pavilgą mislysi – kad tik duonos yra! Žg. | Miežių aš nesėju, žemė per slėsna, o kvietys – gaspadorystės pavilgas J.Balt.
2. padažas, mirkalas: Kas iš to, kad atnešė blynų, o pavìlgo jokio Sb. Visas pavilgas prie bulbių – ta košė iš garstyčių Lnkv.
3. vilgomasis skystis: Pašalinus ašarinę liauką, akiai pristinga pavilgo P.Aviž. Akių pãvilgas BŽ431.
4. med. audeklo ar marlės gabalas, sumirkytas vaistais, dedamas ant nesveikos vietos: Pavilgams vartojamas boro rūgšties tirpinys P.Aviž. kompresas: Geriausia uždėti šaltą pavilgą rš.


pavìlgalas sm. (1) žr. pavilga 1: Pagnybom (papjovėm) gyvulėlį, ir turėsim pavìlgalo – nebereiks sausa duona gyventi Jnšk.
pavilgà sf. (3b)
1. Pln, Dr, Als, Kv valgio pradaras (mėsa, riebalai, pienas, kiaušiniai, sūris ir pan.): Pavilga yra taukas, mėsa ir pienas J. Grūdų, pavilgos ir visokios gėrybės buvo pilna klėtis Vaižg. Pryšininkė[je] visa pavilgà sukriauta Štk. Ana prasta gaspadinė, nemoka taupyties i pritrūksta pavilgõs Štk. Greitai lašinių nė pãvilgai nebibūs Slnt. Neėsk vieną pãvilgą, paskuo sausą duoną grauši Slnt. Prie svetimų žmonių gyvenant turbūt ne per daug tos pavilgos LzP. Vaikai suvalgo daugiau pavilgos negu didis žmogus Dov. Vienomis bulbėmis neišsimaitysiva, o pavilgos neturime kuomi nusipirkti Blv. Rudenį bi kokios pavilgõs gal sugreibti Kal. | Silosas karvei yr pavilgà (skanėstas) – kas duos priėsti Štk.
2. kuo kas pavilgoma: Sauso nėkas neklauso: pavilgyk bent kiek gerklę. – Dėku, dėku už pavilgą Kv.

Ir valgiui pradaras, ir padažas, ir gėrimas.

Prancūzai kažkokie.


Graikai...

Irgi nebe.

Esu...

esmuõ sm. (3b)
1. Š, Mc žr. asmuo 1.
2. esmė: Ne laikas gvildenti esmuo to dalyko V.Kudir. Kam man tokia poezija, kur galvą laužyt reik, ik esmenį sučiuopsi? V.Kudir.

esmė̃ sf. (4) vidinis dalyko pagrindas, svarbuma: Viso to dalyko man esmė̃ terūpi J.Jabl. Tarybinis patriotizmas savo esme yra internacionalinis (sov.) sp. Kiekvienos esybės esmė̃ yra skirtinga FT. Aš pradedu kalbėti iš esmės Vaižg.

esùmas (neol.) sm. (2); rš buvimas. 

,,,,,,,,,


esyba sf. žr. esybė 1: Klausyki! – kalbėjo vėl esyba, esanti krūmuose V.Piet.
.
...
.
Teesie...

Ite, missa est. 
...
.
ýpata (neol.) scom. (1) Š asmuo: Mano žmona – mokyta ypata rš.
..
asmuõ sm. (3b)
1. J, J.Jabl žmogus kaip atskiras individas: Asmeñs neliečiamybė 2. Asmuõ yra laisvas ir protingas individas FT. Asmens adjutantai skiriami aukštiesiems kariuomenės viršininkams rš. Tarybų Sąjungos asmenyje visos laisvosios tautos mato savo ištikimą ir nesavanaudį draugą (sov.) sp. |
2. lingv. gramatinė kategorija, rodanti, ar veiksmas eina iš kalbančiojo (pirmasis asmuo), ar iš to, su kuriuo kalbama (antrasis asmuo), ar iš kurio kito (trečiasis asmuo): Veiksmažodžio asmenis, skaičius ir laikus reiškiame tam tikromis galūnėmis J.Jabl.
.
◊ jurìdinis asmuõ; rš teis. organizacija ar įstaiga, turinti teisę valdyti turtą, sudaryti sutartis.
.
Patikimas asmuo.

4 komentarai:

audrius rašė...

Esme
Mese
Seme
Asmuo
Amas
Amuo
Amnas
Sėmė
Syvyną mėsos asmens amno...
Vynas -karaujas, karavajus,,,krasnas-karasunka,,,
Syvas
Sy Vynas + esmė mėsė per mesą(vynas+duona=mėsos syvynas(kraujas)+mėsa asmens esmėdama..(duona)
Esmė
Esmėti
Esmėdi
Esmėdamas
Dama
Mada
Adam
...
Valgyti
Valgydamas
Valią gyji esmėdamas...
...
Ką valgai, tas ir esi.
Valgymą gerk! Gėrimą kramtyk!

audrius rašė...

Gal kalbalogijos mokslininkai kiltis tiria ne iš globalaus kilimo glėbianti ir globojanti bendraujanti pasaulį, o iš mediško kalbų medžio supratimo? Nors aplinkui plačių miškų, girių, gojų kilimas rištas begaliniais sietais, kažkas mato tik medžius arba naudingus kubometrus medienos!
Paprotink, Eugenijau, juos, kad apsidairytų aplink kalbaloginiam miške, o ne vieną nukirstą medę laboratorijos mesinėtų-esminėtų beieškant protošaknų, protoprokalbių, proesminėdų ar dar kokių briedų. Briedas, briedis miške liko...:)



AMokslas, o tiksliau moko+syla, rekiasi logine seka, tasa, verinyčia, ..., tad kalalabos mokosylas taip pogi traukia iš tamsios balos nytę ir traukia į sausumą, sausai, matomai, o kadangi visa tai susieta su visa ta, tai nuo matomos nytės nueina balon du galai(begaliniai) ir bandant traukti į šviesą tą kilpą išsitraukia suspynusios nytės begalinių ryšių, mazgų, barzdų, sietų, tinklų, dumblo, žolių, žuvų, moliuskų ir velnias žino ko. Nėr tokių sylų, kad ištraukti tuos tinklus, nėr tokių žirklių, kad iškirpt kokią tai prasmingą dalį. Lai tada guli baloj, vandenyne ir gyvavena tėkmėje visos tos gamos tos kalbų gamtos, o kai ko prireiks, tai ir pati išplauks, kaip kad iš žiniatinklio ateina žinia pagal užklausą paieškoje, tik tas visas tinklas gamtos visad online režime, o kompiuteris yra pats žmogaus kūnas, tik reikia suderinti programinę įranga ir gamas tų visų gamtos dažnių.

audrius rašė...

Ką esma tuom i esma.

Lietuviu trad'icinis nacionalinis valgis įtrauktas bankininko Antanuko Pavilgo(smetona) ir jo leišiškos aplinkos į mokyklinę švietimo programą prieš mažiau nei 80 metų hindenburgo sprogimo(9/11?) garbėj. Faktas kaip blynas, o įvykių liudininkai dar nevisi po velėna nuo karo, gyvenimo ar cepelinų.
Esminis klausimas: Tauta esti iš to ką es tautiečiai ar atvirkščiai, nors skirtumo kaip ir nėra jei dėmenis su suma sukeisi vietom. Iš to gaunas, kad lietuvių tautai dar nesukakojo amžius, nors cepelinai garantuotai artina tą amžių į trumpėjimą. Nacionalistinis ėdalas su komunizmo pavilgu ir todėl esame kas esame!
Pažiūrėkime į cepeliną iš mokslinės pusės ir ištyrinkime ji:
Sudėtis: 1.modifikuotas krakmolas naudotinas pramonėse kaip klijai, kaip maisto produktas nevartotinas, o dideliais kiekiais labai pavojingas sveikatai, nes užkiša glitimu kūno indus. 2.mirusi, nužudyta, negyva mėsa ar paprasčiau dvėslena. Kūno irimo produktas vartojamas maitėdų, galinčių išskirt daug stiprių rugščių biologinei kaitai, virsmui.
3. Prieskoniai(žolė, daržolėsvėlgė,,), vanduo. Valgymas ir gėrimas kasdieniniai žmogaus ar kitaip būtų duona kasdieninė kasti ir pavilgas, sunka, vanduo, syvynas, vynas, vundenėlis povalgio kastdieninio.

Ar daug povilgio ir valgio didžių von cepeline?
Dar amžiaus neturi nacija smetanskų litvinų, bet jau četverta karta eina, tad kokie šansai išlikt čiabūtai lietuvai, čia buviams lietuviams, kai ant svieto sunku be atrasti čia buvusių prabuvočių liekanų. Tauta nuo tau tą, man tą arba vergų banda su įdagais(x, križiuks, tau, tav, tauras, mark, brendas, čipas, pasas, pančiai,,,). Nacija iš vis nenaša ir neneša be dijews klijų su dvėsena nieko labo. NEGI NEGANA BŪTI ŽEMAITĖS PALIETAIS IR SULIETAIS LIETUVIAIS, LATVIAIS, LETAIS, LADAIS, LYDAIS, LITAIS, LITVINAIS, LETAIS, LADONIJAI, LADONITAIS IR PANAŠIAI LIETAIS?

Rusiški komentarai šviesiausi, kaip ir realybė, nes dabar yra smetonos amžius ir sovietų ltsr amžius su pančiais. Pasirinkimas nekokis: antanuko(gal labiau jo žmonos) su bankyrais pančiai ir komunistuojančių did'džių amono'ritu'alų'listų. O kur dabar esam ar būvam? Eugenijau, gal tu žinai?


http://rokiskis.popo.lt/2008/11/30/virtuvinis-nacionalinis/

audrius rašė...

Pro šį kalną tėvas į darželį vedžiojo mane, garlaiviu pro jį plaukiojom, po jo medžiais ant akmenų sėdėjom, bananus jo papėdėje valgėme ir dainas dainavom apsiverkę kai trispalvę kėlėm. Kiek kartų kopta į kalną, į pilį, nakvota, dievagota,,,,,
Šiandien važiuoju krantine, jaučiu kad kažkas netaip... O! Net sustojau... Pliks visas kalnas! Karas! Jo, karas, pirma mintis! Žemę grežią, sprogdina, vandenį nuodyja, miškų tik fasadai lieka, žžmonių pusė nebeliko, skola nežinia kam neatiduodama, grąžink permoka-še skolą, vaikus nuodyk arba atimsim, .... Cepelinai, cepelinai,,, kanalai užkišti, tik ant kalno pliko kelios žydaitės liko keliamos funikulieriaus. Kažkas nebeužlipa ant kalno nuo cepelinų ir sukauptų saikų bankuose, tad davai tiems neigaliesiems funikulierių in žemkalnį lipfti. Ar čia arabų pavasaris ataina su leninu, tfu, tai yra žemkalniu praplikusiu, kurs neša mums pavasarį pliką su arabų pasekom ir didžia garbe žemės kalnui, nes vargšelio per tuos parazitus apželusius visai nesimatė. Skuskim kušius ant lietuvos bo ataina iš vakarų pavasaris su kule apkulti medėjų. Kaip kokis tai lenkas garbus sakė, kad kultūra tai bemedė ir iškirto miškus, kaip palenkėje, tai yra landijoje lankų ir poliankių, bei didelių traktorų.
Keistas jausmas. Nebežinau ar man plaukus su kušiu nuskuto ir verčia dėtis uniformą su ševronais vaivos rykštės spalvų, ar tiesiog nukirto žalieji medegą atsinaujinančią į katilą vilniaus, kad sąskaita būtų mažesnė už kovą, ar čia ..... Bent sulą iš klevų nuleido kirtėjai...?
Miško kraujas tikras. Įdomu ar tikros kojos ir kraujas ant grindinio bostone, bo ston, ... Kraują žmonės tai tikrą priduoda į kraujo bank'es, įdomu kuo tas kraujas padės nukirstiems ir nukraujavusiems, juk kraujo netektį papildo fiziologiniu tirpalu, tai yra vandeniu. Jau svietui apokalipse? Plaukai vietoj, kvėpuoju, viskas puiku, žžmonės ir dykumoj, ir tundroj gyvena,,, Važiuojam!:)