2013-04-08

Simboliai

Žodis simbolis kilo iš dviejų graikiškų žodžių šaknų: σύμ- (sym- 'kartu') + βολή (bole 'metimas'). 

Pirmą kartą panaudotas homeriškame himne, skirtame Hermiui

Jame Hermis, pamatęs vėžlį, ištaria συμβολον ηδη μοι 'džiaugsmo simbolis man'.

Hermis.

Gal ne tas...

Tas!

Hermis (gr. Έρμης; krūva žyminčių akmenų) graikų mitologijoje – Olimpo dievas, Dzeuso ir Atlanto dukters Majos sūnus, senovės graikų gyvulininkystės dievas, piemenų ir kaimenių globėjas. 
Vėliau buvo laikomas Olimpo dievų pasiuntiniu, sielų palydovu į mirusiųjų pasaulį, prekybos, keleivių ir pirklių, taip pat vagių globėju.

Бог торговли, прибыли, разумности, ловкости, плутовства, обмана, воровства и красноречия, дающий богатство и доход в торговле, бог атлетов. Покровитель глашатаев, послов, пастухов и путников; покровитель магии, алхимии и астрологии. Посланник богов и проводник душ умерших (отсюда прозвище Психопомп — проводник душ) в подземное царство Аида. Изобрёл меры, числа, азбуку и обучил (чему?) людей.



Никто не мог превзойти Гермеса в ловкости, хитрости, воровстве и лукавстве.


Aveles ir piemenis, vadinas, vėliau numetė Hermis.

Metė gyvulėlius Hermis, sėdo prie gausybės rago:

Džiaugsmo simboliu jam vėžlys tapo


Štai jis, turtuolis:)


Kodėl toks vikriojo ir greitojo/apsukriojo Hermio džiaugsmo simbolis?

O vat todėl:)
P.S. Tačiau simbolis nuo ženklo skiriasi tuo, jog ženklas idėją vaizduoja gana tiesiogiai, o simbolis dažniausiai turi platesnę prasmę, jis gerokai turtingesnis asociacijomis (nuoroda ne mano:)) (tiek kultūriškai sąlygotomis, tiek asmeninėmis). 

Tai aišku, kad!

Argi "ženkle" rasi "balistiką"?

Ženklas:)

O vat jei nenorit būti apšauktas asocialiu, turit paskui kažką sektiprobably originally "follower," and related to sequi "to follow" ...

1 komentaras:

audrius rašė...

Cobbolis
Kabbala
...
Čia kažkas panašaus apie molio motiejų ar moliažmogio prikėlimą kabalistiniais meto'dais? Kobas, cob, gob,,, yra molio gabalas armuotas šiaudais ar dar kokiom pinavijom sudrėbtas iš gabalų, o bala, bolas, boulys, jobolas,, yra METAS, tai yra laikas kai ateina metas ir kalbos žženklų pagalba, bei užkalbėjimais ikvėpiamą gaja, gyvata į moliažmogį. Kiti turbut buratinus pasidirba, jei medėj gyvena, o jei medė iškirsta "svarbiems-didžiųniškiems" reikalams, tai belieka molis iš kurio zekųratai, babėlės su vavelėms drebiasi, a poto gaivinasi ganytojų bėblėjėmis ir iš to ra dalmūdijimo kalabomis!