2013-05-18

Paminklas kalbai



Gegužės 15 d. (trečiadienį) 10 val. Klaipėdos apskrities viešosios I.Simonaitytės bibliotekos Saulės laikrodžio kiemelyje atidengtas vienintelis pasaulyje paminklas kalbai.

.
Paminklą sudaro į granito plokštę įmontuotas bronzinis bareljefas su užrašu: „Praeivi, penkios baltų šeimos kalbos jau mirė, po tavo kojomis išnykę lietuvių kalbos žodžiai. Atmink ir gerbk savo kalbą“.
.

Toliau, take į biblioteką granitinės trinkelės, ant kurių iškalti prof. Danguolės Mikulėnienės surinkti išnykę lietuvių kalbos žodžiai.


Gal ir ne visai išnykę, neišnykę.

6 komentarai:

Vienuolis rašė...

Agentūrinė žiniasklaida visada meluoja, nebūna nė menkiausio pranešimo be melo. „Vienintelis pasaulyje paminklas kalbai“ — žurnalistė tai „pranešdama“ matyt nė nesiteikė pasidomėti, kiek tikrovišką teiginį tėškė visuomenei. Nereikia nė pasaulio, šitokio paminklo mintis nusižiūrėta, Marijampolėje paminklas lietuvių kalbai pastatytas (stačias) jau prieš kelis metus. Ir daugiau yra panašių.

O žodžių priberta be ryšio, be aiškios reikšmės, nevisaverčių, netgi jaustukų, ištiktukų. Rimto klausimo pavertimas vaikišku pasišaipymu.

Eugenijus Paliokas rašė...

Marijampolės paminklas pavadintas "Tautai ir kalbai", 2009-tais.

audrius rašė...

Amerikoje yra paminklas četveriomis kalbomis ir daug kitur paminklų kalboms, raidėms, garsams, tačiau šitas paminklas yra ne pažintinis, šlovinantis, o nekrofilinis-pesimistinis-depresinis-pinigaplovinis-žurnalafobinis ir panašiai. Čia panašiai kaip, -partija skazala, deneg dala, trubu dala, prikaz ispolniaj! Tuo labiau kalbų žinija yra prie labiausiai slepiamų ir uždarų mokslo šakų, nes kitaip juodos avys iš baltų lankų išlakstis. Kartoju:
JUODOS AVYS IŠ BALTŲ LANKŲ IŠSILAKSTYS! Tam ir paminklas, juk dabar daug senuku ir netik sau kapus, grabus, paminklus gyvi ruošia. Nekrofilija, trapezija, lavonojedija ir ttt yra realiųgijų mada. Gamta(fizika) yra tokia, kad megalitinis masyvas su ženklais traukia į tai. Kaip pavyzdys žmogus surentęs sau paminklą yra traukiamas su visa gimine po tuo paminklu.

audrius rašė...

Gal būti, kad žžodžiai paberti be ryšio ir turi ryšį su tuo, kad ir būtų beryšio, nes beryšio nieks net piršto nepajudina, o čia ryšys svarbus. Gal atsiras šviesuolis jį atrasti, iš tirinėti, o jei ne tai ateis metas kai tiesa išlys ir nutrauks tuos slaptus ryšius. BALTOS IR JUODOS AVYS TYRUOSE IŠTIRPS....!?

Eugenijus Paliokas rašė...

Klaipėdoj žmonės pasistengė dėl mūsų kalbos, ir mes pasistenkim, vietoj tarptautinių įrašykim prasmingus lietuviškus žodžius.

audrius rašė...

Kam sodas, sad, sodybos, ratas jėgų sodų,,, , o kam tik sargauti, gardą saugoti, apsauga rajonui sodybų kur dievas su vaikais gyvena ir iš kurio netikėliai išvaromi. Netikėliai išplito užsikodavo, gardais ir zoborais, zamkais pavergė žemę, o sodininkus su sodiečiais baudžiauninkais ikinkė, pasiskirstė sodą su medžiagomis į dvarelius ir vardu, brendų, trendų, tautų, markų, landų, mazgų, torų, talmudu, zakonų, kanu, kantonų ir tt ir ttt. Viską ką turim ir kas galvojam, kad esam yra kurinys 1000 ar 2000, o gal 600 ar tik 300 metų. Kažkaip jaučias, kad ir prusija su savo "baltiškais prūsais" kurinys naujakurių perėmusių žemes su žmonėmis savo valdon, aišku dauguma buvo kadaise parduoti, modifikuoti, sukryžminti su kitais galais ir vėl grąžinti iš kur buvo išplėšti.
Kaip galėjo būti prūsai, o poto tik pist ir nebėra nei prūsų, nei kalbos, nors šalia lietuviai prusijos žemėse gyvuoja genociduojami įvairiais būdais, bet vistiek 500 šimtus metų sudaro pagrindą liaudies ir net švabai, bei kitokie atvykėliai, priversti mokėti lietuvių, vardus lietuviškus pasidirbti, tapti lietuviais - lietuvos
šviesuomene.

http://www.aidai.us/index.php?option=com_content&task=view&id=1677&Itemid=167