2015-04-23

Ar buvo Lietuva okupuota?

Lenkijos užsienio reikalų ministerija ketvirtadienį pranešė, kad JAV žvalgybos tarnybos vadovas Lenkijos ambasadoriui JAV teigė apgailestaujantis dėl išsakytų pastabų, neva Lenkija prisidėjo prie nacių vykdyto holokausto, skelbia „Reuters“.
Federalinio tyrimų biuro (FTB) direktoriaus Jamesas Comey pastabos, kurias praėjusią savaitę išspausdino amerikiečių laikraštis „Washington Post“, Lenkijoje sukėlė pasipiktinimo audrą ir žiniasklaidos bei politikų pasmerkimą.
FTB vadovo straipsnyje buvo rašoma: „Vokietijos, Lenkijos, Vengrijos ir daugelio kitų vietovių žudikai ir jų bendrininkai nemanė darantys kažką blogo. Jie įtikino save, kad elgiasi teisingai ir daro tai, ką privalu daryti“.
Lenkija įsitikinusi, kad ši pastraipa daro klaidingą prielaidą, kad ji buvo nacių bendrininkė, vykdant žydų genocidą Antrojo pasaulinio karo metu.
„Aš apgailestauju, kad susiejau Vokietiją ir Lenkiją, ... kadangi Vokietija įsiveržė ir okupavo Lenkiją“, – nurodoma J. Comey laiške, skirtame Lenkijos ambasadoriui JAV.
FTB vadovas teigė, kad Lenkija nesusijusi su nacių taikytais žiaurumais ir pridūrė apgailestaujantis, kad straipsnyje įvardijo tam tikras šalis.
Vokietija tada Lietuvą okupavo ar neokupavo?



Komentarų nėra: