2015-06-08

Gruzijos prezidento pilietybė

Visi supranta, kad M. Saakašvilis ir toliau išlaikys įtakingas pozicijas Ukrainos politikoje, (su jo žinia buvo paskirti ir visi gruzinai Ukrainos valdžioje), bet jo naujos pareigos nekels tiek įtampos tarp Ukrainos ir Gruzijos. Tbilisis nemato problemų, sužinojęs apie M. Saakašvilio darbą Odesoje.
Tiesa, dabar jau M. Saakašvilis turėjo priimti Ukrainos pilietybę. Bet šiame žingsnyje nematė jokių problemų jau ir pats M. Saakašvilis. Jis nedelsdamas atsisakė Gruzijos pilietybės, dar pareiškęs, kad taip bus geriau, nes Gruzija dabar turės daug labiau apribotas teises persekioti jį savo šalyje dėl jam inkriminuojamų nusikaltimų.

Pilietybė...


Nors visiškai buvo laukta, kad M. Saakašvilio paskyrimas gali sulaukti papildomų įtampų Ukrainos santykiuose su Rusija, kas ir atsitiko bei, kad šios įtampos gali persikelti ir į didžiulę rusakalbių bendruomenę Odesoje, vis dėlto, manoma, kad paskui M. Saakašvilį gali sekti daugiau mažiau rimtos ir Vakarų šalių investicijos.
Tai turėtų nuimti visokias kalbas dėl jo paskyrimo į šį daugiatautį Ukrainos miestą.

Beje:


Reformų tarybos nariams atsisakyti savo šalies pilietybės nereikėjo, kaip tą turėjo padaryti tapusieji ministrais.
Todėl šioje taryboje sutiko dirbti ir buvęs Lietuvos premjeras Andrius Kubilius. Tiesa, kai kurie politikai, kaip JAV senatorius Džonas Makeinas to atsisakė, motyvuodami tuo, kad jiems tai daryti neleidžia savo šalies Konstitucija.


Komentarų nėra: