2016-01-20

Pensininkų teisės - Strasbūre

2016-01-20 13:45
Prieš porą savaičių iš Anglijos į Lietuvą sugrįžusi 61 metų vilnietė Ona Rimkienė trečiadienio rytą skubėjo į Vilniaus apygardos administracinį teismą. Moteris pasipiktino šiuo metu gaunama senatvės pensija – 190 eurų.
(Kiek kartų lietuviška pensija mažesnė?)

Ji aiškino, kad iš šios sumos neįmanoma pragyventi, žeminamas jos orumas, ir reikalavo beveik dvigubos pensijos.

32 metų darbo stažą turinti ir Lietuvoje administracinį darbą dirbusi Ona teisme prašė padidinti pensiją beveik dvigubai – iki 348 eurų. Pagal moters skaičiavimus, ši suma leistų pasirūpinti elementariu maistu ir sumokėti už būstą, kuris yra Šeškinėje.

Trečiadienį Vilniaus apygardos administraciniame teisme buvo nagrinėjama pirmoji tokia byla dėl senatvės pensijos dydžio atitikties Europos standartams.

„Mane žeidžia 190 eurų pensija. Sumenkėjo mano savivertė, jaučiu baimę ir planuoju nusižudyti“, – paklausta advokato, kaip jaučiasi, teismo posėdyje tiesiai rėžė Ona.

Pensininkė teismo posėdyje pateikė pažymas apie sumokėtus mokesčius už šildymą, elektrą, vandenį, telefoną, kitas išlaidas. O.Rimkienės skaičiavimais, atskaičius mokesčius ir išlaidas vaistams, jai maistui vienai dienai lieka 1 euras 40 centų, o už tokią sumą neįmanoma išgyventi.

Teismo posėdyje moteris vardijo sumas, kad už gruodžio mėnesį gavo sąskaitą už šildymą ir karštą vandenį – 90 eurų, kitos paslaugos – 16 eurų, kabelinė televizija – 12 eurų, šaltas vanduo – 4 eurai, elektra – apie 14–18 eurų. Pasak jos, sudėjus visus mokesčius ir telefono išlaidas, per mėnesį išėjo 145 eurai, o dar reikia ir vaistų. Viską susumavus jai maistui lieka 42 eurai.

„Man atrodo, kad net šuns už tokią sumą neišlaikysi. O kur dar apsikirpti, namų valymas, nueiti kartą per mėnesį į teatrą ar kiną? Oriai gyventi nėra galimybių. Čia peržengtos sveiko proto ribos“, – su ašaromis akyse, bet ryžtingai žodžius teisme dėliojo Ona.

Pensininkė sakė Lietuvoje dabar liksianti gyventi visam laikui: „Mano šalis, mano gimtinė, kuriai atidaviau gražiausią gyvenimą.“

Jaunoji "Manheteno ryto" rašinio autorė: užsigeidė!

Pensininkės advokatas Stanislovas Tomas sakė, kad Europos žmogaus teisių teismas (EŽTT) savo bylose yra nustatęs, jog pernelyg maža senatvės pensija pažeidžia žmogaus teisę į orumą ir yra žeminantis elgesys. Lietuvos įstatymuose nėra nustatyta, kad pensija gali būti padidinta tuo pagrindu.

„Iš tikrųjų šita byla bus pralaimėta. Lietuvos teismuose bylinėtis nėra jokių šansų. Vienintelis teismas, kuris gali kuo nors padėti, – Europos žmogaus teisių teismas. Tik yra formalumas, reikia pereiti Lietuvos teismus, bandyti kreiptis į nacionalinius teismus prieš einant į Strasbūro teismą, todėl tai ir darome“, – po posėdžio teigė Onos advokatas.

Prieš 13 metų:

2003 m. liepos 3 d
Nusivylęs Lietuvos teismais klaipėdietis pensininkas Eugenijus Stasytis teisybės ketina ieškoti Žmogaus teisių teisme Strasbūre. Taip jis sako tvirtai nusprendęs po to, kai Vyriausiasis administracinis teismas dar birželio pabaigoje galutinai atmetė jo apeliacinį skundą.

Teismų maratoną E. Stasytis pradėjo, norėdamas iš Valstybinio socialinio draudimo fondo ("Sodros") Klaipėdos skyriaus prisiteisti kiek daugiau nei 6 tūkst. litų jam neišmokėtos pensijos.

Tačiau birželio mėnesį Vyriausiasis administracinis teismas vyriškio apeliacinį skundą galutinai atmetė ir paliko galioti jam nepalankų Klaipėdos apygardos administracinio teismo sprendimą.

Teismas tai motyvavo tuo, kad dirbantiems pensininkams palankus Konstitucinio Teismo nutarimas galioja tik į ateitį ir neturi atgalinio veikimo galios.

Paskutinė pensininko viltis atgauti pinigus - Strasbūro teismas.
Pensininkai...
Kiekvienam
-
savo?
O kur
jaunimo teisės?

P.S. 
2016-01-20 15:49
46.36.71.65 LTU

193 TAIP

visiems mažos pensijos , visi norime didesnių , ji išdirbo Lietuvoje 32 metus , man išdirbus 43 metus yra 243 eur., vargstame , skurstame , spaudos užsisakyti neišgalime , apie kokią orią senatvę dar gali eiti kalba , egzistuojame , būna anūkų gimtadienis , gėda , nieko gero negali nupirkti , niekas neprašo , bet pats blogai jautiesi . Ponia dar gaus pensijos iš užsienio , manau ji bus ori , o mes taip ir baigsime savo gyvenimus skaičiuodami centus , tokiais mus padarė mūsų valstybė , o po teimus tampytis , neturime lėšų
2016-01-20 15:49
80.175.184.122 GBR

192 TA BAISIOJI EMIGRACIJA

suteike Onutei ne tik pasitikejimo savimi bet ir ziniu kad nebutina senatveje sedeti ir tenkintis numestais grasiais.Neskatinu cia nieko, tiesiog didziuojuosi sia senole. Sekmes!


Komentarų nėra: