2016-06-27

Bankexit

Lietuvoje seniai galioja įstatymai, įpareigojantys bankus ir kitas mokėjimų įstaigas informuoti tarnybas apie mokėjimų kortelių savininkus ir įtartinus jų sandorius.

Tačiau panašu, kad viena institucija turi duomenis apie absoliučiai visus kortelių savininkus ir jų atliekamas operacijas, nesvarbu, kiek jie turėtų pinigų ir ką su jais bedarytų.

„Vadovaudamiesi Pinigų plovimo ir teroristų finansavimo prevencijos įstatymo 7 str., prašome pateikti duomenis apie visus klientus, kuriems buvo išduotos „Paysera Visa“ kortelės (vardas, pavardė, asmens kodas/gimimo data, dokumento numeris, dokumentą išdavusi valstybė, kortelės numeris, išdavimo data).

Taip pat prašome pateikti informaciją, ar galima naudojantis „Paysera Visa“ kortele atlikti grynųjų pinigų įnešimą ir išėmimą, jei taip, prašome nurodyti operacijų limitus, kokie buvo išėmimo ir įnešimo grynaisiais pinigais srautai, jei ne, prašome nurodyti pavedimų kredito ir debeto apyvartas“, – tokio rašto neseniai sulaukė viena įmonė.

„EVP International“ teisininkė Julija Šlekonytė neslėpė nuostabos dėl tokio institucijos rašto.

Kodėl?

Ko stebėtis?
Kitkas įdomu ir svarbu.

1. DELFI
pasiteiravo didžiausių šalies komercinių bankų „Swedbank“
ir SEB,
ar iš jų taip pat reikalaujama pateikti duomenis apie visų kortelių savininkus ir jų atliekamas net menkiausias operacijas.

Tačiau tiesaus atsakymo jie nepateikė.*

2. „Paysera“ nėra mokėjimo kortelių turėtojų mokėjimo paslaugų teikėjas, duomenų savininkas, tad jų pateikti teisiškai
negali. Jie turi kreiptis į Didžiojoje Britanijoje** registruotą*** finansų įstaigą su prašymu pateikti tokius duomenis, bet net ir tokiu atveju tam turi būti pagrindas“, – įsitikinusi J. Šlekonytė.

Brexit.

Bankexit.*

* Klausimas itin paprastas:

Bankinė sistema žino visus savo klientų sąskaitų reikalus ar jų nežino?

** :))****

*** Po Brexit - kaip tik.

**** Tai kvaili britai:))))))))





1 komentaras:

Zenonas rašė...

Neužteko, kad į Pay Sera nusiųsčiau paso kopiją. Dabar jau (t.y. pernai) pareikalavo prisistatyti asmeniškai - grūstis į Mėnulio berods gatvę (kuri net neturi pradžios, nei pabaigos - namais užstatyti galai - teko paklaidžioti). Dėl kažkokio sumauto šimto tūkstančių. O seimo nariams matyt net dėl milijonų netenka kvaršinti galvų, važinėti į Seišelių (Šešėlių) salas. Bet finansiniai mulkiai tuo neapsiriboja - sūnus klausė, ką daryti dėl sukauptų keliolikos bitkoinų - finansai reikalauja mokesčių. Paaiškinau - "velnias gi liepė juos deklaruoti. Tuoj pat pervesk į kitas pinigines. Paaiškinsi - "skolas grąžinau už vaizdo plokštes ir kompus". Mat jos reikalingos matematinėms grandinėlėms-lenciūgėliams skaičiuoti.
Ir kitiems patariu: be atskiro suasmeninto reikalavimo nieko nedeklaruokit. Net atominės bombelės menkiausios. Nei gramo plutonio, nei urano. Aš pvz.: turėjau apie kilogramą deuterio (šaltosios branduolių sintezės tyrimo tikslais), ir kraustantis iš buto pamečiau - gaila, tai keli tūkstančiai jevrų. Jei būčiau valdžiai deklaravęs - paskui visą gyvenimą turėčiau aiškintis - ar nepardaviau atominiams teroristams ar liaudies demokratinei (kokių tik iškreiptų demokratijos formų neprigalvoja) Korėjai - arba Guantanamo kalėjimuose pūčiau.