2016-07-14

Gediminaičiams - 700

Gediminaičių dinastija – ilgiausiai valdžiusi Lietuvos didžiųjų kunigaikščių dinastija. Lietuvoje Didžiaisiais kunigaikščiais Gediminaičiai buvo nuo 1315 ar1316 m. iki 1572 m., kai nepalikęs palikuonių mirė paskutinis šios dinastijos valdovas Žygimantas Augustas.
Kartu Gediminaičiai valdė ir daug Rusios kunigaikštysčių, kur pamažėle pakeitė Riurikaičius. Viena Gediminaičių dinastijos šaka – vad. Jogailaičiai, buvo ir Lenkijos, Čekijos bei Vengrijos karaliai.
Gediminas**,  vos atėjęs į valdžią (1316 m.; galimas dalykas, po tais metais įvykusio dinastinio perversmo), ėmėsi diplomatijos bei karinėmis priemonėmis stiprinti ir plėsti LDK...

** Gediminas (~1275-1341) – pirmasis (?) Lietuvos didysis kunigaikštis iš Gediminaičių dinastijos***. ~1295(?)-1316 m. – LDK submonarchas (ar bent jau Žemaičių kunigaikštis), 13161341 m. – LDK.

*** Žygimantas LiuksemburgietisŠventosios Romos imperijos imperatorius****, moteriška linija buvo Gedimino palikuonis (per jo dukrą Aldoną).

1410 m
jis išrinktas Šventosios Romos imperijos imperatoriumi vietoj nuversto jo brolio Čekijos karaliaus Vaclovo IV

Po Žalgirio* Europą** valdė Gediminaičiai

* Po Žalgirio:

nuverstasis Vaclovas IV-sis buvo Žygimanto Liuksemburgiečio brolis, jo motina buvo trečioji Šventosios Romos imperatoriaus  Charles IV  žmona  Anna von Schweidnitz, o Žygimanto Liuksemburgiečio motina buvo ketvirtoji Chales IV žmona, Elizabeth of Pomerania, the granddaughter of King Casimir III of Poland, and the great-granddaughter of the Grand Duke of LithuaniaGediminas 

** Kalbu apie eurių palaipsniui 
užvaldomą Lietuvą***.

*** Lietuva  po smėlio.

Komentarų nėra: