2016-08-24

Tolerancija

Šiandien vienas jaunikaitis man aiškino, kad lietuviai ir LDK garsėjo savo tolerancija.

Kurie
iš jų?

Kuri visuomenės dalis
buvo tolerantiška?

toleráncija sf. (1) DŽ, NdŽ, TrpŽ, LTEXI343, tolerañcija (1) KŽ; L, Rtr
1. kito žmogaus nuomonės ar įsitikinimų gerbimas, pakanta: Iš didelės dvasinės kultūros kyla ir didelė tolerancija; netolerancija yra tam tikro dvasinio ribotumo arba skurdo reiškinys rš. Jo galvojimas buvo pagrįstas giliu žmoniškumu ir tolerancija kitų žmonių nusistatymui Pt.
2. tech. didžiausias gamyboje leistinas nukrypimas nuo reikalaujamo dydžio: Skirtumas tarp didžiausio ir mažiausio ribinio matmens vadinamas tolerancija rš. Aplinkos faktorių limituojantį veikimą nusako tolerancijos dėsnis rš.

Kokio galo šiais Laisvos Lietuvos laikais šitaip
toli nusi+toleravom?

Net nebejuokinga...
P.S. Tolerancija cheminėms medžiagoms (medikamentams, narkotinėms medžiagoms) – reiškinys, kai ilgiau vartojant medžiagą, organizmo reakcija į tą medžiagą mažėja. Žmogui susiformuoja daug efektyvesnė „gynybinė“ sistema vartojamai medžiagai. Jo ta medžiaga nebeveikia taip stipriai kaip veikdavo anksčiau ar kaip tokia pati dozė veiktų kitus. Tolerancija paprastai išnyksta ilgesnį laiką nevartojant tos medžiagos. Kai kurioms medžiagoms tolerancija neišsivysto, kitoms (kaip heroinui) ji vystosi labai greitai.
Jei žmogui vystosi tolerancija ir jis patiria psichologinę priklausomybę ar fizinę priklausomybę, kurių negali ar nenori nugalėti tuo pat metu tai gali būti labai pavojingas derinys. Taip elgiantis, paprastai norint pasiekti tą patį rezultatą, pasirenkama vis didesnė dozė. Kitas pasirinkimas – nutraukti vartojimą mažiausiai mėnesiui ir palaukti kol tolerancija praeis.
Pats pavojingiausias dalykas, susijęs su tolerancija yra tai, kad tolerancija veikia ir mirtiną dozę. Žmogaus kuriam išsivysčiusi stipri tolerancija vidutinė vartojama dozė gali net viršyti eiliniam žmogui mirtiną dozę. Todėl kai įjunkęs į narkotines medžiagas žmogus be specialistų pagalbos mėgina nutraukti vartojimą, o po kelių savaičių nevartojimo galiausiai palūžta ir vėl suvartoja tiek kiek jam anksčiau buvo įprasta (neįvertinant sumažėjusios tolerancijos), tai gali baigtis mirtimi. Toks reiškinys labiausiai būdingas opiatams – morfinuiheroinuiaguonų ekstraktuiopijui.

:))

O kaip su tolerancija 
palūkaniniams pinigams?

Komentarų nėra: