2017-01-22

Kai kas Vilniuje apsisaugojo

Kas gi tokie Vilniuje apsisaugojo tomis tvoromis*?

1. Vyriausybė.
Stulpus aplink Vyriausybę užsakęs įrengti Vadovybės apsaugos departamentas (VAD) atsitvėrė tylos siena – esą tai slapta informacija.

Slapta informacija yra ir tai, iš kelių variantų buvo išrinktas projektas, kuris buvo įgyvendintas, nepavyks sužinoti, kodėl kiti projektai buvo atmesti, kiek jų buvo.

VAD nepaaiškino ir nuo ko apsaugoti skirti stulpai, kiek kainavo projekto įgyvendinimas.

2. Žydų sinagoga (syn + agogos).

S.Levinas prisiminė, kaip kartą skrisdamas iš Izraelio į Vilnių jo kaimynas visą kelią piktinosi, kaip saugumo patikra Ben Guriono oro uoste pažemino jo žmogiškąjį orumą. Pakeleivio neįtikino, kad tai buvo padaryta dėl jo paties saugumo. „Todėl atsiprašome tų, kuriuos įžeidžia spygliuota viela. Žinau, jog jokie argumentai neįtikins, kad tai buvo padaryta dėl visų saugumo, kaip neįtikino ir mano kaimyno lėktuve“, – pabrėžė S.Levinas.

LŽB visas tradicines judėjų šventes sutinka sinagogoje. Su mumis drauge švenčia ir svečiai: užsienio šalių ambasadoriai ir LR vyriausybės bei Seimo nariai. Mes aktyviai bendradarbiaujame su Europos Sąjungos visuomeninėmis organizacijomis, kurios rūpinasi pasaulio žydų bendruomenių saugumu. Vilniaus Choralinėje sinagogoje pagal jų rekomendacijas sukurta saugumo sistema ir toliau tobulinama. Sinagogas Europoje saugo ginkluoti profesionalūs saugos tarnybos darbuotojai**.

3. Vokietijos ambasada.
Nors iš pradžių kritikos strėlės buvo nukreiptos ir į savivaldybę, sostinės valdžios atstovai kratėsi atsakomybės, pareikšdami, jog dėl projekto reikėtų kreiptis į Vyriausybės kanceliariją, kuri įgyvendina Europos Sąjungos saugumo reikalavimus. 

Iš tiesų panašių stulpų jau galima pamatyti ir Vilniuje, jie įrengti aplink Vokietijos ambasadą V.Kudirkos ir Z.Sierakausko gatvių sankryžoje. 

Kad jie tikrai skirti saugumui, jau teko įsitikinti, kai posūkio neįveikęs automobilis įsirėžė į juos.

Na va, vilniečiai - Vilnius-2017 jau ir apsaugotas:)
Vilnius!

* Nieko naujo: tora...
** European governments are providing armed security for synagogues and Jewish institutions following numerous fatal terror attacks.

Kas moka už Vilniaius sinagogos ginkluotą apsaugą?

Komentarų nėra: