2017-02-05

Regis, nuobodu nebus

2017 m. vasario 2 d. 21:53, Vytautas Padlipskas 
rašė:
Panašu kad po JAV Barako Brežnevo laikmečio Danius Trumpas amerikoje daro revoliusiją. Tai net labai idomu. 

---------- Persiųstas laiškas ----------
Nuo: Pranas Valickas
Data: 2017 m. vasario 4 d. 23:39

Tema: Re: Ateitis
Kam: Vytautas Padlipskas


JAV nuo pat įkūrimo beveik be perstojo kariauja ir dažnai net po kelis karus tuo pat metu.
Iš pradžių visas užgrobtas teritorijas prijunginėjo prie savo valstybės ir taip tapo viena didžiausių. Vėliau užkariautose teritorijose statė marionetines vyriausybes, kurias vadina "nepriklausomomis ir demokratinėmis". Dabar Trumpas pradeda statyti sieną su Meksika - bijo meksikiečių. Sienos statymas tai jau gynyba. Kol galėjo pulti ir puolė, tai nereikėjo jokių sienų, nes jos tik būtų trukdžiusios. Akivaizdu, kad JAV išseko ir pereina į gynybą. Bet tai dar nereiškia, kad jų agresyvumas sumažėjo. Krepšinio terminais sakant Trumpas ima pertraukėlę arba angliškai "taim-autą". Kaip žinome, Treneris pertraukėlę ima ne norėdamas pasiduoti, o atvirkščiai - jis nori sustyguoti žaidimą ir laimėti.

Ką laimėti nori Trumpas imdamas pertraukėlę? Visą laiką JAV iš visų reikalavo naikinti muitus ir kitas kliūtis JAV kompanijų veiklai. Išsireikalavo. Gavo ko norėjo. Prasidėjo globalizacija. JAV korporacijos įsigalėjo visame pasaulyje.
Ir prasidėjo - nors korporacijų galvos sėdi Amerikoje, bet gamyklas jos iš JAV perkėlė į pietryčių Aziją - Kiniją, Korėją, Taivanį, Malaiziją, Tailandą, Singapūrą, Vietnamą, o taip pat pietų Aziją - Indiją, Bangladešą, Indoneziją. Korporacijos labai pralobo, bet mokesčių į JAV biudžetą praktiškai nemoka; JAV viduriniosios klasės, o ją sudaro beveik vien baltieji, pajamos stipriai sumažėjo ir mažėja nuolatos metai iš metų nuo 197X -tųjų; bedarbių gyvenančių iš pašalpų vien oficialiais duomenimis virš 40 milijonų, o kur jų šeimos nariai? Teoriškai rodės, kad globalizacija yra superprojektas ir kad jankiai su savo "world-wide" (t.y. per visą žemę) užmojus turinčiomis kompanijomis užvaldys visą pasaulį, bet netikėtai globalizacija smogė pačiam imperijos branduoliui - Amerikai. JAV smunka, o Azija labai sparčiai kyla, nes labai kantriai ir beveik už dyką dirba. Labai atsilikusi Kinija per 30 metų ne tik pavijo Ameriką, bet ir aplenkė. Pasirodė, kad Amerikai nepakanka vien tik dolerius spausdinti, kaip iš pradžių buvo manyta, kad reikia ir kitus darbus dirbti, nes Kinija jau sukūrė Tarptautinio Valiutos Fondo ir Pasaulio Banko analogus ir pradėjo pasaulinėje prekyboje vietoj pasaulinės valiutos dolerio įvedinėti savo juanį. Ir, turėdama didesnę gamybą nei JAV, būtinai įvęs. Tada žlugs ne tik doleris, bet ir JAV išnyks - kaip TSRS. Todėl Trumpas ir rėkia ant viso pasaulio, kad jis sugražins gamybą į JAV, Kinijos ir kitų azijiečių prekėms įvęs muitus, visi amerikiečiai gaus darbą ir Amerika vėl bus stipriausia pasaulyje. Tokia jo programa.

Jei Trumpas darys taip kaip kalbėjo per rinkimų agitaciją, tai jis privalės įvęsti muitus, nes Amerikoje darbo užmokestis yra daug daug didesnis negu Azijoje ir todėl gamyba Amerikoje yra brangesnė - todėl, kad Amerikos gamintojai galėtų pelningai dirbti, muitai yra būtini. Bet tada numirs laisvoji rinka, o ji yra Europos Sąjungos pagrindų pagrindas. ES valstybės irgi bus priverstos įvedinėti muitus. Šiom dienom vykusiame ES šalių vyriausybių susitikime Maltoje D.Tuskas kalbėjo, kad JAV siūlys Europos valstybėms dvišales prekybos sutartis daug palankesnėmis sąlygomis nei prekybos sutartys per Briuselį. Bet tuomet iširs ir taip labai abejotina ES narių vienybė, nes kam reikalingas tarpininkas Briuselis, jei tiesiogiai prekiauti su JAV be jo yra naudingiau. Tai viena, o kita - JAV įvedus muitus sumažės ES-o užsienio prekybos apimtis ir ypatingai Vokietijos. Tada Vokietijai pristigs pinigų mokėti Rytų Europos demokratams dotacijas, o pastarieji negaudami pinigų iš ES-o praras bet kokį interesą būti jo nariais. Nusmukus prekybai Euras kaip valiuta turės labai didelių sunkumų - prognozuoja net jo žlugimą. Žodžiu Europos Sąjungai iškilo labai realus subyrėjimo pavojus.

Taip, teisingai, Trumpas bando daryti, bent jau pažadėjo, revoliuciją Amerikoje ir ji vadinasi "Naujoji industrializacija". Jei jam pavyks atlikti industrializaciją, tai Amerika iš tikrųjų gali vėl tapti galingiausia pasaulyje. Jo šūkis taip ir skamba "Padarykime Ameriką vėl galingiausia pasaulyje". Tada amerikiečiai vėl pradės visus pulti. Panašiai kaip jūroje bangos ritasi į krantą - matome, kaip viena banga jau išseko ir ima ristis atgal, bet jei Trumpui revoliuciją pavyks padaryti, tai neišvengiamai atsiris kita ir gal būt dar aukštesnė, ir daugiau nušluos. Ne veltui ima "taim-autą". O jei industrializacijos padaryti nepavyks, tai patys amerikiečiai prognozuoja, kad gali kilti pilietinis karas, nes reikės nuleisti garą ir kai kam skalpus nuimti. Nesvarbu kaip ten bebūtų, bet rodos, kad nuobodu nebus.

Komentarų nėra: