2017-05-09

Smegenų plovimas, argi ne?


actual

Middle English actualactuel (active), from Old French actuelactual, from Late Latin actualis (active, practical), from Latin actus (act, action, performance), from agere (to do; to act) + -alis (-al).

actual - faktinis... 


būdvardis
existing in fact; typically as contrasted with what was intended, expected, or believed.
the estimate was much less than the actual cost
sinonimai: realtruegenuineauthenticverifiedattestedconfirmeddefinitehardplainveritableexistingexistentmanifestsubstantialfactualde factobona fidehonest-to-goodnessreal live
existing now; current.
using actual income to measure expected income



"Tarptautininkai" lietuviakalbiams reikalą "pašvelnina" lyginant su anglakalbių to paties žodžio supratimu:

Aktualus

aktual|us, aktuali kuriuo nors metu svarbus: Aktualus reikalas. aktualiai prv. aktualumas.

Matot: skaitytojų nuomonė nebesvarbi (jei žodį suprantam lietuviškai) - ją tiesiog ištrynė (dabar jau žodį suprantam angliškai, vakarietiškai).

Pridurti du dalykus derėtų:

1. Vakaruose "tarptautinių žodžių" žodynų nėra.

2. Ištrynė tie, kam priklauso DELFI.

Manot, ne vakariečiams?

Šiaip ar taip, komentarų neliko, o straipsnis liko - atitinka anglišką "actual" supratimą, o lietuviakalbiai turėtų susiprasti, kad jame dėstoma nuomonė svarbi, priešingai, negu skaitytojų nuomonė.

Štai kokia tiesa dėstoma straipsnyje:

Juk pervesti pinigus galima be bankų, o skolintis įmanoma iš tarpusavio skolinimosi platformų. Kauno technologijos universiteto Ekonomikos ir verslo fakulteto profesorius Rytis Krušinskas teigia, kad anksti kalbėti apie bankų eros pabaigą, rašo „Savaitraštis Kaunui“.

Jei tik bankai ras būdą, kaip prisitaikyti prie klientų poreikių, viskas gali greitai pasikeisti. Sunku pasakyti, kas tada atsitiks su „fintech“ įmonėmis“, – sakė mokslininkas.


Lig šiol nerado būdo?

Toliau dar įdomiau:

Man, kaip paslaugų vartotojui, taip pat keista, kad už pinigų įnešimą reikia mokėti, bet už pinigų saugojimą taip pat tai reikia daryti. Bankai yra sukaupę daug pinigų, investiciniai projektai stringa, kur dėti pinigus? 

Geras pavyzdys yra Vokietijos vyriausybės obligacijos su minusinėmis palūkanomis. Bankai skolina Vokietijos vyriausybei bei, tam tikra prasme, primoka už tai. Tai – pinigų saugojimo kaštai. Bankai ieško, kaip patirti mažesnius nuostolius, o ne kur gauti didesnį pelną.

Kokia logika, koks vargšų bankų gynėjas:)

Aktualus - lietuviakalbiams.

Ar tikrai???









Komentarų nėra: