2017-05-24

Mančesterio Ubagai

×ùbagas (s. l. ubog, brus. yбoг) sm. (3b), -ė sf. (1) K, NdŽ, (1) K, BS149,188, NdŽ, Krš, Eig, ubãgė (2) NdŽ, Slnt, ubagė̃ (3bSch189, NdŽ, KŽ, Skr
×ùbagas sm. (3b)
1. Skr, Snt Šn likusi neišarta ar neišakėta vieta arime, vogis: Daug ubagų̃ pridarei – nemoki art Kt. Laikyk tiesiai žagrę, kad nepadarytum ùbagą Grš. Koks čia tavo, berne, arimas: vieni ubagai̇̃ Alvt. Žiūrėk, vaike, akėdamas nepalik ubagų̃ Ig. 
^
 Kaip šią žiemą visus ubagus maitysi? (juokiamasi iš prasto artojo) N. Jeigu tvora, tai be spragų, jeigu arimas, tai be ubagų (apie tvarkingą šeimininką) Apž1895,17(V.Piet).
2. Slk, Dl, Rk snarglys: Žiūrėk, tau iš nosies ùbagas lenda – nusišluostyk! Ds. Vaikuo ùbagiukas lenda iš nosės End. Leisk leisk, pamatysi, ištrauksu ùbagą Grdm. Ùbagas naktuja, kojos kyši Švnč.
3. Kv, Jdr primazgytuvė: Pry ùbago prymazgo [apmatus] ausdamos Pj. Toks storas ùbagas, argi tiks bovelniniam audekluo? Up. Paleisk ùbagą, jau visai baigiu aust Skr. Susivėrusi audimą nora praausti. Sako: – Aš su ùbagu nenakosu Grdm.
4. LKAI132(Smln) staklių velenas: Ùbagas pasidarė storiausis nuo milo Krp.
5. sing. valgis iš įmaišytos į vandenį kopūstų rūgšties, svogūnų: Kokis čia valgis – prisdarė ubago ir prišnerkštė su bulbom Vlk.
6. toks kortų lošimas: Tokiem lošikam tai tik ùbagas ir lošt Šlvn. Seniausiuose čėsuose mūsų tėvai apie kortas nieko nežinojo, iki šiol nuo vokiečių tokius lošimus išsimokino kaip šopskupas ir ùbagas Cp. 
|
 Eisim ùbagą aklą Lnkv.
7. Čb kūlimo spragilais ritmo nusakymas.
×ubagas, -a (-i(sl.) adj. KN117, FrnW neturtingas, skurdus, vargingas, prastas: Ir dvasė est mano linksma, jog [Dievas] manimi pasimėgo kaip sava ubaga merga 169. [Viešpatis] neužumiršt šauksmo ubagųjų 521. Dievas pavyzdėjo ant manęs, savo ubagios tarnaitės BPII488. Anie ubagèsniai už mumis, žviega Krš. I da yra ubagesnių̃ Erž. Visad vienas musi būt ubagesnis, antras bagotesnis MP237. Bet yra gu ubagesniu, nekaip apvertinimas tavo Ch3Moz27,8. Bet iš ubagiausių žemės paliks vyriausias and pėsčiųjų Ch2Kar25,12. Bagoti ir ubagi žmonės brš. 
ubagỹn adv.: Svietas ejo vis ubagỹn, po žydų karčemas viską išmėtė Krš. 
ǁ
 menkas: Kaipogi tokiame prastame o ubagame jojime … išsirado WP3-4. Pamins kojoms kapus mano, visų ubagiausį (d.) S.Dauk.


убогий

Происходит от праслав. , от кот. в числе прочего произошли: др.-русск. ѹбогъ «бедныйнищийувечный», ст.-слав. ѹбогъ (греч. πτωχός), укр. убо́гий, болг. убо́г, сербохорв. у̀бог, словенск. ubọ̑g, чешск. ubohý, словацк. úbohý, польск. ubogi; синонимично церк.-слав. небогъ «бедный», образовано с приставкой u-. От *bogъ «богатство». Использованы данные словаря М. Фасмерасм. Список литературы.

Kaip išsukiota - синонимично церк.-слав. небогъ «бедный», образовано с приставкой u-:))


Европасъ!

У Бога
Po pirmadienio vakarą surengto teroro išpuolio britai žavisi benamiais. Prie Mančesterio arenos miegoję vyrai buvo pirmieji, suskubę padėti sužeistiesiems. Vienam jų britai internete jau paaukojo daugiau nei 20 tūkst. svarų sterlingų (23 tūkst. eurų).

Kitam Mančesterio išpuolio aukoms padėjusiam benamiui britai jau suaukojo daugiau nei 28 tūkst. svarų (32 tūkst. eurų), o jo motina paragino vyrą susisiekti su ja, skelbia „The Daily Telegraph“.

„Sprogimas parbloškė mane ant žemės. Atsistojau, bet mane instinktai sulaikė nuo bėgimo – pabandžiau grįžti ir padėti visur ant žemės gulintiems žmonėms, – pasakojo Ch.Parkeris. – Pamačiau mažą mergaitę. Ji nebeturėjo kojų. Apklojau ją marškinėliais, kurie buvo pardavinėjami arenos prieangyje, ir paklausiau, kur jos tėvai. Ji atsakė, kad jos mama yra visai netoli.“

Benamis mėgino padėti ir dar vienai moteriai, tačiau ji mirė.

„Laikiau ją ant rankų. Ji buvo įkopusi į septintąją dešimtį ir teigė čia atėjusi su šeima. Negaliu sustoti verkęs. Mane labiausiai nuliūdino tai, kad tai buvo vaikams skirtas koncertas“, – pasakojo britas.

Kitas benamis, taip pat giriamas už tai, kad greitai sureagavo į tragediją ir puolė padėti, buvo 35-erių Stephenas Jonesas, kuris prieš sprogimą miegojo netoli arenos.

Jis teigė turėjęs traukti vinis iš vaikų rankų ir veidų, kol atvyko greitosios pagalbos ekipažai.

„Atbėgęs pamačiau daug kruvinų ir verkiančių vaikų. Jiems reikėjo pagalbos ir supratau, kad aš norėčiau, kad man kas nors taip pat padėtų, jeigu būčiau atsidūręs nelaimėje, – pasakojo vyras. – Viena moteris buvo sužeista į šoną, todėl mano draugas jai laikė pakėlęs kojas. Bijojome, kad ji gali nukraujuoti.“

S.Jonesas pabrėžė, kad nebūtų galėjęs ramiai gyventi, jeigu būtų pabėgęs ir nepadėjęs sužeistiems vaikams.

„Gal aš ir benamis, tačiau tai nereiškia, kad neturiu širdies ir nesu žmogus“, – teigė britas.

Jonas Biliūnas.
UBAGAS.

:))

1 GABENAS

Žiauru. Bet dar žiauriau skaityti LR šiame portale apie mirštančią mergaitę su nutrauktomis kojomis ir puslapio kairėje gauti video reklamą apie pedikiūrinį kojų skutimą.

2017-05-24 14:46

88.222.23.170 LTU

5 TAISYKLĖ

Dažniausiai taip ir nutinka, kad mums nelaimėje padeda tie, kurie patys yra labiausiai reikalingi pagalbos...






Komentarų nėra: