2017-07-23

Kas mokys matematikos?

Lietuvos edukologijos universitetas (LEU) nutraukė priėmimą į 12 studijų programų. Tai anglų filologija; biologija; dailės pedagogika; filosofija ir etika; geografija; istorija ir pilietinis ugdymas; lenkų filologija; lietuvių filologija; matematikos ir informatikos mokymas; muzikos pedagogika; rusų filologijos pedagogika ir tarpkultūrinė komunikacija; interneto ir medijų technologijos.

Į Vilniaus universiteto Matematikos ir informatikos fakultetą jau ir pernai niekas nestojo būti matematikos mokytojais.

Rimas Norvaiša, cituoju:

Žiniasklaida skelbia studijų programų-mirtininkių sąrašus, ŠMM vadovė ant savo FB sienos rašo, kad ,,smulkias, nepopuliarias programas uždarė patys stojantieji" ir jokių nuogąstavimų, kad nuo kitų metų dar mažiau studijų programų ruoš matematikos mokytojus. Švietimo ekspertai ramiai atrėžia - VU Filosofijos fakultetas jau ruošia matematikos mokytojus. 
(???)
Šie vertinimai parodo, kaip mes suprantame mokslą ir švietimą. Šiandien uždarėm programą, nes specialybė ,nepopuliari o pati programa silpna. Taškas. Kodėl nepopuliari, kodėl silpna nekieno reikalas. Panašu, kad nesuprantama, jog kitos mūsų vaikų kartos nebeturės matematikos mokytojų, net ir pačių silpniausių. Nesuvokiama, kad be matematikos nereikės ir kalbos.
Taigi, kodėl per 25 metus neatsirado mokslu grindžiamos matematikos mokytojų ruošimo programos. Sėkmingai atsijungėme nuo rytų pedagogikos, o prie vakarų matematikos didaktikos neprisijungėme. Neabejoju, švietimo ekspertai paaiškins - jie čia niekuo dėti. Dabar, nuėjusį traukinį pavyti nepakaks nė papildomų 25 metų. Bet ar norime jį vytis? Per tolima perspektyva, kad dabar kvaršinti tuo galvą.

Pabūkim aritmetikais - šiandien radijas maždaug tokią aritmetiką pranešė:

kasdien Lietuvą palieka apie 130 jos piliečių, grįžta apie 60; dar apie minus 30 piliečių kasdien dėl mažesnio gimstančiųjų skaičiaus lyginant su mirštančiųjų skaičiumi - taigi, minus 100 kasdien.

100 * 365 = 36500, kasmet.
Kada mūsų buvo trys milijonai?

Toliau vaidinsim Laukinį Kapitalizmą?





Komentarų nėra: