2017-10-25

Konfiskavimas

Konfiskavimas (konfiskacijalot. confiscatiocon + fiscus*) - neatlygintinis turto paėmimas valstybės nuosavybėn; baudžiamojo poveikio priemonė.

Turto konfiskavimas Lietuvoje yra priverstinis neatlygintinas konfiskuotino bet kokio pavidalo turto, esančio pas kaltininką, jo bendrininką ar kitus asmenis, paėmimas valstybės nuosavybėn (LR baudžiamasis kodeksas, 72 straipsnis „Turto konfiskavimas“, 1 d.).
Konfiskuojamas tik tas turtas, kuris buvo nusikaltimo įrankis, priemonė ar nusikalstamos veikos rezultatas. Teismas privalo konfiskuoti (LR BK 72 str. 2 d.):

  • perduotus kaltininkui ar jo bendrininkui nusikalstamai veikai padaryti pinigus ar kitus materialią vertę turinčius daiktus;
  • darant nusikalstamą veiką panaudotus pinigus ir kitus materialią vertę turinčius daiktus;
  • iš nusikalstamos veikos gautus pinigus ir kitus materialią vertę turinčius daiktus.

Ar gali, pvz., Lietuva konfiskuoti Putino ir jo aplinkos asmeninį turtą?

Ko gero, sutiksit, kad, nors ir labai grūmoja**, 
bet ... negali:((( 

O štai JAV - gali!
Manau (Rusijos politologo ir publicisto (matematiko) Andrejaus Piontkovskio
nuomone), kad amerikiečių taktika teisinga. Jie sukėlė įtampą rusų elito gretose kaip tik tuo momentu, kai Rusijoje vyksta pasiruošimo rinkimams procesas.

Kame reikalas?

Štai kame:

Reikalas tas, kad virš Maskvos pakibo Damoklo kardas. Tai rugpjūčio 2 d. Donaldo Trumpo (virš kurio irgi kybo Damoklo kardas)
pasirašytas, sankcijas rusų oligarchų viršūnėlėi numatantis įstatymas. Ypač Maskvai nerimą kelia žymusis skyrius N241. Jame numatytos asmeninės sankcijos, apie kurias Rusijos VRM nekalba. Tai toks pats tabu, kaip ir garsiai minėti Aleksejaus Navalno pavardę. Iš esmės amerikiečių aktas palies visą Rusijos viršūnėlę. Pagal jį JAV Kongresui per 180 dienų turi būti pateikti visi pranešimai apie Rusijos oligarchų ir valdininkų užsienio aktyvus.

Iš esmės Rusijos oligarchai ir valdininkai – tie patys žmonės. Šių aktyvų vertė – trilijonas dolerių. Jų paviešinimas reikš, kad aktyvams bus taikomas kovos su neteisėtai įgytu turtu***, ir jo plovimu, įstatymas. Gręsia to trilijono konfiskavimas. Tai – rimta grėsmė, kurios Maskva stengiasi išvengti. Bet stengiasi juokingomis priemonėmis. Pirmoji – pasiūlymas dėl JT taikdarių.

- Cha cha cha cha, - tiesa?

- Cho cho cho:))

* Piskus
** Prezidente - trilijonui tai mūsų blauzdos per skystos,
bet vienas kitas milijardas gal nepakenktų?

*** Įdomu, JAV-ose  neteisėtai įgytas turtas irgi būna
tik po 2010 m. gruodžio 11-osios?

Dvi Lietuvos gruodžio 11-osios:)))

Komentarų nėra: