2017-11-26

Curious


Kuriozas:)

Ko niekus šnekat - gal nežinot, ką reiškia žodis „kurioziškas"?

curious (adj.)
mid-14c., "eager to know" (often in a bad sense), from Old French curios "solicitous, anxious, inquisitive; odd, strange" (Modern French curieux) and directly from Latin curiosus "careful, diligent; inquiring eagerly, meddlesome," akin to cura "care" (see cure (n.)). The objective sense of "exciting curiosity" is 1715 in English. In booksellers' catalogues, the word means "erotic, pornographic." 



Curiouser and curiouser is from "Alice in Wonderland" 
(1865).
Romos kurija (lot. Curia Romana) – pagrindinė Romos katalikų bažnyčiosŠventojo sosto ir Vatikano administracijos institucija, kurios žinybos popiežiaus vardu priima pasiūlymus, prašymus, apeliacijas, skundus, nagrinėja juos, rengia jų pagrindu dokumentus ir savo kompetencijos ribose priima sprendimus visais bažnyčią liečiančiais klausimais.

c. 1600, one of the ten divisions of each of the three ancient Roman tribes; also "the Senate-house of Rome," from Latin curia "court," perhaps from *co-wiria "community of men" (from PIE root *wi-ro-"man"). Transferred to the Papal court (1840).

co-wiria - tik vyrija:)

:((
Įdomu?

Koks čia įdomumas:)

Juolab, kad celibatas atsirado tik 1139 metais.

Atsirado:))

Štai kas dėjos toj Pagrindinėj Buožinyčios Kurijoj:

5. Paleistuvis Julijus II 
 
(popiežius nuo 1503 iki 1513 m.) Nepaisant savo kaip dvasininko duotos celibato priesaikos, Julijus II turėjo keletą meilužių ir mažiausiai vieną nesantuokinę dukterį. Kai kurie kiti šaltiniai teigia, kad jis turėjo dar dvi dukteris, tačiau jos mirė dar vaikystėje. 1511 m. Taryba pateikė jam kaltinimus nepadoriais lytiniais aktais, teigdami, kad jis yra „sodomitas, nusėtas gėdingomis opomis“. Julijus II buvo menų gerbėjas ir kolekcionavo antikines skulptūras, tačiau nepasižymėjo kantrybe. Jis vertė Mikelandželą užbaigti Siksto koplyčią greičiau, nei menininkas buvo pasirengęs. Popiežiui mirus, Mikelandželas taip ir neprisiruošė užbaigti Julijaus kapo.

4. Ištvirkėlis Aleksandras VI
(popiežius nuo 1492 iki 1503 m.) Nors ir davęs celibato įžadus, Aleksandras VI turėjo keletą meilužių, tarp jų ir Giulią Farnese, žinomą kaip Julija Gražioji, o su ilgamete meiluže Vannozza dei Cattani, kuri tuo metu buvo ištekėjusi, susilaukė keleto vaikų. Aleksandro VI hedonistiniai polinkiai buvo tokie begėdiški, kad netgi Romos gatvėse siautėjant nusikalstamumui ir smurtui, jis rūpinosi komedijų statymu, prašmatniais banketais, karnavalais ir šokių vakarėliais – žinoma, finansuojamais iš Bažnyčios iždo.

3. Demoniškasis Benediktas IX 
 
(popiežius nuo 1032 iki 1048 m.) Dėl savo galingos ir turtingos šeimos ryšių su Bažnyčia Benediktas IX popiežiaus sostą, galima sakyti, paveldėjo – jis buvo net dviejų popiežių, Jono XIX ir Benedikto VIII, sūnėnas. Jis buvo tik 20 metų, bet netruko užsitarnauti „žiauraus ir amoralaus“ reputaciją. Popiežius Viktoras III rašė apie Benedikto IX „prievartavimus, žmogžudystes ir kitus nenusakomus veiksmus. Jo kaip popiežiaus gyvenimas buvo toks blogas, toks purvinas, toks bjaurus, kad man net šiurpu apie tai pagalvoti“. Šventasis Petras Damiani apie Benediktą IX atsiliepė panašiai, apibūdindamas jį kaip „mintantį amoralumu“ ir „demoną iš pragaro, persirengusį kunigu“. Jis remdavo orgijas ir nuolat dalyvaudavo gyvuliškuose siautėjimuose. Galų gale Benediktas IX nusprendė, kad nori vesti, ir pardavė savo šventąjį titulą savo krikštatėviui už 1,5 tūkst. svarų (680 kg) aukso.

2. Vaikiškasis Jonas XII 
 
(popiežius nuo 955 iki 964 m.) Popiežiumi tapęs vos 18 metų, Jonas XII netruko pagarsėti kaip tingus ir vaikiškas. Bet kunigai ir religinė valdžia jį kritikavo ir griežčiau. Bažnyčios tėvų raštų rinkinyje „Patrologia Latina“ patekiamas kaltinimų Jonui XII sąrašas, tarp kurių – demonų kvietimas, vyrų žudymas ir žalojimas, padegimai ir azartiniai lošimai. Bažnyčios lyderiai taip pat teigė, kad jis „popiežiaus rūmus pavertė viešnamiu“, svetimaudamas su daugybe moterų, tarp jų – dviem našlėmis ir savo paties dukterėčia bei ilgamete savo tėvo drauge. Jo kaip popiežiaus karjera baigėsi dar nesulaukus trisdešimties, kai jis mirė nuo insulto lovoje su ištekėjusia moterimi.

Curious Curia...

Komentarų nėra: