2018-07-25

Ar Sausio 13-ji užbaigė valstybės perversmą?

Kodėl taip sakau?

1. Rengiant  1991 m. sausio 4 d. „Lietuvos Aido“ numerį, buvo gautos 6 užuojautos dėl Irenos Ozolienės ir Romualdo Ozolo sūnaus Džiugo žūties. Lietuvos Respublikos Vyriausybė, vadovaujama Kazimiros Prunskienės, irgi pareiškė užuojautą Lietuvos Respublikos Ministro Pirmininko pavaduotojui Romualdui Ozolui
dėl skaudžios nelaimės – sūnaus netekimo. Po šio jaunuolio mirties manyta, kad vienas Lietuvos Atgimimo sąjūdžio steigėjų Romualdas Ozolas
 
dėl 18-mečio sūnaus Džiugo netekties palūš.

2. 1991 m. sausio 8 d. iš LR Ministrės pirmininkės pareigų pasitraukė Kazimira Prunskienė 
 
(atsistatydino kuomet protestus prie vyriausybės suorganizavo pučistų ir nepriklausomybės priešininkų organizacija „Jedinstvo“. Prieštaringai vertinamame interviu su žurnaliste Laima Pangonyte (taip pat ir savo biografinėse knygose), Prunskienė teigė, esą taip pasielgė siekdama politinio stabilumo, nes ginčai su V. Landsbergio remiamais politikais peržengę ribas.)

3. Lietuvos Respublika dvi dienas gyveno be ministro pirmininko, kol sausio 10 dieną juo buvo paskirtas ne sūnaus netektį išgyvenęs vicepremjeras Romualdas Ozolas, bet Albertas Šimėnas.

LR Ministras pirmininkas (Lietuvos rekordas - 3 dienos: 1991 m. sausio 10 d. 20 val. – sausio 13 d. 5 val.) Albertas Šimėnas 
Sausio 13-ąją pradingo.

4. Iš Romualdo Ozolo užrašų:

1991 01 06, 09.17–11 val.

Naudžiūnas** (DĖMESIO!) žino apie Čepaičio*
 
V.Čepaitis*, A.Šimėnas ir G.Vagnorius 1991 01 12

RENGIAMĄ PERVERSMĄ [Apie rengiamą, jei iš tikrųjų, parlamentinį Vyriausybės nušalinimą, kurį AUTORIUS VADINA PERVERSMU. Toliau tas žodis vėl taikomas sovietų kariniams veiksmams, tačiau teksto pabaigoje – dar sykį politiniam vyriausybės nušalinimui...] ir tuo pasinaudos.


5. Atsiradus Albertui Šimėnui,
(Aukščiausioji Taryba atleido iš Ministro Pirmininko pareigų Albertą Šimėną, kaip nežinia kur esantį ir negalintį eiti pareigų. Ministru Pirmininku paskirtas Gediminas Vagnorius, jo pavaduotoju – Zigmas Vaišvila. Vakarop Albertas Šimėnas pasirodė parlamente), Gediminas Vagnorius
iš ministro pirmininko pareigų nebepasitraukė.

Beliko išsiaiškint kieno parėdymu tankai iš sovietinio karinio 1991-ųjų Šiaurės miestelio išžlegėjo į Vilniaus gatves būtent per stačiatikių/krikščionių-ortodoksų/pravoslavų Senuosius Naujuosius Metus - ligšiol džiaugiuos, kad dėl šitos aplinkybės nekilo masiniai konfliktai tarp lietuvių ir rusų (mums 1991 01 13 žuvusius tom dienom kasmet pagerbt rūpi, o jiems gi daugelį amžių švęstus Naujuosius Metus atžymėt).

* Virgilijus Čepaitis vėliau buvo paskelbtas KGB-istu ir iš viešosios erdvės pašalintas.

** Algimantas Naudžiūnas (g. 1942 m. birželio 22 d. Naujojoje Slabadoje) – vienas 1991 m. valstybės perversmo***  iniciatorių.

*** Sausio įvykiai – 1991 m. sausio mėnesio įvykiai, kurių metu Lietuvoje buvo MĖGINTA ĮVYKDYTI**** valstybės perversmą panaudojant Sovietų Sąjungos (SSRS) ginkluotąsias pajėgas, Vidaus reikalų ministerijos vidaus kariuomenę ir SSRS Valstybės saugumo komitetą (KGB), siekiant atkurti Sovietų Sąjungos komunistų partijos (SSKP) politinę valdžią Lietuvos Respublikoje.

**** Taigi: MĖGINTA ĮVYKDYTI valstybės perversmą, bet įvykdytas VALSTYBĖS PERVERSMAS, apie kurį savo užrašuose rašė Romualdas Ozolas.

P.S. KUR RUBLINIAI INDĖLIAI, GEDIMINAI?

Kur?

Šis klausimas tikrai svarbus, nes:

europarlamentaras



pabrėžė, kad keliant okupacijos žalos atlyginimo klausimą būtų naudinga konkretizuoti atskirus dalykus. Pavyzdžiui, jis priminė Lietuvos piliečių prarastus indėlius SSRS Taupomajame banke.

 "Daugybę metų nesisekė ankstesnės sudėties Seime priimti rekomendaciją, kad Vyriausybė turėtų duoti nurodymą atitinkamoms žinyboms, jog Rusijos konfiskuotų rublinių indėlių sumos taip pat turi būti įrašomos į okupacijos žalą. Buvo išvežti keli milijardai rublių į Rusiją. Negaliu pasakyti, kad Rusija atsisako svarstyti tą klausimą, nes niekas nedrįsta kelti to klausimo", - pareiškė V.Landsbergis.


Taigi: kodėl nedrįsta?

JUK TŲ INDĖLIŲ SUMOS DIDŽIULĖS.

Ar tie milijardiniai rubliniai indėliai, kurie vėliau buvo „atkurti" visų mūsų lėšomis, tikrai buvo Rusijos konfiskuoti?



Jei „Vilniaus brigada"
išvežė (prokuroras Gintaras Jasaitis pasakoja), negi nieko neparvežė? 

Jei parvežė - kam parvežė?

Galų gale - kodėl išvežė, kas jiemjs leido išvežti?

Išvežti tuo metu, kai Lietuvos Respublikos ministras pirmininkas Gediminas Vagnorius iš TV ekranų kvietė neiti atsiimti į tas taupomąsias kasas tų indėlių, nes pinigų - sakė jis - yra, nesą tik „piniginių ženklų".

Tai ... tuos „piniginius ženklus" ir išvežė, taip išeina.

PRADINGĘ VISŲ LIETUVOS RESPUBLIKOS PILIEČIŲ INDĖLIAI VIENINTELIAME SOVIETMEČIO "BANKE" - TAUPOMOSIOSE KASOSE - GEROKAI IŠKREIPĖ MŪSŲ KĄ TIK NEPRIKLAUSOMYBĘ ATGAVUSIOS ŠALIES EKONOMIKOS TRAJEKTORIJĄ, TIESA?




3 komentarai:

Ryšard Maceikianec rašė...

Visur matosi Dedulės "darbas Lietuvos labui".

Zenonas rašė...

Kažkokie bankų nesusipratėliai. Juk nuvertėjo ir nuvertėja ne tik rubliniai, bet ir euriniai (jevriniai) indėliai. Toks popierinis procesas, organizuojamas mafijos, kurią kai kas vadina falšstybė. (Ar valstypė). O lans-bėdžiai nukreipia dėmėsį nuo pagrindinio falstypės turto (Tautos turto) totalinio privatizuojančio užgrobimo - miškai, vandenys, energetikos objektai, gamyklos (kas iš jų liko - ką tik italų renovuotą naftos gamyklą lans-bėdžius pavadino "metalo laužo krūva" - kokiu tikslu? - paaiškėjo tik po šachmatininko-muzikanto ėjimo "ViljamŠach ir Matas").

Komentaras rašė...

Betgi apie šį perversmą tikrai žino Zigmas Vaišvila.Juk tai jis tapo vicepremjeru.Jis žino ir apie Čepaičio išmetimą iš KGB-istinių draugų būrelio.Gal Čepaitis pagrąsino Lanzbergiui netylėsiąs , žadėdamas paviešinti sąmokslą???Akivaizdu, kad buvo užpultas tik jis, nes nei vienas kitas nebuvo taip sumaltas į miltus....
O kodėl gi "dingus" Šimėnui , jo pareigų negalėjo eiti vicepremjeras -R.Ozolas????
O kodėl Vagnoriui buvo leista krizės, karinės intervencijos metu,pakeisti visą kabinetą ???Argi nereikėjo stabilumo???
Čia tai gerai, Eugenijau, pavarėte.ne veltui profesorius su išvystyta galva.Kaskite toliau ir vis gilyn.Sėkmės ir ačiū už drąsą.
Aldona