2018-09-03

Karbauskis apie Nausėdą

Nagi:
– ....Prasidėjus naujam politiniam sezonui prasideda ir neoficiali prezidento rinkimų kampanija. Kaip jūs vertinate du populiarius kandidatus – Gitaną Nausėdą ir Vygaudą Ušacką? Kaip manote, kuris iš jų yra rimtesnis varžovas galimam valstiečių ir žaliųjų kandidatui?


R. Karbauskis: Labai įdomi situacija konservatorių pusėje. Konservatoriai nuolat kartoja šių kandidatų pavardes, bet jie abu nenori būti konservatorių kandidatais. Bet kokia sąsaja su konservatorių partija, matyt, reikštų pralaimėjimą rinkimuose.

Akivaizdu, kad šie kandidatai bus vadinamojo elito atstovais. Mūsų kandidatas, kad ir koks jis būtų, atstovaus mūsų pozicijai, kurią išreiškiame per vyriausybę, per Seimą.

Kodėl man G. Nausėdos tema įdomi ir į ką atkreipčiau dėmesį? Daug klausimų Seime, kurie dabar nagrinėjami, pavyzdžiui, skolinimasis krizės metais – kodėl jis buvo 3 kartus brangesnis negu Latvijoje? Verta būtų pažiūrėti į Ūkio banko istoriją, „Snoro“ banko istoriją. Visą laiką klausimai su bankais susiję. Buvo krizė, žmonės praranda be galo daug pinigų, ir žinome, kad daugelis bankininkų labai teigiamai pasisakė už euro įvedimą. Nesakau, kad euro nereikia įvedinėti, bet reikėjo rūpintis žmonių pajamomis, o ne meluoti žmonėms, kad niekas nebrangs, mes įsivesime eurą ir visa šalis gyvens geriau. Žinome, kas vyko, faktas yra.

– Sakote, G. Nausėda prie to prisidėjo? 

R. Karbauskis: Prisiminkite, ką G. Nausėda sakė prieš 5 ar 8 metus: kad skolintis reikia litais, reikia stiprinti savo ekonomiką. Bankai labai stipriai išlošė iš to, kad žmonės skolinosi litais, o kreditus reikėjo grąžinti eurais. Kreditai eurais – žymiai pigesni negu skolinimas vidinės rinkos. Noriu pasakyti viena: jeigu tai yra bankininkas, jis jau dabar išėjo iš banko, tai yra bankininkas, ilgus metus dirbęs tame sektoriuje, bet kokiu atveju jis atstovauja tam tikram interesui. Lietuvos bankai niekada nebuvo tie, kurie ypač dėjo pastangas, kad Lietuvos gyventojai gyventų geriau. Išsiveždavo skandinavų bankai pinigus, pelną į Skandinaviją. Ši ekonomikos sritis yra labai monopolizuota ir skaudi Lietuvos žmonėms. – Ar galima pasakyti, kad G. Nausėda apgaudinėjo Lietuvos žmones? R. Karbauskis: Aš negalėčiau taip teigti. Jis darė savo darbą, rūpinosi, kad bankai uždirbtų kuo daugiau pinigų. Jis už tai gaudavo atlyginimą. Kaip gali tai vadinti apgavyste?



Komentarų nėra: