2018-10-25

Konstitucijos Diena VRK


Šiandien.

VRK
registruojame Konstitucijos 9 straipsnio 3 dalies pakeitimo Referendumu (dėl 300 tūkstančių parašų, reikalingų Referendumui paskelbti, kiekio sumažinimo iki 50 tūkstančių bei dėl Referendumu priimtų nutarimų keitimo tik Referendumu) iniciatyvą.

Posėdžio pradžioj liberalų deleguotas VRK narys Maksimas Reznikovas
paklausė mūsų, ar nesugriausim Konstitucijos vientisumo savo siūlymais, bet, ko gero, „nepataikė" su klausimu, nes neužilgo visa garbioji VRK paskelbė išeinanti 10-čiai minučių pasitarti ir ... grįžusi po gero pusvalandžio ... mūsų Vyriausioji Rinkimų Komisija vienbalsiai (vienai jos narei susilaikius) nutarė išduoti ne vieną, bet du parašų rinkimo lapų komplektus, nes, VRK nuomone, mūsų Iniciatyvinės grupės keliami du ķlausìmai nėra susiję.

Kaipgi 1992 metų spalio 25 dieną vienu Referendumu sugebėjom priimti visą Konstituciją, kurioje 154 straipsniai, jei dabar vieno 9-tojo tos Konstitucijos straipsnio dalies pakeitimui reikia 2-jų Referendumo parašams skirtų lapų komplektų?

O kiekviename komplekte teks surinkt po 300 tūkstančių turinčių rinkimų teisę Lietuvos Respublikos piliečių parašų, nurodant pasirašančiojo asmens dokumento numerį.
Praeitą ketvirtadienį pats nunešiau į VRK kito referendumo - dėl savivaldos atkūrimo Lietuvoje - iniciatorių pasirašytą prašymą (žinoma, kad prašymą:)) įregistruoti mūsų iniciatyvą (taigi, VRK tai žinojo šiandien), o tame kitame referendume - du klausimai.

Dar du parašų rinkimo lapų komplektus išduos VRK?

Tada klaidžiosim po Lietuvą su keturiais parašų rinkimo lapais kaip kadaise komunizmo šmėkla klaidžiojo po Europą?

Beje, Pavojingajame Referendūme buvo trys išties nesusiję klausimai, bet parašų rinkimo lapų komplektas tebuvo vienas...

2 straipsnis
Lietuvos valstybę kuria Tauta. Suverenitetas priklauso Tautai.

3 straipsnis

Niekas negali varžyti ar riboti Tautos suvereniteto, savintis visai Tautai priklausančių suverenių galių.
Tauta ir kiekvienas pilietis turi teisę priešintis bet kam, kas prievarta kėsinasi į Lietuvos valstybės nepriklausomybę, teritorijos vientisumą, konstitucinę santvarką.

4 straipsnis

Aukščiausią suverenią galią Tauta vykdo tiesiogiai ar per demokratiškai išrinktus savo atstovus.

Štai kaip nuo 1992 metų spalio 25 dienos iki 2018 metų spalio 25 dienos Lietuva „nusivažiavo".

Komentarų nėra: