2018-11-01

Šių Laikų Lietuvos „Savanoriai"


Debeikių
naujosiose kapinėse senelių, o
senosiose - prosenelių kapai.

Aplankiau šįvakar, saulei nusileidus, žvakučių jūroje skendinčius.

Ir pasirodė man, kad įėjus į naująsias Debeikių kapines dešinėje pusėje tvarkingai eilėmis surikiuotų vienodų, išties kariškai atrodančių, nedidukų - maniau, kad mūšiuose žuvusių Lietuvos savanorių - paminklų su prie kiekvieno uždegta žvakute padaugėjo.

Išsiaiškinau.

Nepasirodė - padaugėjo.

Štai:

„Išvažiuoji - užsidirbi – grįžti su pinigais – juos išleidi – vėl išvažiuoji. Visada esi keleivis. Kiek galima būti keleiviu?“ – kodėl nebevažinėja į užsienį, aiškino debeikietis.*

Ir seniūnas, ir mokyklos direktorė „Anykštai“ dėstė, kad jauni žmonės Debeikiuose neužsilaiko – bėga į užsienius ar bent į Lietuvos miestus. Apleistų namų miestelyje yra sočiai, Aknystos globos namai visų Debeikių neišmaitina.

Aknystos socialinės globos namuose gyvena 330 globotinių, jais rūpinasi 166 darbuotojų kolektyvas. Tiesa, į šiuos skaičius įkalkuliuoti ir filialų darbuotojai bei gyventojai.

Globos namai filialus turi pačiuose Debeikiuose, šios seniūnijos Kalvelių ir Leliūnų kaimuose bei Anykščių seniūnijai priklausančiuose Šlavėnuose ir Rubikiuose. Tačiau, pasak Aknystos socialinės globos namų direktorius Arūno Kiaušo, daugiau nei pusė jo globotinių gyvena šalia Debeikių esančiose Aknystose, o apie pusę darbuotojų, taigi 80-90 – yra debeikiečiai.

Aknystos socialinės globos namai turi technikos, įrangos, transporto priemonių. Tad seniūnijos gyventojams įstaiga yra ramstis, kai prireikia įvairios pagalbos – nuo autobuso nuomos iki kapinių nušienavimo.

Ir dar ... Seniūnijos gyventojų skaičių globos namai pastebimai padidina, nes jų gyventojai registruojami globos namuose.

Debeikių miestelyje sutikau autoparduotuvę. Regis, ką autoparduotuvei veikti ten, kur yra stacionarių parduotuvių, tačiau ją atvairavęs Raimondas Žemaitis tikino, kad turi savo pirkėjų ratą ir jau dvidešimt metų suka pro Debeikius. „Aš nepalieku žmonių, bet žmonės mane palieka.“ – liūdnai šyptelėjo pardavėjas, omenyje turėdamas ne pas kitus pardavėjus, o į kitus pasaulius išeinančius pirkėjus.
Šioje Debeikių kapinių dalyje ilsisi Amžinybėn išėję Aknystų pensiono globotiniai

Cituoju:

Aknystos socialinės globos namai turi technikos, įrangos, transporto priemonių. Tad seniūnijos gyventojams įstaiga yra ramstis, kai prireikia įvairios pagalbos – nuo autobuso nuomos iki kapinių nušienavimo.

Matot, kokie šaunūs Šių Laikų Lietuvos „Savanoriai"?

* „Išvažiuoji - užsidirbi – grįžti su pinigais – juos išleidi – vėl išvažiuoji. 

Visada esi keleivis. 

Kiek galima būti keleiviu?“ 
Synoikos!











Komentarų nėra: