2018-12-27

„Paprastas sabotažo vadovas“


Anot J.Blažiūno, pradėjus vadovauti darbo grupei, išryškėjo dar ir tai, kad beveik neįmanoma priimti greitų sprendimų net ir labai paprastais klausimais. „Tai atrodė kaip išankstinis nesąmoningas pasipriešinimas bet kokiems veiksmams. Kaip koks vidinis sabotažas, kai žmogus, nors ir žinodamas problemas ir jų sprendimų būdus, tarsi bijo prarasti save suvokdamas savo klaidas ir trūkumus kaip sistemos dalį. Ir todėl priešinasi bet kokiems bandymams kažką pakeisti į gerąją pusę.

Ir atsitik tu man taip, kad kai baigėsi mano kaip politiko karjera (kuo labai džiaugiuosi), į rankas papuolė dar 1944 m. parašytas ir 1994 m. išslaptintas CŽV dokumentas „Paprastas sabotažo vadovas“, – mintimis dalijosi buvęs ministrės patarėjas ir čia pat skaitytojams pateikė 28 puslapio, kuris skirtas Darbo proceso organizavimui, ištrauką:

1, Darykite viską, kad visas procesas būtų vykdomas kuo įvairesniais būdais. Niekada neieškokite paprastų kelių, stenkitės stabdyti greitų sprendimų priėmimą.

2. Kalbėkite kuo daugiau „įkvepiančių kalbų“. Tai darykite kuo dažniau ir ilgiau. Savo kalbas iliustruokite ilgais anekdotais ir pavyzdžiais iš asmeninio gyvenimo.

3. Kuo daugiau klausimų spręskite darbo grupėse, nukreipdami opiausias problemas nagrinėjimui „vėliau“. Stenkitės, kad darbo pogrupiuose būtų kuo daugiau žmonių (ne mažiau 5).

4. Kelkite kuo dažniau ir daugiau nepatogių klausimų.

5. Reikalaukite kuo tikslesnių formuluočių pokalbiuose, protokoluose ir rezoliucijose.

6. Principingai reikalaukite iš naujo peržiūrėti ir nagrinėti tuos pačius klausimus, nepaisydami kad tai jau išnagrinėta prieš tai buvusiuose posėdžiuose.

7. Kvieskite visus darbo grupės narius būti protingais, atsargiais ir neleiskite jūsų skubinti. Tai padės ateityje sulėtinti visus procesus.

8. Išreikškite susirūpinimą, ar priimti sprendimai atitinka tesės aktus ir ar tai suderinama su šiandienos politika.

„Ne CŽV brošiūra kalta. Mes patys esame stabdžiai“, – kritiškai situaciją įvertino J.Blažiūnas.

Paklaustas apie tai, kuo sabotažo metodai susiję su situacijos apibūdinimu, pašnekovas priminė, kad 1944 metais panašias knygeles leido, ne tik CŽV, bet įvairias instrukcijas, kaip užimti svetimas terotorijas ir kokios veiksmus vykdyti, platino ir KGB.

Komentarų nėra: