2019-01-01

Kepurė


Citata iš laiško:

Lankydamas Universitetą į paskaitas vaikščiodavau su kepure. Visiems tai užkliūdavo. Senato pirmininkas, sutikęs mane Universitete liepė nusiimti kepurę. Pastoviai buvau įkyriai raginamas nusiimti kepurę. Kadangi iš prigimties esu jautrus žmogus, tai priėmiau kaip nepagarbą. Negalėjau patikėti, jog akademinė bendruomenė nėra susipažinusi su Lietuvos Respublikos Konstitucijos 26 straipsniu. Neužilgo po to, kai etikos dėstytojai, psichologijos katedros vedėjas ir dekanas pažeidžia akademinę etiką, rektorius Algirdas Gaižutis atsistatydina iš rektoriaus pareigų, o Universiteto vaiko teisių dalykų dėstytoja, buvusi LR Konstitucinio teismo teisėja Ramutė Ruškytė tampa Vyriausiojo administracinio teismo teisėja. Susitinku su akademinės etikos ir procedūrų kontrolieriumi dr.V.Sadausku jo vadovaujamoje tarnyboje. Įjungęs filmavimo kamerą ir garso įrašymo įrangą kontrolierius neetiškai paprašo manęs nusiimti kepurę. Negaliu patikėti, kad daktaras nėra susipažinęs su LR Konstitucijos 26 straipsniu. Paprašau Vigilijaus Sadausko pateikti vaizdo įrašo kopiją. Daktaras Sadauskas kategoriškai atsisako. Susitikimo metu kalba apie Dievą. Neužilgo Kontrolierius atleidžiamas iš pareigų. 2018 m. lapkričio 22 d. parašau laišką premjerui Sauliui Skverneliui prašydams atleisti ministrę Jurgitą Petrauskienę iš užimamų pareigų. 2018 m. gruodžio 3 d. Premjeras S.Skvernelis atleidžia Švietimo ir mokslo ministrę Jurgitą Petrauskienę. Ministrė palietė jautrią sritį ir tapo auka.
Šiandien vaikštau be kepurės. Universitetas uždarytas. Katedros vedėjas jau nebe katedros vedėjas. Dekanas jau nebe dekanas. Rektorius jau nebe rektorius. Kontrolierius jau nebe kontrolierius. Ministrė jau nebe ministrė. Tik studentas vis dar studentas.


26 straipsnis Minties, tikėjimo ir sąžinės laisvė yra nevaržoma.
Kiekvienas žmogus turi teisę laisvai pasirinkti bet kurią religiją arba tikėjimą ir vienas ar su kitais, privačiai ar viešai ją išpažinti, atlikinėti religines apeigas, praktikuoti tikėjimą ir mokyti jo.
Niekas negali kito asmens versti nei būti verčiamas pasirinkti ar išpažinti kurią nors religiją arba tikėjimą.


Žmogaus laisvė išpažinti ir skleisti religiją arba tikėjimą negali būti apribota kitaip, kaip tik įstatymu ir tik tada, kai būtina garantuoti visuomenės saugumą, viešąją tvarką, žmonių sveikatą ir dorovę, taip pat kitas asmens pagrindines teises ir laisves.


Tėvai ir globėjai nevaržomi rūpinasi vaikų ir globotinių religiniu ir doroviniu auklėjimu pagal savo įsitikinimus.

Why do men wear a cap during religious rituals?
A cap or a turban is worn on the head by men. Hindu Dharma has suggested various remedies for a person to have communion with God in some manner or the other. In Kaliyuga , man has drifted far away from ritualistic worship,sādhanā etc. His seriousness towards karma has also declined. In such situation, the external mediums like a cap or a turban are used to generate spiritual emotion, seriousness and the desire for God realisation in a person. Hence, the concept of cap and turban was created.
In earlier times most people were following Dharma in their day-to-day life. They had a tuft on the head. The tuft worked like an antenna. Through the tuft, such jīvas could easily absorb the frequencies of the Deities in the atmosphere. They did not need a cap. In Kaliyuga due to the decline in sāttviktā, it is appropriate that even the men who have a tuft should wear a cap. 


Komentarų nėra: