2019-12-04

Deutsche Bank Specialistas


Nors euras įžengė į dolerio kaip pasaulinės skolinimosi valiutos teritoriją, tai nereiškia, kad kažkas nori laikyti jį grynaisiais, sako Deutsche Bank specialistas.

„Niekas daugiau nenori laikyti grynaisiais eurų, bet visi nori, kad jais būtų įsipareigojimas. Dėl to euro zona tampa nauja tarptautinės finansų sistemos likvidumo teikėja, lėtai pakeičiančia dolerį“ - sakė Deutsche Bank banko valiutų tyrimų vadovas George Saravelos.

Bendroji valiuta vis dažniau naudojama teikiant tarptautines paskolas, tarpbankinį finansavimą ir tarptautinius pervedimus. Tai padeda susilpninti eurą rizikos toleravimo padidėjimo laikotarpiais, tačiau gali prisidėti prie valiutos svyravimo ir augimo, kai vengiama rizikuoti.

„Carry-back” operacijos finansuojamos eurais lėmė grąžas, visos, išskyrus tris iš 23 Bloomberg stebimų kylančių rinkų valiutų, palyginus su dešimt dolerio tipo operacijų.

Šiais metais euras susilpnėjo daugiau nei trimis procentais, o euro ir dolerio poros kintamumas lapkričio pabaigoje pasiekė rekordinį lygį.

George Saravelos teigia, kad pinigų srautai, atsirandantys dėl padidėjusio euro, kaip įsipareigojimų finansavimo valiutos, naudojimo, išlaiko valiutą žemame lygyje, kai yra didelis apetitas rizikuoti. Jis pridūrė, kad euras turėjo augti, palyginti su doleriu, ir per pastaruosius dvejus metus priartėti prie 1,40 dolerių už vieną eurą.

„Nepaisant didelių išorinių svyravimų, euras išliko silpnas. Tai negirdėta“ - apibendrino Deutsche Bank atstovas.

Komentarų nėra: