2011-12-28

Žvaigždelės ir krūvelės

Lietuvos žvaigždelės ir krūvelės.

Vatikano žvaigždelės ir krūvelės 2011-12-26 20:35:56
JAV mokslininkas iššifravo Vatikano archyvuose rastą senovinį rankraštį, pasakojantį apie Betliejuje gimusį Jėzų aplankiusius paslaptingus išminčius, dar vadinamus karaliais, iš tolimos Rytų šalies.

Šis dokumentas leido naujai pažvelgti į Kristaus gimimo ir jį aplankiusių bei dovanų atnešusių paslaptingų išminčių istoriją, skelbia „The Times“.

Skelbiama, kad apie 250 metų Vatikano bibliotekoje saugotas rankraštis yra VIII amžiuje padarytas ankstesnio šaltinio nuorašas. Ši istorija esą buvo užrašyta III amžiuje, tai yra, mažiau nei po 100 metų nuo Evangelijos pagal Matą, kurioje pirmą kartą buvo papasakota apie kūdikėlį Jėzų aplankiusius ir dovanų jam atnešusius tris išminčius (karalius).

Išvertus rankraštį paaiškėjo, kad „Apreiškimas išminčiams“ gana smarkiai skiriasi nuo kitų žinomų šio pasakojimo versijų.

Iš rankraščio vertimo aiškėja, kad išminčiai, sekdami kelrode žvaigžde, į Betliejų atėjo ne iš Persijos, kaip teigiama populiariuose šios istorijos variantuose, o iš Širo šalies, siejamos su dabartine Kinija.

Pasak profesoriaus B. Landau, šie žmonės save laikė Seto, trečiojo Adomo sūnaus, palikuonimis, ir išpažino tikėjimą, kuriam buvo būdingas meldimasis be žodžių.

Evropos žvaigždelės ir krūvelės 2011-12-27 09:51:33
2011 m. pabaigoje Brazilija stambiausių pasaulio ekonomikų reitinge užėmė šeštąją vietą, kurioje anksčiau buvo Didžioji Britanija. Viena svarbiausių priežasčių, lėmusių tokį nuosmukį, buvo Europoje kilusi krizė, taip pat Azijos ekonomikų išsiveržimas į pirmąjį planą.

Prognozuojamas smarkus Vokietijos ekonomikos nuosmukis - iki 2020 m. ji nukris iš šiuo metu užimamos ketvirtosios pozicijos į septintąją.

Lyderių trijulė (JAV, Kinija ir Japonija) išliks savo pozicijose.

Čia, mat, dar vis veikia "skaičiavimo metodai":

"Antroji pasaulyje pagal dydį ekonomika – Kinijos – nėra tokia didelė, kaip buvo manoma iki šiol, teigiama Pasaulio banko pranešime. Anot jo, ankstesni skaičiavimai pervertino Kinijos ekonomikos dydį maždaug 40 proc., praneša BBC.

Šis atradimas padarytas po to, kai bankas atnaujino šalių BVP skaičiavimo metodą."

Maža kokių atradimų gali dar padaryti Pasaulio bankas iš Washington, D.C....

Amerikos žvaigždelės ir krūvelės 2011-12-27 11:24:08
Ekonomistų apklausa: 2012 m. nebeliks euro zonos.

Optimizmo teikia ekonominė JAV padėtis.

Jau 40 metų ši šalis sugeba turėt prekybos su likusiu pasauliu deficitą, laikydama pasaulį dolerio zonoje.

Paskutinį šių metų ketvirtį jos rodikliai buvo ir yra geresni, nei prognozuota.

Buvo, yra - ar bus?

Alisa ir Bazilijus, ekonomistai.

Komentarų nėra: