2012-06-26

Malopolska

Małopolska – kraina historyczna Polski, obejmująca obecnie południowo-wschodnią część kraju, w górnym i częściowo środkowym dorzeczu Wisły oraz w dorzeczu górnej Warty. Stolicą regionu jest Kraków.

Nazwa Małopolska (łac. Polonia Minor) została po raz pierwszy użyta w źródłach pisanych w 1411 r., a potwierdzona została dopiero w roku 1493 w Statucie Piotrkowskim króla Jana Olbrachta (podczas obrad dwuizbowego sejmu walnego w Piotrkowie w latach 1493–1496) celu odróżnienia tej części państwa od Wielkopolski (łac. Polonia Maior).

1411.

Pala pala...

Tai kaip čia?




Karaliaus atvaizdas Martyno Bielskio Lenkijos kronikoje (1597 m.)


Įdomu pasiskaityt kas šitoj graviūroj prirašyta.

Jogaila Žalgiry gal šitokį ženklą turėjo?


WielkopolskaŽalgiry veikė?

Mažoji Lenkija nuo slavų atėjimo buvo apgyvendinta tokių genčių, kaip lendai ir vyslėnai. Iš pirmųjų kilo Lenkijos pavadinimas lietuvių kalboje. Apie X a. pabaigą, konsoliduojantis Lenkijos valstybei, teritorija buvo įjungta į polianų Lenkijos kunigaikštystę (iš Didžiosios Lenkijos regiono), tačiau šiai teritorijai įgaunant vis didesnę reikšmę, apie 1040 m. Krokuva tapo visos valstybės sostine, o regionas - Lenkijos valstybingumo centru.

Logiška.

Dėl to ir Malopolska, kad prijungė ją prie Wielkopolskos, o paskum susigalvojo ir čionai sostinę perkėlė, visos Polskos.

1313 m.

Ne taip buvo.

Šitaip.

Prabėgo vieneri metai po Žalgirio mūšio, kuriame lenkai kovėsi po ...... vėliava, ir 1411-aisiais metais toji Lenkijos dalis buvo pavadinta Malopolska, lotyniškai.

Būna gi.

Kas juos taip pavadino metams po Žalgirio teprabėgus?

Gal tie, kam per mažai nepasirodė?

Viena Polska jiems - Minorinė, kita gi - Mažorinė:)

Ne taip buvo.

Около 960 года Мешко стал князем небольшого польского княжества Великая Польша с центром в Гнезно.

Небольшое польское княжество Великая Польша.

В 963 году Мешко совершил набег на славянское племя лютичей, пытаясь подчинить Западное Поморье, однако был разбит соседними немецкими князьями. Это вынудило Мешко пойти на союз с императором Священной Римской империи Оттоном I.

Nuo šventųjų germanų gavo, su jais ir susidėjo.

Piastai
.

Mieszko III Stary.

Their land, which had probably been part of Great Moravia, and Bohemia.

Nuo maždaug 950 metų lendai politiškai buvo susiję su Bohemija. Abrahamas ben Jakobas, keliavęs į Rytų Europą 965 m. pažymi, kad Boleslovas II iš Bohemijos valdė šalį „besitęsiančią nuo Prahos iki Krokuvos“.

Mat kaip.

Komentarų nėra: