2012-12-01

Kasdienybės kultūra

Dabar, 2012 metų gruodžio 1-ą, pirmosios žiemos dienos rytą, krentant snaigėms, 10:15, mergina per LRT radiją "Klasika" pasakoja, kaip, viešėdama Izraelyje, sutiko litvaką iš Darbėnų, sugalvojusį pavadinimą Izraelio pinigui - šekelis - bei sukūrusį Izraelio vėliavą.

Žinosiu dabar.

Jos bendrakeleivis papasakojo, kaip būsimajam Izraeliui žemės buvo perkamos už litvakų pinigus, kaip Izraelio litvakai taisyklinga lietuvių kalba ragino juos, keliauninkus, mylėti savo tėvynę ir kaip jų dėka jis pats tapęs Kauno patriotu.

Dar sužinojau, kad ten, kryžiuočių pilyje, kur tamplieriai, skambėjusi lietuviška sutartinė.

"Klasikos" keliauninkai papasakojo, kad žydų gyvenamuose rajonuose Izraelyje auga medžiai su elektronikos valdomom laistymo sistemom, o arabų gi gyvenamose zonose - šiukšlynai.

Arabai neleidžiantys žydams turėti valstybės, o žydai arabams leidžia turėti - leidžia būti Izraelio piliečiais.

Vokietijos ir Prancūzijos žurnalistai - klausausi "Klasikos" radijo - apie žydų ir arabų santykius meluoja todėl, kad jie turi didelę musulmonų bendruomenę savo šalyse ir bijo jos, o Lietuvos kairuoliški žurnalistai paprasčiausiai tingi pasiskaityti, ką rašo Izraelio žurnalistai.

Pabaigai išgirdau, kad kalba ėjo apie tarptautinį projektą "Lietuva Izraelyje".

Kai ši laida baigėsi, radijas ėmė pasakoti apie mirusiųjų pasaulius, bet ne lietuvių supratimu, o žydų.

Tai kas čia: "Lietuva Izraelyje" ar "Izraelis Lietuvoje"?

O kas parašyta programoje?

12-01 Šeštadienis

10.03 Kasdienybės kultūra. (Kart.)

LRT radijas "Klasika".

Iš žydiškojo mirusiųjų pasaulio atkeliavusi į krikščioniškąją skaistyklą, "Klasika" šįryt uždainavo - Mefistofelio iš "Fausto" balsu.

Kasdienybės kultūra?










Komentarų nėra: